Nyereség a kontinensnek Cikkek: 101 - 120

2017-ig marad az európai „vizes műhold”

2017-ig marad az európai „vizes műhold”A talaj nedvességtartalmát, a tengervíz sókoncentrációját és más dolgokat is mérő SMOS programját meghosszabbították.

Pályán a Sentinel-1A

Pályán a Sentinel-1AElindult az európai Copernicus program első földmegfigyelő műholdja.

Halálos hangfal

Halálos hangfalEurópa legnagyobb akusztikus tesztkamrájában nem élné túl egy ember, ha véletlenül benn maradna a tesztek alatt.

PROGRAMAJÁNLÓ: A világűr az európai polgárok szolgálatában

PROGRAMAJÁNLÓ: A világűr az európai polgárok szolgálatábanEzzel a címmel rendeznek konferenciát Budapesten, a Francia Intézetben március 18-án.

Harc a frekvenciákért

Harc a frekvenciákértA rádióspektrum 5350–5470 MHz közötti szeletére, amit a jövendő európai és kanadai radaros távérzékelő műholdak használnak, földi jelentkezők is akadtak.

Öngyilkos vitorla

Öngyilkos vitorlaHogyan szabaduljunk meg mihamarabb a már feleslegessé vált alacsony pályás műholdunktól?

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatok

Ingyen hozzáférhetők lesznek a Sentinel adatokAz új európai távérzékelő műholdak adataihoz való szabad hozzáférés elősegíti majd, hogy a társadalom és a gazdaság minél nagyobb hasznát vegye az űrtevékenységnek.

Leesett a GOCE, bajt nem okozott

Leesett a GOCE, bajt nem okozottMa magyar idő szerint éjjel 1 óra körül ért véget az ESA tudományos műholdjának repülése. Lakatlan terület fölött lépett a sűrű légkörbe, esett szét és semmisült meg.

Nemzetközi űripari tanácskozás lesz Budapesten

Nemzetközi űripari tanácskozás lesz BudapestenA magyar űripar növekedése a technológiai innováció egyik kulcsterülete. Ez a témája a Magyar Űripari Klaszter 2013. október 9-i nemzetközi tanácskozásának.

GOCE: idén tényleg vége

GOCE: idén tényleg végeTöbb mint négy év munka, a Föld nehézségi erőterének pontos felmérése után az európai műhold még az idei év vége előtt belép a sűrű légkörbe.

Pályán a SPOT-7

Pályán a SPOT-7Az indiai PSLV hordozórakétával most pályára állított összes űreszköz külföldi, a fő hasznos teher a francia SPOT-7 távérzékelő hold volt.

Készül az IXV

Készül az IXVEurópában 16 év után először gyártanak olyan űrjárművet, amely képes a légköri visszatérésre.

ESA találmányok ingyen

ESA találmányok ingyenAz Európai Űrügynökség (ESA) szabadalmait díjtalanul felajánlja tagországai űripari cégeinek, hogy elősegítse még jobb hasznosításukat.

A Galileo működik, méghozzá jól

A Galileo működik, méghozzá jólAz európai navigációs műholdrendszer kipróbálása az első négy működő műhold segítségével eddig kitűnően sikerült.

Hamarosan indul a Sentinel-1A

Hamarosan indul a Sentinel-1AFebruár végén először Francia Guyanába, majd márciusban a világűrbe indul az európai műholdas földmegfigyelés új korszakát nyitó Sentinel-1A.

Ami a rengés után maradt

Ami a rengés után maradtAz európai GOCE műhold mérései szerint a Japánt megrázó 2011. márciusi hatalmas földrengés a környezetében megváltoztatta a gravitációs teret.

Elindult a Swarm

Elindult a SwarmAz Európai Űrügynökség (ESA) három műholdból álló, a Föld körüli mágneses teret vizsgáló programja sokat késett, de már pályán van.

Eladják az Artemist

Eladják az ArtemistEddig példa nélküli tranzakció a láthatáron: az ESA egy magáncégnek adja el veterán geostacionárius távközlési holdját, a 2001-ben indított Artemist.

Műholdas árvízi térképek – gyorsan és egyszerűen

Műholdas árvízi térképek – gyorsan és egyszerűenAz Európai Űrügyökség (ESA) segítségével olyan szolgáltatást fejlesztettek, amely az interneten elérhető információval segít az árvízi mentés során.

Érzékenyebb ESA-követőantennák

Érzékenyebb ESA-követőantennákAz Európai Űrügynökség (ESA) követőállomás-hálózatának antennáit egy európai fejlesztés nyomán tették még érzékenyebbé.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Összesen 298 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus