Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Orion, Ares, SLS Cikkek: 1 - 20

Artemis-2: legkorábban 2025 őszén

Artemis-2: legkorábban 2025 őszénRosszul öregedett a 2024 űrrepüléseit beharangozó keddi cikkünknek az a része, amelyben az Artemis-program Holdat megkerülő emberes útjáról volt szó.

Artemis-1: szeptemberben már nem valószínű

Artemis-1: szeptemberben már nem valószínűA hibák kivizsgálásáig és javításáig elhalasztják a Hold megkerülésére induló Orion űrhajó startját.

Startra készen (2. rész)

Startra készen (2. rész)Rövidesen először emelkedhet a világűrbe a NASA SLS óriásrakétája. Cikkünk első részében az Artemis–1 küldetés legfontosabb céljait és eseményeit foglaltuk össze.

SLS: újabb teszt június közepén

SLS: újabb teszt június közepénAz Artemis-program első, a Hold körbekerülésére indítandó ember nélküli próbarepüléséhez készítik elő az akkor bemutatkozó SLS rakétát.

Megjáratott SLS

Megjáratott SLSA NASA első SLS (Space Launch System) nehézrakétáját március 17-én először szállították ki a startállásba – egyelőre még csak tesztelési célból.

Bill Nelson lehet a NASA vezetője

Bill Nelson lehet a NASA vezetőjeBiden elnök a volt floridai szenátort és Shuttle-űrhajóst jelöli az űrhivatal megüresedett vezetői posztjára.

Bridenstine távozott

Bridenstine távozottA NASA leköszönt vezetője reménykedik az Artemis holdprogram folytatásában.

Artemis: kellene a pénz

Artemis: kellene a pénzA NASA szerint lehetséges tartani a 2024-es visszatérést a Holdra emberekkel, de ehhez hamarosan dönteni kéne a kért 28 milliárd dollárról.

Megvan az új vezető a NASA-nál

Megvan az új vezető a NASA-nálMostantól Kathy Lueders irányítja majd az emberes űrrepülési programot az amerikai űrhivatalnál, így egyúttal a NASA egyik helyettes vezetője lesz.

A NASA embereivel a Holdra

A NASA embereivel a HoldraHárom cégcsoport közel 1 milliárd dollárért készíthet terveket, hogyan landolhatnak amerikai űrhajósok a Holdon 2024-ben.

GYORSHÍR: Úton az Artemis-1

GYORSHÍR: Úton az Artemis-1A Kennedy Űrközpontból felemelkedett a NASA új SLS óriásrakétája és az Orion űrhajó. (Lassan) kezdődik az emberes űrrepülés és a Hold kutatásának új korszaka.

Magyar dózismérők a fedélzeten

Magyar dózismérők a fedélzetenAz Artemis-1 startját ugyan máról legkorábban péntekre halasztották, azért érdemes megismerni a Holdhoz hamarosan induló küldetés magyar tudományos vonatkozásait.

Startra készen (1. rész)

Startra készen (1. rész)Számtalan (nem csekély) halasztás után a NASA Space Launch System (SLS) óriásrakétája végre készen áll első bevetése, az Artemis–1 küldetés indulására.

Hamarosan Ax-1

Hamarosan Ax-1Az első tisztán kereskedelmi alapon szervezett repülés a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) akár már a jövő hét vége felé indulhat.

Artemis-1: legkorábban februárban

Artemis-1: legkorábban februárbanA NASA új űrhajója – még emberek nélkül – a Hold megkerülésére indul. Már rászerelték a hordozóraktára.

SLS: sikeres hajtóműteszt

SLS: sikeres hajtóműtesztAmi január közepén idő előtt megszakadt, az most tökéletesen működött.

SLS: megszakított hajtóműteszt

SLS: megszakított hajtóműtesztA NASA készülő nagyrakétájának négy hajtóműve a tervezett nyolc perc működés helyett bő egy perc elteltével leállt.

A Hubble hívei

A Hubble híveiEgy fantasztikusnak tűnő ötlet értelmében még egyszer szervizelni lehetne a Hubble-űrtávcsövet. Az érdekes terv technikailag életképesebb, mint anyagilag.

Európaiak továbbra is az Orionban

Európaiak továbbra is az OrionbanAz Airbus építi a NASA Orion űrhajójához a harmadik európai kiszolgáló modult.

Koronavírus: Az űrszektor is lassul (1. rész)

Koronavírus: Az űrszektor is lassul (1. rész)Az utóbbi időben több cikkben is érintettük a jelenlegi járványt. Most az űrszektorban bejelentett leállások és változások közül mutatunk be néhányat.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 104 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024