Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az űrkutatás 50 éve Cikkek: 1 - 20

50 éve majdnem sikerült: az N1 első indítása

50 éve majdnem sikerült: az N1 első indításaAz ötvenes évek második felétől egymást érték az űrkutatásban a korábban elképzelhetetlen teljesítmények.

50 éves a Proton

50 éves a ProtonFél évszázada, 1965. július 16-án emelkedett a magasba Bajkonurból az első Proton hordozórakéta. Legújabb változatát 2001 óta használják.

Trópusi vihar – most és ötven éve

Trópusi vihar – most és ötven éveAz elmúlt fél évszázad alatt sokat fejlődött a műholdas meteorológia és a Föld megfigyelése – amint azt két kép is illusztrálja.

Deep Space Network: fél évszázad

Deep Space Network: fél évszázadKarácsonykor múlt ötven éve, hogy formálisan megkezdte működését a NASA követőállomás-hálózata, amelyet Deep Space Network (DSN) néven ismerünk.

50 éve repült Tyereskova

50 éve repült TyereskovaA világ első női űrhajósa 3 napon át 48-szor kerülte meg a Földet. Ma, 76 évesen szívesen elindulna a Marsra.

1962: fél évszázados emlékeim (1. rész)

1962: fél évszázados emlékeim (1. rész)Kétrészes írásában Almár Iván idézi vissza az űrkorszak ötödik évét.

Az elsők, akik túlélték az űrrepülést: 50 éve startolt a Szputnyik-5

Az elsők, akik túlélték az űrrepülést: 50 éve startolt a Szputnyik-5Fél évszázada az ember űrbe juttatása volt az érdeklődés középpontjában. Ehhez azonban jónéhány állatot áldoztak fel a tudósok. 50 éve startolt az első olyan űrhajó, amelynek utasai szerencsésebbek voltak elődeiknél: Bjelka és Sztrelka kutya voltak az első űrutazók, „akik” haza is tértek.

50 éve kezdődött a műholdas meteorológia

50 éve kezdődött a műholdas meteorológia1960 áprilisának első napján állították pályára az Egyesült Államokból a TIROS-1 mesterséges holdat.

A floridai űrkikötő (5. rész)

A floridai űrkikötő (5. rész)Az indítóállások bemutatása után, sorozatunk befejező részében a Kennedy Űrközpont három érdekes helyére látogatunk még el.

A floridai űrkikötő (3. rész)

A floridai űrkikötő (3. rész)Folytatjuk a Canaveral-fok fontosabb, űrtörténelmi startállásait érintő, délről észak felé tartó utunkat.

Fél évszázada először a Holdon a NASA

Fél évszázada először a Holdon a NASA50 évvel ezelőtt, 1966 júniusában szállt le a Surveyor-1 amerikai holdszonda. Hamarosan jön a digitalizált képgyűjtemény.

Az űrséta 50 éve

Az űrséta 50 éveAlekszej Leonov volt az első ember, aki 1965 márciusában kilépett a nyílt világűrbe.

Az űrrepülés története a számok tükrében

Az űrrepülés története a számok tükrébenEddig harmincegy űrhajós tehette volna meg az oda- és visszautat a Marsig, ha csak az űrben töltött napjaik száma számítana.

Az első műholdkövető hajó

Az első műholdkövető hajóTörténelmi fénykép az idén 50 éve indult amerikai Syncom űrtávközlési programot kiszolgáló úszó követőállomásról.

1962: fél évszázados emlékeim (2. rész)

1962: fél évszázados emlékeim (2. rész)Folytatjuk Almár Iván visszaemlékezését űrkorszak ötödik évére.

Elsőre, egy hibával: 50 éve startolt az első Mercury űrhajó

Elsőre, egy hibával: 50 éve startolt az első Mercury űrhajóAz USA első űrprogramjában mindent (rakétát, űrhajót, műveleteket) úgy kellett összerakni, mint egy puzzle-t. Az izgalmas részekhez 1960 végén ért el a NASA.

50 éves a műholdas navigáció

50 éves a műholdas navigáció1960. április 13-án startolt a Transit-1B, az első kísérleti navigációs műhold, megteremtve a ma már oly magától értetődő műholdas navigáció alapjait.

Műkráter a Holdon – 50 éve repült a Luna-2

Műkráter a Holdon – 50 éve repült a Luna-2Negyven éve az ember holdraszállása volt a szenzáció. Tíz évvel korábban pedig az, hogy egyáltalán képesek vagyunk eltalálni a Holdat.

A floridai űrkikötő (4. rész)

A floridai űrkikötő (4. rész)Most, elhagyván a 47-es indítóállást, átlépünk a NASA felségterületére. A Kennedy Űrközpont területén öt fő látványosságot kínálunk bemutatásra.

A floridai űrkikötő (2. rész)

A floridai űrkikötő (2. rész)Amint a hatvanas évek közepén megvalósult a NASA eddigi legnagyobb létesítményi beruházása, és felépült a járműszerelő csarnok és a két Saturn-V indítóállás, a terület elnyerte a ma is ismert alakját.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 73 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024