Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

New Horizons Cikkek: 21 - 40

Tizennégy név

Tizennégy névMegszülettek az első hivatalos nevek a Plútó felszínén. Egyelőre mindössze tizennégy, de ne legyünk telhetetlenek! De miért kellett erre két évig várnunk?

Megérkezett minden adat a Plútóról

Megérkezett minden adat a PlútórólA törpebolygó mellett tavaly júliusban elrepült New Horizons szonda mostanra küldte el az utolsó biteket is a Földre.

Folytatódik több sikeres amerikai küldetés

Folytatódik több sikeres amerikai küldetésA New Horizons mehet új célpontja felé, a Dawn viszont marad, ahol van: továbbra is a Ceres körül kering.

Bőségesen van vízjég a Plútó kérgében

Bőségesen van vízjég a Plútó kérgébenA New Horizons mérései alapján készült térképek szerint meglepően sok vízjégből álló hegy található szerte a Plútón. A hegycsúcsokat metánhó borítja.

Amire még Alan Stern sem számított (2. rész)

Amire még Alan Stern sem számított (2. rész)További öt meglepő új eredmény a Plútóval kapcsolatban, a New Horizons szonda vezető kutatója, Alan Stern válogatásában.

Kék ég, vörös jég

Kék ég, vörös jégA Plútóról készült, és újabban érkezett felvételek tanúsága szerint a Plútó jellegzetes párarétege kékes árnyalatú, a felszínen helyenként előforduló vízjég viszont vöröses árnyalatban látszik ragyogni.

Még Plútó!

Még Plútó!Ahogy csordogálnak az adatok a New Horizons szondáról, újabb izgalmas felfedezéseket tesznek a szakemberek a törpebolygóval kapcsolatban.

Már „hazaszólt” a New Horizons

Már „hazaszólt” a New HorizonsA magyar idő szerint ma hajnali 3 óra előtt beérkezett rádióadás igazolta, hogy a szonda épségben túljutott a Plútó megközelítésén. Az első tudományos adatokról várhatóan késő este értesülhetünk.

A bálna és a fánk

A bálna és a fánkA Plútó legújabb térképén ilyen alakzatokat véltek felismerni a kutatók. A New Horizons szonda szerencsésen túl van a vészleállás okozta izgalmakon.

Száguldás az ismeretlenbe

Száguldás az ismeretlenbeA Plútó felé tartó New Horizons űrszonda megkezdte esetleges új holdak vagy gyűrűk keresését a törpebolygó körül.

Két égitest egy „áráért”?

Két égitest egy „áráért”?A New Horizons szonda következő célpontja a Kuiper-övben még izgalmasabb lehet, mint eddig hitték.

Kozmikus „lávalámpa”

Kozmikus „lávalámpa”A Plútó jeges felszínét a konvekciós áramlás folyamatosan megújítja, az öregebb jégfelszín helyére friss anyag kerül. Közben a felszíni alakzatok nevét illetően vihar dúl egy pohár vízben (vagy jégben).

Üzenet a Föld nevében?

Üzenet a Föld nevében?A jövő héten Budapesten is előadásokat tart Jon Lomberg, aki szerint a Naprendszerből kifelé tartó New Horizons űrszondára utólag fel kéne tölteni az emberiség közös üzenetét.

Hatvan év a Naprendszer kutatásában

Hatvan év a Naprendszer kutatásábanNew Horizons és Luna-1: mi az összefüggés?

Amire még Alan Stern sem számított (1. rész)

Amire még Alan Stern sem számított (1. rész)A New Horizons mérései számtalan meglepetést hoztak. Alan Stern, a projekt vezető kutatója kiválasztotta a számára tíz legmeglepőbbet.

A Plútó után

A Plútó utánA New Horizons még jó darabig küldi majd a Plútóról gyűjtött adatait a Földre, de irányítói már 2019-re készülnek...

GYORSHÍR: Az első képek nagy felbontással

GYORSHÍR: Az első képek nagy felbontássalMeglepetések a Plútóról, a Charonról és a Hydráról – megérkeztek a New Horizons első közeli felvételei.

Űrtörténelmi látogatás a Plútónál

Űrtörténelmi látogatás a PlútónálA NASA New Horiozons űrszondája már túl van a legnagyobb közelségen. Képek később, de egy tegnapi már most!

A Plútóhoz közeledve

A Plútóhoz közeledve20 nappal a Plútó melletti elrepülés előtt a törpebolygó már 20 képpontnyi kiterjedésű a New Horizons felvételein. A szondával minden rendben, több kis holdat egyelőre szerencsére (?) nem találtak.

Hamarosan ébresztő!

Hamarosan ébresztő!December 6-án vége lesz a Plútó felé száguldó New Horizons űrszonda hibernációjának. Kilenc év után kezdődhet a program legizgalmasabb szakasza.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 68 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024