Nyereség a kontinensnek Cikkek: 101 - 120

REJTVÉNY: Kerületi sebesség

REJTVÉNY: Kerületi sebességA Természet Világa Európával a világűrben című különszámának egy újabb kisorsolandó példányáért most egy számra vagyunk kíváncsiak.

Nyúzópróba

NyúzópróbaJavában tesztelik az európai Copernicus program következő műholdját, a jövő tavasszal indítandó Sentinel-2A-t.

A Föld mágneses tere az űrből

A Föld mágneses tere az űrbőlEnnek a mérésére indították tavaly novemberben az ESA Swarm nevű műholdhármasát.

Lézerjelekkel a műholdak között

Lézerjelekkel a műholdak közöttNapjainkban a műholdakkal rádióhullámok segítségével lépünk kapcsolatba. Azonban folynak olyan kutatások, amelyek a rádiójeles kapcsolatok helyett a lézer alapú kommunikációt vizsgálják.

Pályán a SPOT-7

Pályán a SPOT-7Az indiai PSLV hordozórakétával most pályára állított összes űreszköz külföldi, a fő hasznos teher a francia SPOT-7 távérzékelő hold volt.

Készül az IXV

Készül az IXVEurópában 16 év után először gyártanak olyan űrjárművet, amely képes a légköri visszatérésre.

ESA találmányok ingyen

ESA találmányok ingyenAz Európai Űrügynökség (ESA) szabadalmait díjtalanul felajánlja tagországai űripari cégeinek, hogy elősegítse még jobb hasznosításukat.

A Galileo működik, méghozzá jól

A Galileo működik, méghozzá jólAz európai navigációs műholdrendszer kipróbálása az első négy működő műhold segítségével eddig kitűnően sikerült.

Hamarosan indul a Sentinel-1A

Hamarosan indul a Sentinel-1AFebruár végén először Francia Guyanába, majd márciusban a világűrbe indul az európai műholdas földmegfigyelés új korszakát nyitó Sentinel-1A.

Ami a rengés után maradt

Ami a rengés után maradtAz európai GOCE műhold mérései szerint a Japánt megrázó 2011. márciusi hatalmas földrengés a környezetében megváltoztatta a gravitációs teret.

Óceáni áramlások az űrből

Óceáni áramlások az űrbőlMár egy éve „leesett” az európai GOCE műhold, de az adatainak feldolgozásával újabb figyelemre méltó eredményt értek el.

Már elérhetők a Sentinel-1A adatai

Már elérhetők a Sentinel-1A adataiAz EU és az ESA közös Copernicus programja első földmegfigyelő műholdjának tesztidőszaka sikeresen lezárult.

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1A

Mozgásvizsgálatra kész a Sentinel-1AHabár még csak néhány hónapja bocsátották fel, a Sentinel-1A műhold által készített felvételekről már bebizonyosodott, hogy alkalmasak a földfelszín 3D-s modelljének előállítására.

2017-ig marad az európai „vizes műhold”

2017-ig marad az európai „vizes műhold”A talaj nedvességtartalmát, a tengervíz sókoncentrációját és más dolgokat is mérő SMOS programját meghosszabbították.

Pályán a Sentinel-1A

Pályán a Sentinel-1AElindult az európai Copernicus program első földmegfigyelő műholdja.

Halálos hangfal

Halálos hangfalEurópa legnagyobb akusztikus tesztkamrájában nem élné túl egy ember, ha véletlenül benn maradna a tesztek alatt.

PROGRAMAJÁNLÓ: A világűr az európai polgárok szolgálatában

PROGRAMAJÁNLÓ: A világűr az európai polgárok szolgálatábanEzzel a címmel rendeznek konferenciát Budapesten, a Francia Intézetben március 18-án.

Harc a frekvenciákért

Harc a frekvenciákértA rádióspektrum 5350–5470 MHz közötti szeletére, amit a jövendő európai és kanadai radaros távérzékelő műholdak használnak, földi jelentkezők is akadtak.

Öngyilkos vitorla

Öngyilkos vitorlaHogyan szabaduljunk meg mihamarabb a már feleslegessé vált alacsony pályás műholdunktól?

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatok

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatokAz új európai távérzékelő műholdak adataihoz való szabad hozzáférés elősegíti majd, hogy a társadalom és a gazdaság minél nagyobb hasznát vegye az űrtevékenységnek.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16
Összesen 305 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019