Minden jó, ha a vége jó... Cikkek: 1 - 20

Intelsat-33e és Juno: mi a közös?

Intelsat-33e és Juno: mi a közös?A nemrég szerencsésen a geostacionárius pályára ért távközlési hold és a Jupitert kutató űrszonda hajtóművével is probléma adódott.

„Ütést kapott” a Sentinel-1A

„Ütést kapott” a Sentinel-1ASokszor történnek olyan események, amelyek emlékeztetnek bennünket arra: az űr veszélyes üzem, bármi megtörténhet.

MUOS-5: kell egy mentő terv

MUOS-5: kell egy mentő tervAz Amerikai Haditengerészet júniusban indított legújabb távközlési holdja nem tudta elérni a geoszinkron pályamagasságot.

MŰSORAJÁNLÓ: Vészhelyzet a világűrben

MŰSORAJÁNLÓ: Vészhelyzet a világűrbenÁprilis 7-én kezdi vetíteni a Discovery Science csatorna a Vészhelyzet a világűrben című nyolcrészes sorozatot.

GYORSHÍR: A Vénusznál a japán szonda

GYORSHÍR: A Vénusznál a japán szondaAmit 5 évvel ezelőtt elszalasztott, azt most (valószínűleg) végrehajtotta az Akacuki: pályára állt a Vénusz körül.

Összegyűlt a pénz az újraélesztéshez

Összegyűlt a pénz az újraélesztéshezA NASA 36 éves ISEE-3 (későbbi nevén ICE) űrszondájával megkísérelhetik a majdnem lehetetlent, a programjának 1997-es zárását követő újrahasznosítást – magánkezdeményezésre.

Megmentették az orosz távközlési holdat

Megmentették az orosz távközlési holdatA Jamal-402 kezdetben a tervezettnél alacsonyabb átmeneti pályára került a hordozórakéta gyorsítófokozatának hibájából. Mostanra mégis elérte a geostacionárius pályát.

1 milliárd dolláros műhold: megmentve

1 milliárd dolláros műhold: megmentveEgy benne felejtett rongydarab miatt már elveszni látszó szuperbiztos amerikai katonai távközlési műhold, az AEHF-1 a csodával határos módon elérte a számára kijelölt pályát, hamarosan szolgálatba állhat.

Trükkös műholdmentés

Trükkös műholdmentésAz ESA mérnökei szokatlan eljárással voltak kénytelenek elkerülni a Föld körüli magnetoszférát és plazmakörnyezetet vizsgáló Cluster műholdnégyes elvesztését.

Űr-hajótörés:
35 éve repült az Apollo-13
(4. – befejező - rész)

Űr-hajótörés: <br>35 éve repült az Apollo-13 <br>(4. – befejező - rész)Az űrhajóban, ahogy haladt előre az idő, egyre hidegebb lett. Tetézte a bajt, hogy Haise lázas beteg lett. De a legénység a halálfélelem és az egyre lehetetlenebb körülmények ellenére sem vesztette el az emberi tartását egy pillanatra sem.

MUOS-5: megmentve!

MUOS-5: megmentve!Négy hónapig tartó nem várt küzdelem árán sikerült eljuttatni a nyár elején felbocsátott amerikai katonai távközlési holdat egy használható pályára.

Bejelentkezett a STEREO-B

Bejelentkezett a STEREO-BA NASA napkutató űrszondapárosának egyik tagjával közel két évvel ezelőtt vesztették el a kapcsolatot.

Tengiz-tó

Tengiz-tóKazahsztán északi részének sós vizű – és kalandos űrtörténeti vonatkozású – tava a Nemzetközi Űrállomásról készített fotón.

Az első japán közelképek a Vénuszról

Az első japán közelképek a VénuszrólA hányatott sorsú Akacuki szondának 5 év elteltével valóban sikerült pályára állni a Vénusznál, és elküldte első képeit is felhőtakaró borította bolygóról.

Minden rosszban van valami jó

Minden rosszban van valami jóAz EU és az ESA nem is köszönthetné stílszerűbben az általános relativitáselmélet 100. születésnapját, mint azzal, hogy két „félresikerült” műholddal ellenőrzi az elméletet.

Kevésen múlt az ütközés

Kevésen múlt az ütközésAz április 3-án felbocsátott új európai földmegfigyelő műhold, a Sentinel-1A alig tudott kitérni egy irányíthatatlan régi űreszköz elől.

Intelsat-19: kinyílt a beragadt napelemtábla

Intelsat-19: kinyílt a beragadt napelemtáblaA június 1-jén pályára állított távközlési hold épp elérte a geostacionárius pályát, mire az eddig nem működő napelemei kinyíltak. Az állapotukat még vizsgálják.

Lassan a helyére kerül a szerencsétlen műhold

Lassan a helyére kerül a szerencsétlen műhold14 hónap és több mint 450 manőver után hamarosan eléri tervezett pályáját az amerikai AEHF-1, egy újfajta katonai távközlési műholdtípus első képviselője.

Csak 2006-ban indul űrrepülőgép

Csak 2006-ban indul űrrepülőgépA NASA bejelentése alapján nem indul űrrepülőgépes küldetés, amíg a Discovery utolsó repülése alkalmával felmerült problémákat teljesen meg nem oldják.

Űr-hajótörés:
35 éve repült az Apollo-13 (3. rész)

Űr-hajótörés: <br>35 éve repült az Apollo-13 (3. rész)Az irányításon értetlen döbbenet söpört végig. A rájuk bízott hajó bajba került, méghozzá elérhetetlen messzeségben. A NASA-nak korábban is voltak vészhelyzetei, ám ez a „probléma” most mindenen túltett.
Oldalak: 1 2
Összesen 37 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus