Álmuk a világűr Cikkek: 481 - 500

Charles másodszor is az űrben

Charles másodszor is az űrbenA Space Adventures bejelentette, hogy Charles Simonyi jövő márciusban ismét meglátogatja a Nemzetközi Űrállomást. Előtte azonban még egy fontos „kötelezettségének” tesz eleget: novemberben megnősül.

MEGFEJTÉS: Magyarok az Űrkorszakban

MEGFEJTÉS: Magyarok az ŰrkorszakbanGyulaházán emlékszobát alakítottak ki a falu híres szülötte, Farkas Bertalan űrhajós tiszteletére. Kiderül, hogy ki nyerte helyes megfejtéséért az Ekren Kiadó kötetét.

Nyitott ajtókkal leszállni?

Nyitott ajtókkal leszállni?Majdnem sikerült belépnünk a légkörbe nyitott rakodótérrel, szerencsére észrevettük a hibát, és így sikerült lehoznunk épségben a Discoveryt. No nem a Kennedy űrközpontban, hanem a U.S. Space&Rocket Center szimulátorában. Tanári beszámoló az idei nemzetközi űrtáborról.

A Saturn V mellett építettünk rakétát

A Saturn V mellett építettünk rakétátHujber Áron beszámolója a 2008-as Nemzetközi Űrtáborról: a kiállított Saturn V rakéta közelében építettek saját rakétát.

Oklevélátadás a Nemzetközi Űrtáborban

Augusztus 1-jén helyi idő szerint délben véget ért az amerikai Nemzetkozi Űrtabor. 21 ország 80 tanára és 96 tanulója vett részt a programban.

Egy nap Darmstadtban

Egy nap DarmstadtbanJúnius végén az ESA németországi irányító központjában jártak látogatóban a tavalyi „50 éves az űrkorszak” diákvetélkedő helyezettjei.

Hunstville felé tart a magyar delegáció

Hunstville felé tart a magyar delegációMa reggel 7.40-kor elindult a ferihegyi repülőtérről az amerikai Hunstville-be az a három fiatal, akik idén országunkat képviselik egy nemzetközi űrtáborban.

Az ESMO diákűrszonda fedélzeti számítógépe

Az ESMO diákűrszonda fedélzeti számítógépeCikksorozatunk befejező részében bemutatjuk a BME-n fejlesztés alatt álló diák űrszonda központi számítógépének feladatait, valamint azokat a kísérleteket, amelyek adatainak a feldolgozását ez az egység végzi.

A jövő űrrepülése - a nagy űr

A jövő űrrepülése - a nagy űrA Magyar Asztronautikai Társaság idei esszépályázatán a fiataloknak arról kellett írniuk, hogyan látják a jövő űrrepülését. Hujber Áron, a dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium tanulója második helyezést ért el dolgozatával. Részletek az alkotásból.

Fiatalok az űrrepülés közelében

Fiatalok az űrrepülés közelébenArthur C. Clarke javaslatától egy nemzetközi űrtáborig, amelyben 1992 óta vesznek részt magyarok. Olvasóink ötleteire is számítanak az idei delegáltak.

Holdséta Magyarországon

Holdséta MagyarországonEgy nyári táborban 22, az űrtevékenység iránt érdeklődő fiatal próbálhatta ki, milyen érzés lehet a Holdon sétálni. Űrhajósokhoz hasonlóan víz alatti szereléseken vettek részt, sőt vízirakétát is építettek.

REJTVÉNY: Magyarok az Űrkorszakban

REJTVÉNY: Magyarok az ŰrkorszakbanA nemrég megjelent Űrkorszak című könyvben a hazai űrkutatás múltjáról, jelenéről és jövőjéről is szó esik. Új rejtvénysorozatunk első fordulójában egy szerencsés megfejtőnk megnyerheti az Ekren Kiadó kötetét.

Lenn a mélyben is fenn a magasban

Lenn a mélyben is fenn a magasbanMagyari Dóra beszámolója a 2008-as Nemzetközi Űrtáborról: hogyan búvárkodjunk űrhajósként?

Űrközelben: Mi is történt a Nemzetközi Űrtáborban?

Az Űrvilágon figyelemmel követtük a nemzetközi űrtáborban járt fiatalokat, írásos beszámolóikat a következő napok során olvashatjuk majd. Addig is ajánljuk az Űrközelben tegnapi adásában elhangzott beszélgetést, amelyből kiderül, hogyan is kell rakétát építeni.

KÖNYVAJÁNLÓ: Űrkorszak

KÖNYVAJÁNLÓ: ŰrkorszakAz Ekren Kiadónál nemrég jelent meg Horváth András és Szabó Attila új kötete, amelynek ott a helye az űrkutatást kedvelők könyvespolcán.

Elkezdodott a nemzetkozi urtabor

A mai napon helyi ido szerint este fel hetkor (magyar ido szerint hajnali fel egykor) elhangzott a buvos mondat: a 2008-as nemzetkozi urtabort ezennel megnyitom.

Hunstville 2008: indulás előtt egy héttel

Hunstville 2008: indulás előtt egy héttelMár csak egy hét van hátra a magyar delegáció huntsvillei indulásáig, javában zajlanak az utolsó előkészületek. Beletekintünk, mit is jelent a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) által felkért kísérőnek lenni.

Hunstville felé tartva

Hunstville felé tartvaPontosan két hét múlva indul az idei magyar küldöttség az amerikai Hunstville-be, hogy Magyarországot képviselve részt vegyenek a Nemzetközi Űrtáborban.

A jövő űrrepülése - a végtelenbe, és tovább

A jövő űrrepülése - a végtelenbe, és továbbA Magyar Asztronautikai Társaság idei esszépályázatán a fiataloknak arról kellett írniuk, hogyan látják a jövő űrrepülését. Magyari Dóra, a budapesti Puskás Tivadar Távközlési Technikum tanulója első helyezést ért el dolgozatával. Részletek az alkotásból.

ŰRKÖZELBEN: Mit is csinál a Phoenix a Marson?

ŰRKÖZELBEN: Mit is csinál a Phoenix a Marson?Sok idő eltelt, amióta a szovjet Marsz-1 elindult a Mars felé. Különböző országok indítottak űreszközöket a Mars irányába, néha több, néha kevesebb sikerrel. Miért is fontos a Mars kutatása? Mit is keres pontosan a Phoenix a Mars felszínén? Kiderül az Űrközelben mai adásából.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35
Összesen 692 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus