Amerikai távérzékelő műholdak Cikkek: 41 - 60

A NASA 2018-as költségvetése

A NASA 2018-as költségvetéseA kormányzat által benyújtott költségvetési tervezet értelmében a NASA 2018-ban is közel 20 milliárd dollárral gazdálkodhat. Szinte minden program folytatódik.

Munkában a WorldView-4

Munkában a WorldView-4Kevesebb mint 3 hónappal a felbocsátása után szolgálatba állt a DigitalGlobe „éles szemű” új földmegfigyelő műholdja.

Metánszivárgás azonosítása

Metánszivárgás azonosításaMost először sikerült egy Föld körül keringő műhold mérései alapján azonosítani egy földi metánszivárgást.

Felülről meglesve

Felülről meglesveA Nemzetközi Űrállomás ritka nézőpontból: egy fölötte keringő földmegfigyelő műhold felvételein!

Hajóroncsok nyoma az űrből

Hajóroncsok nyoma az űrbőlA hajózásra veszélyt jelentő, a sekély tengerek fenekén nyugvó hajóroncsokat a világűrből is észlelni lehet, mert a roncs zavaró akadályt jelent az áramlás útjában.

A DigitalGlobe a Közel-Kelet felé nyit

A DigitalGlobe a Közel-Kelet felé nyitAz amerikai cég műholdjainak nagyfelbontású képeit kiegészíthetik a szaúdi műholdak csak valamivel gyengébb felbontású felvételei, mert a flottában működő eszközök sokkal jobb időbeli lefedettséget biztosítanak.

Erdőirtás Landsat képeken

Erdőirtás Landsat képekenA Landsat műholdak által 43 év alatt összegyűjtött archívum mérete meghaladja az 50 billió pixelt. Az adatok kezelésére alkalmas módszer a felhő alapú számítástechnika.

A NASA 2016-os űrköltségvetése

A NASA 2016-os űrköltségvetéseA Fehér Ház nemrég benyújtotta a 2016. évre vonatkozó költségvetés-tervezetét a Kongresszusnak. Ez lesz az utolsó előtti Obama-költségvetés.

Szárnyaszegett madár

Szárnyaszegett madárJanuár végén, több mint 13 évi szolgálat után véget ért a QuickBird műhold pályafutása.

Egy hosszú életű műhold közelgő vége

Egy hosszú életű műhold közelgő végeHasznos méréseket végez, 1997-ben indult, 2017-ig leesik: mi az? A találós kérdésre a válasz a cikkben!

Távérzékelők fúziója

Távérzékelők fúziójaA kanadai MDA Corporation megvásárolja a DigitalGlobe vállalatot, ezzel egyesül a világ két legnagyobb optikai és radar-távérzékelési szolgáltatója.

Áramszünet az űrből

Áramszünet az űrbőlÉjszakai műholdfelvételeken Puerto Rico szigete – egy nagyszabású áramkimaradás előtt és után.

WorldView-4: start szeptember közepén

WorldView-4: start szeptember közepénMajdani indítása színhelyére érkezett a DigitalGlobe több mint 3 éve raktárban pihenő nagyfelbontású földmegfigyelő műholdja.

Hárommillió űrfelvétel

Hárommillió űrfelvételA NASA áprilistól szabadon hozzáférhetővé tette a Terra műhold ASTER műszerével eddig gyűjtött felvételeket – közel hárommillió képet.

Az óceánok színváltozása

Az óceánok színváltozásaAz Aqua műhold mérései alapján meghatározható a klorofillkoncentráció az óceánokban. Az animáción havonkénti lépésekben 13 év változásait követhetjük.

Bajban a SMAP

Bajban a SMAPA talajnedvesség feltérképezésére készült amerikai műhold fő műszere mindössze két hónapnyi munka után felmondta a szolgálatot.

Felhős bolygónk

Felhős bolygónkMegszokott látvány, hogy az űrfelvételeken a Föld felhős. De mennyire? Ezt számszerűsítették az Aqua műhold mérései alapján.

DigitalGlobe: tervek és gondok

DigitalGlobe: tervek és gondokA nagyfelbontású űrfelvételeket értékesítő amerikai cég megérzi az orosz válság hatását. Új műholdjuk, a WorldView-4 jövőre mégis indulhat.

Aktív, passzív, és lasszózik

Aktív, passzív, és lasszózikIlyen lesz a NASA új földmegfigyelő műholdja, amelyet január végén állíthatnak pályára a talaj nedvességtartalmának feltérképezésére.

Háttal a Földnek

Háttal a FöldnekAz egyik legismertebb földmegfigyelő műhold, az amerikai Landsat-8 havonta egyszer a teliholdat figyeli.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 97 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022