Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerikai távérzékelő műholdak Cikkek: 41 - 60

Titkos műhold, délelőtti start

Titkos műhold, délelőtti startDelta-4 Heavy rakétával indult Kaliforniából az amerikai NROL-71 kémműhold.

A sziget, ami egy műholdról kapta a nevét

A sziget, ami egy műholdról kapta a nevétA Labrador-tenger az Atlanti-óceán része, Grönland és a kanadai Labrador-félsziget között.

Földmegfigyelési adatokat venne a NASA

Földmegfigyelési adatokat venne a NASAAz amerikai űrügynökség megvizsgálja, tudná-e tudományos kutatási céljaira hasznosítani az egyre terjedő földmegfigyelő magánműhold-konstellációk adatait.

Tíz kicsi műhold

Tíz kicsi műholdA Planet cég földmegfigyelő flottáit kiegészítő űreszközök álltak pályára egy Minotaur-C (korábi nevén Taurus) rakétával Kaliforniából.

Tűz Grönlandon

Tűz GrönlandonA Föld legnagyobb szigetéről általában a jégtakaró jut eszünkbe. Most az űrfelvételeken is látszó kiterjedt bozóttüzekkel került be a hírekbe Grönland.

Szépek és hasznosak

Szépek és hasznosakA Föld éjszakai területeiről készült űrfelvételek nemcsak látványosak, érdekesek és szépek, hanem hasznosak is.

A NASA 2018-as költségvetése

A NASA 2018-as költségvetéseA kormányzat által benyújtott költségvetési tervezet értelmében a NASA 2018-ban is közel 20 milliárd dollárral gazdálkodhat. Szinte minden program folytatódik.

Munkában a WorldView-4

Munkában a WorldView-4Kevesebb mint 3 hónappal a felbocsátása után szolgálatba állt a DigitalGlobe „éles szemű” új földmegfigyelő műholdja.

Metánszivárgás azonosítása

Metánszivárgás azonosításaMost először sikerült egy Föld körül keringő műhold mérései alapján azonosítani egy földi metánszivárgást.

Felülről meglesve

Felülről meglesveA Nemzetközi Űrállomás ritka nézőpontból: egy fölötte keringő földmegfigyelő műhold felvételein!

A WorldView-4 vége

A WorldView-4 végeIdő előtt felmondta a szolgálatot a DigitalGlobe 2016-ban pályára állított, 10–12 éves élettartamra szánt nagyfelbontású földmegfigyelő műholdja.

Jég az Erie-tavon

Jég az Erie-tavonNálunk Közép-Európában nem, Észak-Amerika közepén azonban a megszokottnál hidegebb az idei tél.

Űrfelvételek a régészetben

Űrfelvételek a régészetbenAz 1970-es évek óta használják az űrfelvételeket az archeológiai kutatásokban. A felvételek négy paramétere határozza meg, milyen sikerrel.

Erdőfelmérés műholdakkal

Erdőfelmérés műholdakkalAz eltérő felmérési módszerek és gyűjtött adatok különbözősége miatt nehéz feltérképezni a száraz vidékek erdőségeit. Műholdas adatokkal sikerült megbízható, globális képet kapni.

A NASA földmegfigyelő műholdjai

A NASA földmegfigyelő műholdjaiTöbb mint két tucat NASA műhold figyeli folyamatosan a Földet. Nem csak Föld körüli pályáról. Egyesek a múlt század vége óta.

Búcsú az EO-1-től

Búcsú az EO-1-tőlA NASA nagy sikerű, kísérletinek szánt földmegfigyelő műholdját közel 17 év után lekapcsolták, fogytán volt a hajtóanyaga.

Távérzékelők fúziója

Távérzékelők fúziójaA kanadai MDA Corporation megvásárolja a DigitalGlobe vállalatot, ezzel egyesül a világ két legnagyobb optikai és radar-távérzékelési szolgáltatója.

Áramszünet az űrből

Áramszünet az űrbőlÉjszakai műholdfelvételeken Puerto Rico szigete – egy nagyszabású áramkimaradás előtt és után.

WorldView-4: start szeptember közepén

WorldView-4: start szeptember közepénMajdani indítása színhelyére érkezett a DigitalGlobe több mint 3 éve raktárban pihenő nagyfelbontású földmegfigyelő műholdja.

Hárommillió űrfelvétel

Hárommillió űrfelvételA NASA áprilistól szabadon hozzáférhetővé tette a Terra műhold ASTER műszerével eddig gyűjtött felvételeket – közel hárommillió képet.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 109 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024