Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Orosz hordozórakéták Cikkek: 21 - 40

Egy év után újra Proton

Egy év után újra ProtonAz orosz nehézrakétát tavaly ilyenkor használták utoljára. Most az EchoStar-21 távközlési holdat állította pályára.

Ami a Szojuzból maradt Szibériában

Ami a Szojuzból maradt SzibériábanA Vosztocsnij űrbázist felavató április végi start során indított hordozórakéta első fokozata négy segédrakétájának roncsait megtalálták az orosz hatóságok.

50 éves a Proton

50 éves a ProtonFél évszázada, 1965. július 16-án emelkedett a magasba Bajkonurból az első Proton hordozórakéta. Legújabb változatát 2001 óta használják.

Proton: tervezési hiba a baleset oka

Proton: tervezési hiba a baleset okaEgy eddig észrevétlenül maradt hibát okolnak a veterán orosz nehézrakéta legutóbbi sikertelen indításáért, amikor egy mexikói távközlési hold veszett oda.

Proton helyett Angara

Proton helyett AngaraAz új orosz Angara hordozórakéták 2021-re állhatnak hadrendbe. Ha így lesz, a Protonokat 2025-től kivonják a forgalomból.

Sztrela: egy régi-új rakéta?

Sztrela: egy régi-új rakéta?Azon lelkes olvasóink, akik pár napja látták a „Repül a Kondor” című cikket, a hordozórakéta nevét olvasva esetleg elgondolkodhattak: talán lemaradtak valamiről?

Újra itt a Proton

Újra itt a ProtonA előző, sikertelen start után négy hónapnyi szünet következett. Most egy orosz katonai műholddal tért vissza a hordozórakéta.

Bemutatkozott az Angara

Bemutatkozott az AngaraA szovjet idők óta az első új oroszországi rakétafejlesztés jelentős állomása volt a sikeres bemutatkozó szuborbitális repülés.

Bemutatkozott a Szojuz-2.1v

Bemutatkozott a Szojuz-2.1vAz orosz hordozórakéta legújabb variánsa Pleszeckből indított három műholdat. Ez volt idén az utolsó űrindítás.

Megvan a Proton balesetének oka

Megvan a Proton balesetének okaA vizsgálatok alapján úgy tűnik, néhány fordítva beszerelt érzékelő miatt kezdett bukdácsolni majd zuhant vissza és robbant fel az orosz hordozórakéta július 2-án.

Progressz MSZ-05

Progressz MSZ-05Orosz teherűrhajó indult Bajkonurból a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ez volt a Szojuz-U rakétaváltozat utolsó repülése.

Az utolsó Zenyit?

Az utolsó Zenyit?Úgy fest, az orosz Elektro-L2 meteorológiai műhold volt az utolsó, amelyet Zenyit hordozórakétával állítottak pályára.

Az utolsó Kobalt kémműhold?

Az utolsó Kobalt kémműhold?Orosz katonai űreszköz indításával tért vissza a Szojuz hordozórakéta az ápilisi Progressz-kudarc után.

Megint Proton, megint baleset

Megint Proton, megint balesetEzúttal a Mexsat-1 mexikói távközlési hold veszett oda, az orosz Proton-M hordozórakétának nem sikerült elérnie vele a Föld körüli pályát.

2014: két évtizede a legtöbb start

2014: két évtizede a legtöbb startTöbb sikeres űrindítás volt az elmúlt évben a világon, mint 1994 óta bármikor.

Bemutatkozott a legújabb és legerősebb Angara

Bemutatkozott a legújabb és legerősebb AngaraDecember 23-án Pleszeckből startolt a legújabb orosz rakéta.

Fokozatosan eltűnnek a régi Szojuzok

Fokozatosan eltűnnek a régi SzojuzokA megbízható orosz hordozórakétákból 2017-től kezdve csak a modern, digitális vezérléssel működő változatok maradnak használatban.

Odaveszett egy orosz műhold

Odaveszett egy orosz műholdA Proton rakéta harmadik fokozatának hibája miatt, a start után 9 perccel megsemmisült az Ekszpressz-AM4R távközlési műhold.

Szeptemberben újra Proton

Szeptemberben újra ProtonA július eleji startbaleset vizsgálata lezárult. Szeptember közepén izgulhat a sikeres indításért az Astra-2E távközlési műhold üzemeltetője.

Nem csak a Protonok állnak le

Nem csak a Protonok állnak leA keddi hordozórakéta-baleset nyomán Bajkonurból egy darabig nem indul semmi, egyes műholdüzemeltető cégek részvényárfolyamai pedig esni kezdtek a tőzsdén. Az elveszett műholdak mégsem voltak biztosítva.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 84 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024