Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Szaljutok és a Mir Cikkek: 1 - 20

MEGFEJTÉS: Két űrhajó

MEGFEJTÉS: Két űrhajóA páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét. Itt a válasz a negyedik kérdésre és a szerencsés nyertes neve.

Űreszköztemető

ŰreszköztemetőGyakran írjuk, hogy a nagyobb űreszközöket a Csendes-óceán déli része fölött léptetik be a sűrű légkörbe. Miért ott?

Az elhallgatott kudarc: 40 éve repült a Szojuz-10

Az elhallgatott kudarc: 40 éve repült a Szojuz-10A Szaljut-1 felbocsátása után nem kellett sokat várni, hogy meginduljon a valódi űrállomásprogram, hogy űrhajósok népesítsék be a világ első űrbeli előőrsét.

Az utolsó Szaljut: 25 éve startolt a Szaljut-7 (2. rész)

Az utolsó Szaljut: 25 éve startolt a Szaljut-7 (2. rész)A Szaljut-7 lett a program során a leghosszabb ideig működő egység, összesen 3216 napig repült, szintén rekorddöntő 816 napos lakott idő mellett.

25 éve repült az első román űrhajós

25 éve repült az első román űrhajósÉppen 25 esztendővel ezelőtt, 1981. május 14-én indult a Szaljut-6 űrállomásra az első és mindeddig egyetlen román űrhajós, Dumitru Dorin Prunariu.

25 éve történt:
Magyar a világűrben (3. rész)

25 éve történt: <br>Magyar a világűrben (3. rész)A szovjet-magyar űrrepülés második napja elsősorban az aklimatizációval telt.

25 éve történt:
Magyar a világűrben (1. rész)

25 éve történt: <br>Magyar a világűrben (1. rész)1980. május 26-án Bajkonurból felemelkedett a Szojuz-36 űrhajót szállító hordozórakéta. Az űrhajó utasai a világűrbe harmadszor induló Kubászov szovjet és az újonc Farkas Bertalan magyar űrhajósok voltak. A következő egy hétben cikksorozatban mutatjuk be az akkor történteket.

A Shuttle-Mir program (6. rész): Hosszú idejű repülések, tűz, ütközés

A Shuttle-Mir program (6. rész): Hosszú idejű repülések, tűz, ütközésA NASA és az RKA eredetileg hét Shuttle-Mir összekapcsolódást, és öt hosszú idejű amerikai űrrepülést tervezett végrehajtani a program keretében. Sorozatunk mostani részében szót ejtünk a harmadik, negyedik, és ötödik amerikai Mir-lakóról, valamint bemutatjuk, milyen problémákat kellett elhárítani a legénységeknek 1997-ben.

A Shuttle-Mir program (4. rész): Az Atlantis modult visz a Mirhez

A Shuttle-Mir program (4. rész): Az Atlantis modult visz a MirhezAz amerikai űrrepülőgépeket egy űrállomás kiszolgálására, építőelemeinek Föld körüli pályára juttatására fejlesztették ki. Tervezői annak idején azonban aligha gondolták, hogy az első űrállomásmodul, amit pályára állítanak vele, orosz készítésű lesz, és orosz űrállomáshoz fog csatlakozni.

A Shuttle-Mir program (2. rész): 10 méterre a Mirtől

A Shuttle-Mir program (2. rész): 10 méterre a Mirtől1994 februárjában a Discovery és hattagú legénysége önálló repülést hajtott végre. A fedélzeten helyet kapott az első orosz űrhajós, aki amerikai űrrepülőgépen indult a világűrbe. A második hasonló repülésen a Discovery űrrandevút hajtott végre a Mir űrállomással.

REJTVÉNY: Két űrhajó

REJTVÉNY: Két űrhajóA páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét, és jutalmat is felajánlott. Itt a negyedik kérdés!

Igor Volk (1937–2017)

Igor Volk (1937–2017)Bulgáriai látogatása során, január 3-án elhunyt Igor Petrovics Volk szovjet űrhajós.

A világ első űrállomása – 40 éve startolt a Szaljut-1

A világ első űrállomása – 40 éve startolt a Szaljut-1„Űratombombázóból” savanyú a szőlő jellegű űrelsőség.

Az utolsó Szaljut: 25 éve startolt a Szaljut-7 (1. rész)

Az utolsó Szaljut: 25 éve startolt a Szaljut-7 (1. rész)Manapság, amikor a lassanként készülgető ISS az űrállomások császárává lép elő, keveset emlegetjük a szovjet űrállomásokat. Pedig a rögös út velük kezdődött. Elsőként a Szaljut űrállomás-családdal.

A Proton 40 éves

A Proton 40 évesAz oroszok mai nagyrakétájának, a Proton hordozórakétának 1965. július 16-án volt az első sikeres startja.

25 éve történt:
Magyar a világűrben (2. rész)

25 éve történt:<br>Magyar a világűrben (2. rész)Cikksorozatunk mai epizódjában röviden megismerkedünk a szovjet-magyar űrrepülés tényleges "helyszínével", a Szaljut-6 második generációs űrállomással.

A Shuttle-Mir program (7. rész): Az Endeavour és a Discovery is csatlakozik

A Shuttle-Mir program (7. rész): Az Endeavour és a Discovery is csatlakozikA program az eredeti tervekhez képest további két repüléssel bővült. Michael Foale-t David Wolf, őt pedig Andy Thomas váltotta a Mir fedélzetén. Az utolsó Shuttle-Mir összekapcsolódásnak pedig résztvevője lett a szovjet-orosz űrhajózás egyik nagy alakja, Valerij Rjumin is.

A Shuttle-Mir program (5. rész): Világrekord, amerikai rekord

A Shuttle-Mir program (5. rész): Világrekord, amerikai rekordA harmadik Shuttle-Mir dokkoláshoz a NASA ismét az Atlantist indította, 1996 márciusában. Az űrrepülőgép Shannon Lucid amerikai űrhajósnőt vitte fél éves, rekord időtartamú űrutazásra.

A Shuttle-Mir program (3. rész): A második nemzetközi összekapcsolódás

A Shuttle-Mir program (3. rész): A második nemzetközi összekapcsolódásKét orosz kozmonauta amerikai űrrepülőgépen tett látogatása után 1995-ben elérkezett az idő, hogy egy amerikai űrhajós is vendégeskedjen orosz űreszközön. Majd, szinte napra pontosan 20 évvel a történelmi (és politikai) jelentőségű Szojuz-Apollo program végrehajtása után, 1995 júniusában ismét összekapcsolódott egy orosz és egy amerikai űrjármű a Föld körüli pályán. A résztvevők ezúttal a Mir és az Atlantis voltak.

5 éve történt: A Shuttle-Mir program vége (1. rész)

5 éve történt: A Shuttle-Mir program vége (1. rész)1998. június 12-én a Discovery űrrepülőgép visszatért az STS-91 jelű űrrepüléséről. Ezzel az eseménnyel fejeződött be az előkészületekkel együtt 4 és fél évig tartó Shuttle-Mir program, ami hivatalosan a Nemzetközi Űrállomás építési munkálatainak első (előkészítő) része volt. Új sorozatunkban ezt a nagy figyelemmel kísért nemzetközi programot mutatjuk be.
Oldalak: 1 2
Összesen 22 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024