Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Orosz hordozórakéták Cikkek: 61 - 80

A Progressz-baleset hatása

A Progressz-baleset hatásaA tegnap indított, de a hordozórakéta hibája miatt pályára állni nem tudó orosz teherűrhajó Szibéria déli részén csapódott a földbe. A Nemzetközi Űrállomás ellátása nincs veszélyben, de a balesetet követő vizsgálódás miatt felborulhat az utánpótlás és a személyzetcsere menetrendje.

Szojuz Kourouban: kulcsátadás

Szojuz Kourouban: kulcsátadásA sikeresen lezajlott „jelmezes főpróba” után most már tényleg hamarosan indulhat az első Szojuz rakéta Francia Guyanából.

Vega, Szojuz: Kourouból csak 2011-ben

Vega, Szojuz: Kourouból csak 2011-benMost már egészen biztos, hogy Francia Guyanából csak a jövő évben indulhatnak az első új hordozórakéták.

Közeleg a Szojuz rakéták bemutatkozása Kourouban

Közeleg a Szojuz rakéták bemutatkozása KouroubanLassan befejeződik az orosz hordozórakéták indítóhelyének kiépítése a francia guyanai űrközpontban.

Dél-Korea is készülődik

Dél-Korea is készülődikAz ázsiai ország augusztus közepén indíthatja első saját hordozórakétáját, amellyel műholdat szeretne pályára állítani.

Szojuz Dél-Amerikából: csak 2009-ben

Szojuz Dél-Amerikából: csak 2009-benAz állvány elkészítése 2009 közepéig késleltetheti az első orosz Szojuz hordozórakéta indítását a Francia Guyana-i Kourou űrbázisról.

Hordozórakéta-hiba Bajkonurban

Hordozórakéta-hiba BajkonurbanEgy japán mesterséges holdat indító orosz Proton-M nehézrakéta 2 perccel a felemelkedés után felmondta a szolgálatot.

Hatalmas robbanás vetette szét a Sea Launch rakétáját

Hatalmas robbanás vetette szét a Sea Launch rakétájátA Zenyit-3SL rakéta egy úszó tengeri platformról próbált pályára állítani egy távközlési holdat.

Malajziai műhold indult

Malajziai műhold indultOrosz Proton hordozórakéta állította pályára a MEASAT-3 távközlési mesterséges holdat.

Sikeres Proton-indítás

Sikeres Proton-indításAz öt hónappal ezelőtti kudarc után most újra Breeze-M végfokozattal indult a hordozórakéta, ezúttal teljes sikerrel: a Hot Bird-8 műsorszóró hold már Föld körüli pályán kering.

Egyelőre nem indulnak Proton rakéták

Egyelőre nem indulnak Proton rakétákAz orosz Express AM-4 távközlési műhold minapi sikertelen indításának okát vizsgálják. Amíg eredményre nem jutnak, az orosz illetékesek leállítják a Proton hordozórakéták használatát.

Zöld jelzés a Proton rakétának

Zöld jelzés a Proton rakétánakBefejeződött a három GLONASSZ műhold elvesztését okozó sikertelen december 5-i indítás vizsgálata. Az orosz hordozórakétával minden rendben, december végén már újra használhatják is.

Jövőre kezdik építeni az új orosz űrrepülőteret

Jövőre kezdik építeni az új orosz űrrepülőteretAz ország délkeleti részén, a kínai határ közelében felépülő Vosztocsnij 2018-tól indíthat orosz űrhajókat.

Dupla műholdindítások Proton rakétákkal is

Dupla műholdindítások Proton rakétákkal isAz orosz hordozórakéta még komolyabb versenytársává válhat az európai Ariane-5-nek.

Hibázott a Proton rakéta

Hibázott a Proton rakétaFél éven belül immár másodszor nem sikerült a kívánt pályára juttatni egy műholdat az orosz hordozórakéta kereskedelmi startja során.

Hamar megtalálták a Proton balesetének okát

Hamar megtalálták a Proton balesetének okátSzeptemberben mi is hírt adtunk róla, hogy a megbízhatónak tartott orosz Proton rakéta startja kudarcba fulladt, a rakéta robbanása miatt.

Emlékkő és építkezés Kourouban

Emlékkő és építkezés KouroubanA Francia Guyanában levő az európai starthelyről nemsokára orosz Szojuz rakétákat is indíthatnak.

Késnek a Dnyepr-indítások

Késnek a Dnyepr-indításokBürokratikus akadályok is késleltetik az orosz ballisztikus rakétából átalakított hordozóeszköz soron következő startjait, köztük a Genesis-2 felfújható űrmodulét is.

Föld körüli pályán a Koreasat-5

Föld körüli pályán a Koreasat-5A Csendes-óceán közepén úszó platformról indult Dél-Korea első kettős (katonai és kereskedelmi) hasznosítású kommunikációs holdja.

KOMPSAT-2 és a Rokot sikeres visszatérése

KOMPSAT-2 és a Rokot sikeres visszatéréseAz orosz hordozórakétát közel 10 hónapig nem használták egy tavalyi szerencsétlen indítás után, amelynek során megsemmisült az ESA CryoSat holdja.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 84 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024