Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

New Horizons Cikkek: 41 - 60

Célpontjelöltek az utolsó pillanatban

Célpontjelöltek az utolsó pillanatbanMár van mint meglátogatnia a New Horizons szondának, ha jövő nyáron épségben túljut elsődleges célpontján, a Plútón.

Plútó-szemle 422 millió kilométerről

Plútó-szemle 422 millió kilométerrőlAz amerikai New Horozons szonda nagyjából ekkora távolságból kapta lencsevégre a törpebolygót és legnagyobb holdját.

Előre aggódnak a törmelékek miatt

Előre aggódnak a törmelékek miattA Plútóhoz 2015-ben érkező New Horizons szonda a vártnál több anyaggal találkozhat a törpebolygó körül, s akár egy apró darabbal való ütközése is végzetes lehet.

1 milliárd 580 millió kilométer

1 milliárd 580 millió kilométerŰrszonda eddig még nem jutott ennél közelebb a Plútóhoz. A Naprendszer külső vidékei felé tartó amerikai New Horizons már „csak” ennyire van célpontjától, ahová 2015 közepén érkezik majd meg.

Pillantás(ok) a Plútóra

Pillantás(ok) a PlútóraA Hubble-űrtávcső mérései alapján minden eddiginél részletesebb információt kaptak a csillagászok a Plútó felszínéről.

A Szaturnuszon túl

A Szaturnuszon túlMiközben június elején a Plútó felé tartó New Horizons űrszonda már a Szaturnusznál is messzebb jutott a Naptól, a program irányítói egy eddig nem tervezett, jövő nyáron tartandó „főpróbán” gondolkodnak.

A Jupiter gyűrűje közelről

A Jupiter gyűrűje közelrőlA nemrég a Jupiter mellett elhaladt amerikai New Horizons szonda sorra küldi haza az óriásbolygó környezetében készített felvételeit.

Már a Jupiter közelében a New Horizons

Már a Jupiter közelében a New HorizonsMár hetek óta a Jupitert tanulmányozza a bolygórendszerünk óriásához egyre közeledő New Horizons amerikai űrszonda. A legnagyobb közelség február 28-án esedékes.

Erisnek hívják, Xenának becézik

Erisnek hívják, Xenának becézikA törpebolygók közé tartozó 134340-es számú kisbolygó nevét régóta ismerjük. A Plútó kisbolygóként való beszámozása mellett az IAU elnevezte a sokáig „10. bolygónak” is nevezett 2003 UB313-at, melyről felfedezése óta kiderült, holdja is van.

Nix és Hydra

Nix és HydraHivatalosan is nevet kapott a Plútó 2005-ben, a Hubble-űrtávcsővel felfedezett két parányi kísérője.

25 éve járt a Voyager-2 a Tritonnál

25 éve járt a Voyager-2 a TritonnálA Neptunusz nagy holdjáról negyed évszázaddal ezelőtt készített közeli felvételekből összeállították az égitest eddigi legjobb térképét.

New Horizons: célpont kerestetik

New Horizons: célpont kerestetikNo nem a Plútó és holdrendszere, ahová 2015 júliusában ér el az űrszonda – az már megvan. Utána viszont jó lenne meglátogatni valamit a Kuiper-övben. Még nem tudni, mit...

A Plútó ötödik holdja

A Plútó ötödik holdjaA Hubble-űrtávcsővel folytatják a Plútó körül keringő halvány holdacskák keresését, aminek a legújabb eredménye, hogy sikerült felfedezni a törpebolygó ötödik holdját.

A Plútó negyedik holdja

A Plútó negyedik holdjaA törpebolygó körül a Hubble-űrtávcső segítségével egy újabb apró, mindössze 13-34 km közötti átmérőjű holdacskát fedeztek fel.

Félúton a Plútó felé – először, de nem utoljára

Félúton a Plútó felé – először, de nem utoljáraAz amerikai New Horizons űrszonda 2010-ben még néhányszor eléri a Plútó felé vezető útjának felét – minden a „félút” definícióján múlik.

A Jupiter felhői - ahogy a New Horizons látta

A Jupiter felhői - ahogy a New Horizons láttaA Plútó felé tartó amerikai űrszonda felvételén az óriásbolygó felhőzetének hihetetlen változatossága tárul elénk.

A Jupiterhez ért a New Horizons

A Jupiterhez ért a New HorizonsA Plútó felé száguldó, oda 2015-ben érő amerikai űrszonda menet közben néhány hasznos dolgot gyűjt be a Naprendszer legnagyobb bolygója mellett elhaladva.

Már látszik a Plútó

Már látszik a PlútóA törpebolygó felé tartó amerikai New Horizons űrszonda felvételén először bukkant fel a célpont.

Fél éve indult a New Horizons

Fél éve indult a New HorizonsPontosan hat hónappal ezelőtt, 2006. január 19-én indult útnak a több mint két évtizede megvalósítani tervezett Plútó-szonda, a New Horizons. Érkezéséig „már csak” kilenc évet kell várni, s bár csak akkor várhatóak a legnagyobb tudományos felfedezések, azért ez a fél év sem volt eseménytelen.

A New Horizons kisbolygó-megfigyelése

A New Horizons kisbolygó-megfigyeléseJúniusban került sor a New Horizons első „bevetésére”. Az űrszonda a fő kisbolygóövön történő áthaladása során lencsevégre kapta a 2002 JF56 jelű kisbolygót.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 68 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024