Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Amerikai távérzékelő műholdak Cikkek: 81 - 100

A visszatekintés ideje (1. rész)

A visszatekintés ideje (1. rész)December végén szokás felidézni, mik voltak a rövidesen elmúló év legfontosabb eseményei. Kezdjük az amerikaiakkal.

Vandenberg az űrből

Vandenberg az űrből„Visszanézett” starthelyére a legújabb, a Föld körüli pályán még tesztidőszakát töltő Landsat távérzékelő műhold.

Landsat és Sentinel-2

Landsat és Sentinel-2A készülő európai Sentinel-2 földmegfigyelő műholdak felvételeiből előállítandó adatok kompatibilisek lesznek a több mint négy évtizedes múltra visszatekintő amerikai Landsat rendszer legújabb holdjának adataival.

Raktárban marad a GeoEye-2 műhold

Raktárban marad a GeoEye-2 műholdAhogy sejteni lehetett, az új űreszközein is spórol a nemrég még két önálló cég egyesüléséből létrejött nagy amerikai műholdfelvétel-forgalmazó vállalat.

Leállítják a Landsat-5-öt

Leállítják a Landsat-5-ötA már egy ideje gyengélkedő, lassan 29 éves távérzékelő műhold helyett hamarosan felbocsátják a Landsat sorozat legújabb tagját.

Folytassa, Landsat!

Folytassa, Landsat!A világ legrégebb óta folyó műholdas földmegfigyelési programja most 40 éves.

Az új amerikai műhold első képe

Az új amerikai műhold első képeÉrdemes egy új rövidítést megtanulnunk: VIIRS. Ez a nemrég felbocsátott NPP földmegfigyelő hold legnagyobb fedélzeti berendezése, amelynek nemrég hozták nyilvánosságra az első felvételét.

Amerikai poláris földmegfigyelő hold

Amerikai poláris földmegfigyelő holdAz NPP rövidítésű űreszköz Kaliforniából indult pénteken, Delta-2 rakétával.

UARS: végre leesett...

UARS: végre leesett...Az utóbbi napokban megkülönböztetett „médiafigyelem” kísérte a kiszolgált amerikai távérzékelő műhold irányítatlan belépését a légkörbe. A dolog megtörtént, s ahogy várható volt, nem lett belőle semmi baj.

A műholdak a fejünkre esnek?

A műholdak a fejünkre esnek?Azt azért talán mégsem... Bár most egy húsz éve pályán levő, már irányítatlan, nagyméretű űreszköz részben túlélheti a légkörbe lépést. Szerencsére igen kicsi az esélye, hogy lakott területre zuhanjanak a darabjai.

Landsat-8: repüljünk együtt!

Landsat-8: repüljünk együtt!Ezt látnánk 20 perc alatt a Földből az új amerikai földmegfigyelő műhold „szemével”.

Az új Landsat hold első képei

Az új Landsat hold első képeiFebruárban állt pályára a Landsat Data Continuity Mission (LDCM), jövendő nevén Landsat-8 földmegfigyelő műhold. Mostanra elkészítették vele az első felvételeket.

Pályán a nyolcadik Landsat

Pályán a nyolcadik LandsatA bő négy évtizedes múltra visszatekintő, rendkívül sikeres amerikai földmegfigyelő sorozat legújabb, az eddigieknél még többre képes műholdja egy Atlas-5 rakétával indult Kaliforniából.

Mi várható 2013-ban? (2. rész)

Mi várható 2013-ban? (2. rész)A legérdekesebbnek ígérkező műholdas és űrszondás programok az előttünk álló esztendőben.

Díjnyertes Landsat-képek

Díjnyertes Landsat-képekSzáznál is több közül ez az öt látványos (bár hamis színezésű) űrfelvétel tetszett a legjobban a közönségnek.

A VIIRS „szemével” a Föld

A VIIRS „szemével” a FöldAz október végén indított új amerikai földmegfigyelő műhold, az NPP műszerének felvételeiből elkészítették az első globális mozaikképet.

Halódik a Landsat-5

Halódik a Landsat-5Több mint 27 év űrben töltött idő után az amerikai földmegfigyelő műhold aktív napjai valószínűleg meg vannak számlálva.

Globális digitális terepmodell, ingyen

Globális digitális terepmodell, ingyenKözzétették az amerikai Terra műholdon repülő japán ASTER berendezéssel készült domborzati modellt. Az adatbázis a Föld csaknem teljes felszínének (99%-ának) a magassági adatait tartalmazza, 30 méteres felbontással.

Már a héten lezuhanhat az amerikai műhold

Már a héten lezuhanhat az amerikai műholdCsak semmi pánik! Továbbra sincs ok különösebb aggodalomra. Az üzemen kívüli UARS távérzékelő hold darabjai a legújabb számítások szerint szeptember 23-a környékén érhetik el a földfelszínt.

Műholdas világtérkép (3. rész)

Műholdas világtérkép (3. rész)Az ezerszámra összegyűjtött, kiválogatott Landsat műholdképeket pontosan egymás mellé kellett illeszteni, hogy összeálljon az egységes globális térkép.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 109 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024