India a világűrben Cikkek: 101 - 119

Indiai távközlési hold indult

Indiai távközlési hold indultA legnagyobb teljesítőképességű indiai hordozórakéta az INSAT-4CR távközlési műholdat állította pályára. A tavalyi kudarc után a startot nagy várakozás előzte meg.

Földet ért az indiai visszatérő kapszula...

Földet ért az indiai visszatérő kapszula......pontosabban vizet, hiszen a Bengál-öbölből halászták ki a január 10-én indított SRE-1-et.

Indiai embert az űrbe!

Indiai embert az űrbe!Az Indiai Űrügynökség (ISRO) céljai között immár az emberes űrrepülés is szerepel, 2014-es megvalósítási dátummal.

Európa részvétele India holdprogramjában

Európa részvétele India holdprogramjábanJúnius 27-én az Európai Űrügynökség (ESA) és az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO) főképviselői aláírták a Csándráján-1 indiai holdszonda kutatási programját érintő együttműködési megállapodást.

India csillagászati műholdat indít

India csillagászati műholdat indítIndia 2007-ben csillagászati műholdat kíván pályára állítani – jelentette Új-Delhiből az AFP hírügynökség.

India három műholdat indít 2004-ben

India három műholdat indít 2004-benIndia a következő évben három mesterséges hold indítását tervezi. A jelenlegi tervek szerint egy-egy távközlési, távérzékelő és távoktatási űreszköz kerül pályára.

Újabb európai és indiai távközlési műholdak

Újabb európai és indiai távközlési műholdakA ma hajnalban indított európai Ariane 5 rakéta az első európai holdszondán (SMART-1) kívül pályára állította az európai e-Bird, és az indiai INSAT-3E távközlési műholdat is.

Életmentő űrtechnika

Nem sokkal azután, hogy az INSAT-3 műholdat pályára állították, máris 28 ember köszönheti neki az életét! Az indiai űrügynökség műholdjának egy speciális fedélzeti berendezését kihasználva a fő feladat mellett egy nemzetközi rendszer részeként arra is használják, hogy bajbajutott hajókon, repülőgépeken segítsen – a jelek szerint sikeresen.

Sikeres volt az indiai rakéta repülése

Sikeres volt az indiai rakéta repüléseCsütörtökön az indiai fejlesztésű GSLV hordozórakéta sikeresen állította geostacionárius átmeneti pályára a saját fejlesztésű GSAT-2 távközlési műholdat.

Az első kép az indiai METSAT-ról

Az első kép az indiai METSAT-rólA közelmúltban felbocsájtott indiai METSAT műhold első felvétele a VHRR (Very High Resolution Radiometer - nagyon nagy felbontású sugárzásmérő) jelű műszertől érkezett az irányítóközpontba. A METSAT az ázsiai ország első, teljes egészében meteorológiai célokra fejlesztett mesterséges holdja.

Olasz űrtávcső indiai rakétával

Olasz űrtávcső indiai rakétávalAz AGILE olasz gamma-csillagászati műhold indiai PSLV rakétával indult hároméves küldetésére.

Indiai az év első startja

Indiai az év első startjaNégy űreszköz került 635 km magas poláris Föld körüli pályára PSLV rakétával.

India műholdas felderítő kapacitást épít

India műholdas felderítő kapacitást építIndia – elsősorban a fokozódó pakisztáni és kínai fegyverkezésre válaszul – katonai felderítő műholdcsalád kifejlesztésén dolgozik. A sorozat első tagja akár már 2007-ben pályára kerülhet.

India térképészeti műholdat indított

India térképészeti műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma hajnalban az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás CARTOSAT-1 és a 43 kg-os HAMSAT rádióamatőr műholdakat.

India erőforráskutató műholdat indított

India erőforráskutató műholdat indítottKözép-európai idő szerint ma, hajnali 04:54-kor az indiai szakemberek egy saját fejlesztésű PSLV rakétával sikeresen pályára állították a közel másfél tonnás Resourcesat-1 műholdat. Remények szerint az űreszköz a korábbi nagysikerű indiai távérzékelő műholdak nyomdokán fog haladni.

Indiai műholdat akar visszahozni

Indiai műholdat akar visszahozniAz indiai szakemberek újabb és újabb szenzációs bejelentésekkel bizonyítják az ország elkötelezettségét az űrprogram mellett. A legújabb információk szerint India a holdszondával párhuzamosan, visszatérő, és radar-távérzékelő műholdakat is fejleszt.

Zöld lámpa az indiai holdszondának

Zöld lámpa az indiai holdszondánakMiután augusztus 15-én az indiai függetlenség napján az ország miniszterelnöke bejelentette, hogy támogatja az indiai kutatók és mérnökök azon tervét, hogy holdszondát indítsanak, - a múlt héten az elképzelésre a kabinet is áldását adta.

Lesz-e indiai holdszonda?

Lesz-e indiai holdszonda?Pár héttel ezelőtt indiai szakemberek tárgyaltak egy személyzet nélküli, automatikus holdszonda megvalósításáról. Sok a kérdőjel, de az indiai GSLV rakéta pár nappal ezelőtti sikerének fényében talán optimistán állhatunk a felvetéshez...

STS-107: Az egyik űrhajósról nevezik el India legújabb műholdját

STS-107: Az egyik űrhajósról nevezik el India legújabb műholdját11:18. India legújabb műholdcsaládja mostantól a Columbia indiai származású űrhajósnőjének nevét viseli.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 119 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019