Curiosity Cikkek: 41 - 60

Megélnének az űrutazók a Marson

Megélnének az űrutazók a MarsonLegalábbis egy darabig, ami a háttérsugárzás szintjét illeti. Ez ugyanis a Curiosity mérései szerint nem nagyobb, mint amekkora a Nemzetközi Űrállomás utasait éri.

„Visszatérnek a Földre” a Curiosity irányítói

„Visszatérnek a Földre” a Curiosity irányítóiLegalábbis ami a munkanapjuk időbeosztását illeti – hiszen amúgy eddig sem hagyták el Kaliforniát.

Indul a laborvizsgálat a Marson

Indul a laborvizsgálat a MarsonA Curiosity lapátjával gyűjtött első két mintát szándékosan elszórták, a harmadik azonban már bekerül azokba a berendezésekbe, ahol összetételüket részletes vizsgálatoknak vetik alá.

Kiszáradt folyómederben jár a Curiosity

Kiszáradt folyómederben jár a CuriosityA marsjáró kavicsokat rejtő kőzetet talált, ami az elképzelések szerint csak egy egykori, méghozzá nem is ideiglenes vízfolyásban keletkezhetett.

Képeslap és hangüzenet a Gale-kráterből

Képeslap és hangüzenet a Gale-kráterbőlA Curiosity elküldte nagyfelbontású színes képeit a végső célpontjáról, a Gale-kráter közepén emelkedő Aeolis-hegy oldaláról.

A marsjáró és az Oh-család kalandjai

A marsjáró és az Oh-család kalandjaiHamarosan már lézerrel „lő”, és meg is próbál mozdulni a Curuiosity. Eközben egy egész család áttért a marsi nap hosszához alkalmazkodó életvitelre.

Mit csinál majd a Curiosity? (3. rész)

Mit csinál majd a Curiosity? (3. rész)Milyen élettartamra számíthatunk, és mennyire megbízható az automata marsi kutatólaboratórium számítógépes rendszere?

Mit csinál majd a Curiosity? (2. rész)

Mit csinál majd a Curiosity? (2. rész)A már a Marson levő amerikai rover, a Curiosity néhány hetes beüzemelési időszak után megkezdi legalább két éven át tartó kutatómunkáját. Milyen eszközök állnak rendelkezésére?

GYORSHÍR: A hét perc rettegés vége

GYORSHÍR: A hét perc rettegés végeAz első adatok szerint sikeresen leszállt a vörös bolygóra az amerikai Curiosity marsjáró.

11, 10, 9... végső visszaszámlálás

11, 10, 9... végső visszaszámlálásMár csak néhány nap maradt hátra a landolásig: utolsó szakaszába érkezett a NASA Curiosity roverének több mint nyolc és fél hónapig tartó utazása a Marsra.

Az első talajelemzés

Az első talajelemzésA Marson tartózkodó Curiosity rover SAM minilaboratóriumában elször végezték el egy szilárd minta analízisét.

Az első „szimat” alapján nincs metán a Marson

Az első „szimat” alapján nincs metán a MarsonA Curiosity eddigi mérései a marsi légkör összetételéről azt mutatják, hogy jelenleg nincs kimutatható mennyiségű metán a légkörben, legalábbis a Gale-kráternél.

Kellemes nappalok a Marson

Kellemes nappalok a MarsonA vártnál kicsit magasabb nappali hőmérsékleteket mér a Curiosity, pedig a leszállóhelyén még be sem köszöntött a tavasz.

Egy hónap, 357 láb a Marson

Egy hónap, 357 láb a MarsonAugusztus eleji landolása óta ekkora távolságot – mintegy 109 métert – tett meg a Curiosity rover.

Már mozog a rover

Már mozog a roverA Curiosity megtette az első métereit, így most már jogosan lehet marsjárónak nevezni.

A Marson minden rendben

A Marson minden rendbenA NASA Curiosity marsjárója eddig az előzetes várakozásokat is felülmúló módon működik. Szoftverfrissítéssel, a műszerek beüzemelésével telik az idő.

A Curiosity leszállása – pillanatkép felülről

A Curiosity leszállása – pillanatkép felülrőlA Mars körül keringő amerikai MRO szonda bravúros felvételén látható a kibontott ejtőernyővel ereszkedő Curiosity.

Mit csinál majd a Curiosity? (1. rész)

Mit csinál majd a Curiosity? (1. rész)Az eddigi legnagyobb tudású űrszonda, amelyet idegen égitestre küldtünk, legalább egy marsi éven (két földi éven) át végzi kutatómunkáját. De ha minden jól megy, ennél lényegesen tartósabb is lehet.

Miért mindig a Mars?

Miért mindig a Mars?Az augusztus 6-án a Marsra szálló Curiosity az eddigi legfejlettebb űrszonda, amelyet a bolygóra küldünk. De távolról sem az első.

Mi várható 2012-ben? (2. rész)

Mi várható 2012-ben? (2. rész)A Masat-1 a Földről fel-, a Curiosity a Marsra leszáll. Egyéb érdekes eseményekkel is szolgál majd az előttünk álló esztendő.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 69 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2020