A Columbia utolsó útja Cikkek: 81 - 100

STS-107: Ramon lefényképezte a sérült szárnyat?

STS-107: Ramon lefényképezte a sérült szárnyat?14:46. Az izraeli Maariv napilap hétfői számában megjelent egy felvétel, melyet állítólag az ország első űrhajósa készített, és azon a bal szárnyon két repedés is látszik. Valódi a kép, vagy hamisítvány?

STS-107: Volt-e lehetőség a Columbia megmentésére?

STS-107: Volt-e lehetőség a Columbia megmentésére?17:36. Ha valóban az indításnál leváló és a bal szárnynak ütődő darab okozta a problémát, nem lett volna-e lehetőség arra, hogy egy másik űrrepülőgép a Columbia segítségére siessen, vagy saját legénysége egy űrséta során kijavítsa a hibát?

Kína nem állítja le az űrhajós kiképzést

Kína nem állítja le az űrhajós kiképzést08:24. A Columbia katasztrófája ellenére Kína nem kívánja leállítani űrhajós programját. Mint arról portálunk korábban beszámolt, az első kínai űrhajós világűrbe küldését (saját rakétával és saját űrhajóval) ez év második felében tervezi az ázsiai ország.

STS-107: Izrael újabb űrhajóst küld a világűrbe?

STS-107: Izrael újabb űrhajóst küld a világűrbe?13:33. Sharon szerint az ország a tegnapi tragédia ellenére is elkötelezett az űrprogram mellett. Közöljük az ország első űrhajósának rövid életrajzát.

STS-107: Emberi maradványokat találtak

STS-107: Emberi maradványokat találtak11:58. A Columbia darabjai 320 km hosszú sávban szórodtak szét. A kisebb-nagyobb űrrepülőgép alkatrészek között megtalálták az első emberi maradványokat, valamint egy sisakot és az egyik űrhajós szkafanderéről származó repülési-kitűzőt (mission patch).

STS-107: Az utolsó pillanatok...

STS-107: Az utolsó pillanatok...00:04. A telemetriai adatok sorozatos problémákat jeleztek...

STS-107: A mindent bizonyító felvételsorozat?

STS-107: A mindent bizonyító felvételsorozat?22:15. Az emelkedés során valóban úgy látszik, hogy az űrrepülőgép-rendszer baloldalán "valami" történik. Az ŰRVILÁG most közli a már többször hivatkozott képet. Eközben a NASA bejelentette, hogy késik a következő Shuttle start.

STS-107: a katasztrófa egy időjárási radar szemével

STS-107: a katasztrófa egy időjárási radar szemével20:18. A szétszakadó űrrepülőgép szinte elvakította az egyik időjárási radart.

STS-107: Amit az elmúlt 16 napról tudni érdemes

STS-107: Amit az elmúlt 16 napról tudni érdemes17:39. A Columbia minden idők egyik legizgalmasabb űrrepülőgépes kutatási programját bonyolította, amelyben amerikai, európai, japán és kanadai kisérletek épp úgy helyet kaptak, mint a különféle diák-kisérletek. Az űrrepülőgép utasa volt az első izraeli asztronauta, és az egyik geofizikai kisérletbe magyar szakemberek is bekapcsolódtak. A programot az ŰRVILÁG folyamatosan nyomonkövette. Az alábbiakban a program részleteiről olvashatnak.

STS-107 GYORSHÍR: Megsemmisült a visszatérő Columbia

STS-107 GYORSHÍR: Megsemmisült a visszatérő Columbia16:20. Néhány perccel a Kennedy Űrközpontban tervezett leszállás előtt a Columbia eltűnt a NASA képernyőiről. A NASA vészhelyzetet jelentett be.

STS-107: Magyarországon még nem publikált képek...

STS-107: Magyarországon még nem publikált képek...19:58. Szerkesztőségünk a NASA TV néhány igen érdekes felvételét közli.

STS-107: A legénység tudta, hogy mindennek vége

STS-107: A legénység tudta, hogy mindennek vége13:39. Az Apollo-program tervezési főnöke szerint az asztronautákat végszükség esetén még a világűrben is meg tudták volna menteni.

Utánpótlás indult az Űrállomásra

Utánpótlás indult az Űrállomásra15:52. Sikeresen pályára állt az automatikus teherszállító Progressz űrhajó. Két napon belül utánpótlás érkezik a Nemzetközi Űrállomásra.

STS-107: Szélsőséges brit álláspontok

STS-107: Szélsőséges brit álláspontok13:13. A brit sajtóban is óriási vitákat váltott ki a Columbia megsemmisülése. Érvek és ellenérvek csapnak össze az űrrepülőgép-flottával, illetve magával a személyzettel végzett űrtevékenységgel kapcsolatban. Eközben Izreal miniszterelnöke kijelentette, hogy az ország továbbra is fog űrhajósokat küldeni a világűrbe.

Hogyan tovább Nemzetközi Űrállomás?

Hogyan tovább Nemzetközi Űrállomás?01:16. Ahogy a világ felocsúdik a Columbia tragédiájából, nemcsak az űrrepülőgép-flotta, hanem a Nemzetközi Űrállomás (ISS) jövőjével kapcsolatban is egy sor kérdés merül fel. Teljesen véletlen egybeesés, hogy néhány órán belül egy orosz teherszállító Progressz űrhajó indul az ISS-hez.

STS-107: Részletek a NASA sajtótájékoztatójából

STS-107: Részletek a NASA sajtótájékoztatójából23:32. Nem sokkal ezelőtt fejeződött be a NASA sajtótájékoztatója. Cikkünkben a legfontosabb megállapításokat igyekszünk nagyvonalakban összegezni.

STS-107: A visszatérés és a leszállás fázisai

STS-107: A visszatérés és a leszállás fázisai21:43. A légkörbe történő visszatérés és a leszállás a repülés egyik legkritikusabb szakasza. Ilyenkor az űrrepülőgép sebességét 28 000 km/óráról kell lecsökkenteni a vadászrepülőgépek leszállásának megfelelő sebességre. Az űrhajósok azonban mégsem tartották soha a repülés különösebben veszélyes részének a hazatérést.

STS-107: Meglenne a katasztrófa oka?

STS-107: Meglenne a katasztrófa oka?18:22. A NASA beszámolt arról, hogy a Columbia indulásakor a középső hajtóanyag-tartályból leszakadt egy darab. Elképzelhető, hogy ez okozta az űrrepülőgép és a személyzet tragédiáját. Az amerikai elnök egyelőre kizárta a terrorcselekmény lehetőségét.

STS-107: Elveszett a Columbia (folyt.)

STS-107: Elveszett a Columbia (folyt.)17:02. Néhány perccel a a Kennedy Űrközpontban tervezett leszállás előtt a Columbia eltűnt a NASA képernyőiről. A NASA bejelentette, hogy a Columbia elveszett. A személyzetről nincs hír, de minden bizonnyal valamennyien odavesztek.

STS-107 (5. rész): Ma landol a Columbia

STS-107 (5. rész): Ma landol a Columbia12:41. Pénteken az űrrepülőgép parancsnoka és pilótája ellenőrizte a visszatéréshez szükséges berendezések működését és mindent rendben talált. Ha minden a tervek szerint alakul ma leszáll a Columbia űrrepülőgép, melynek egyik kisérletében néhány magyar szakember is résztvett.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 104 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019