Amerikai távérzékelő műholdak Cikkek: 81 - 97

Az új amerikai műhold első képe

Az új amerikai műhold első képeÉrdemes egy új rövidítést megtanulnunk: VIIRS. Ez a nemrég felbocsátott NPP földmegfigyelő hold legnagyobb fedélzeti berendezése, amelynek nemrég hozták nyilvánosságra az első felvételét.

Amerikai poláris földmegfigyelő hold

Amerikai poláris földmegfigyelő holdAz NPP rövidítésű űreszköz Kaliforniából indult pénteken, Delta-2 rakétával.

UARS: végre leesett...

UARS: végre leesett...Az utóbbi napokban megkülönböztetett „médiafigyelem” kísérte a kiszolgált amerikai távérzékelő műhold irányítatlan belépését a légkörbe. A dolog megtörtént, s ahogy várható volt, nem lett belőle semmi baj.

A műholdak a fejünkre esnek?

A műholdak a fejünkre esnek?Azt azért talán mégsem... Bár most egy húsz éve pályán levő, már irányítatlan, nagyméretű űreszköz részben túlélheti a légkörbe lépést. Szerencsére igen kicsi az esélye, hogy lakott területre zuhanjanak a darabjai.

Műholdas világtérkép (2. rész)

Műholdas világtérkép (2. rész)Miért tartott jó 30 évig, amíg az amerikai Landsat műholdak felvételeiből összeállították a Föld szárazföldjeinek teljes, nyilvános térképét?

NASA Top 15

NASA Top 15Mi az a tizenöt esemény és eredmény, amit az amerikai repülési és űrkutatási hivatal a legfontosabbnak talált 2009-ben?

A földfelszín legjobb magassági modellje

A földfelszín legjobb magassági modellje Június végén nyilvánosságra hozták a Földnek a Terra műholddal készült eddigi legteljesebb digitális felszínmodelljét. Ennek segítségével bolygónk legmagasabb hegyvidékére, a Himalájához látogatunk.

A napfogyatkozás Afrika fölött

A napfogyatkozás Afrika fölöttA múlt hétfői – tőlünk részlegesen, ráadásul sokszor csak a felhőkön át látható – gyűrűs napfogyatkozás alkalmával Afrika egy része is elsötétült. Ezt mutatjuk be egy űrfelvételen.

TOPEX/Poseidon: Tíz éve bolygónk megismerésének szolgálatában

TOPEX/Poseidon: Tíz éve bolygónk megismerésének szolgálatábanA francia-amerikai TOPEX/Poseidon űrkísérlet célja a világóceánok cirkulációjának, az El Ninónak, és a La Ninának tanulmányozása. Mint ismeretes, a két gyönyörű nevű jelenség meghatározó és általában szélsőséges módon képes befolyásolni az egész Föld időjárását.

Halódik a Landsat-5

Halódik a Landsat-5Több mint 27 év űrben töltött idő után az amerikai földmegfigyelő műhold aktív napjai valószínűleg meg vannak számlálva.

Globális digitális terepmodell, ingyen

Globális digitális terepmodell, ingyenKözzétették az amerikai Terra műholdon repülő japán ASTER berendezéssel készült domborzati modellt. Az adatbázis a Föld csaknem teljes felszínének (99%-ának) a magassági adatait tartalmazza, 30 méteres felbontással.

Már a héten lezuhanhat az amerikai műhold

Már a héten lezuhanhat az amerikai műholdCsak semmi pánik! Továbbra sincs ok különösebb aggodalomra. Az üzemen kívüli UARS távérzékelő hold darabjai a legújabb számítások szerint szeptember 23-a környékén érhetik el a földfelszínt.

Műholdas világtérkép (3. rész)

Műholdas világtérkép (3. rész)Az ezerszámra összegyűjtött, kiválogatott Landsat műholdképeket pontosan egymás mellé kellett illeszteni, hogy összeálljon az egységes globális térkép.

Műholdas világtérkép (1. rész)

Műholdas világtérkép (1. rész)Landsat műholdak felvételei alapján elkészült a bolygónk szárazföldi területeinek 2005 körüli állapotát 30 m-es felbontással ábrázoló képi adatbázis.

Napszinkron pályán

Napszinkron pályánA mesterséges holdak egy része olyan poláris pályán kering, amely lehetővé teszi, hogy bárhol is haladjon el a műhold az Egyenlítő felett, azt helyi időben mindig ugyanakkor tegye.

A Föld fényei éjjel

A Föld fényei éjjelBolygónk országai, városai jellegzetes fényeik alapján a világűrből is felismerhetők.

A NASA műholdja segíti a megbízhatóbb hurrikán-előrejelzést

A NASA műholdja segíti a megbízhatóbb hurrikán-előrejelzéstTíz éve múlt, hogy az USA partjainál kifejlődött az Andrew hurrikán és az amerikai történelem legköltségesebb hurrikán-pusztítását okozta, miközben hihetetlen méretű károkat okozott Florida déli részén. Azóta az amerikai űrhivatal (NASA) három olyan műholdat is indított, melyek segíthetnek a trópusi ciklonok eddigieknél jóval megbízhatóbb előrejelzésében.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 97 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022