Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az emberi élet védelme Cikkek: 1 - 20

Be my Valentine…

Be my Valentine…...in space, avagy bevezető az űrszexológiába.

Orosz izolációs kísérlet

Orosz izolációs kísérletA moszkvai Orvosbiológiai Kutatóintézetben hat önkéntes 360 napos földi szimulációt hajt végre.

MEGFEJTÉS: Orvos a fedélzeten

MEGFEJTÉS: Orvos a fedélzetenMár az űrrepülés hajnalán, 1964-ben eljutott az első orvos a világűrbe. Az ő neve volt Az űrorvostan alapjai című könyv példányaiért folyó játékunk utolsó fordulójában a megfejtés.

REJTVÉNY: Baktériumok a Holdon?

REJTVÉNY: Baktériumok a Holdon?Ötfordulós rejtvénysorozatunk negyedik kérdése következik. Egy helyes válasszal a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetét, Az űrorvostan alapjait lehet megnyerni!

REJTVÉNY: Megnyúló űrhajósok

REJTVÉNY: Megnyúló űrhajósokÖtfordulós rejtvénysorozatunk harmadik kérdése következik. Egy helyes válasszal a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetét, Az űrorvostan alapjait lehet megnyerni!

REJTVÉNY: Edzőterem a Föld körül

REJTVÉNY: Edzőterem a Föld körülÖtfordulós rejtvénysorozatunk második kérdése következik. Egy helyes válasszal a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetét, Az űrorvostan alapjait lehet megnyerni!

REJTVÉNY: Öntsünk tiszta vizet a pohárba

REJTVÉNY: Öntsünk tiszta vizet a pohárbaA most induló ötfordulós rejtvénysorozatunk első kérdésére adott helyes válasszal a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetét, Az űrorvostan alapjait lehet megnyerni!

A Galileo életeket ment

A Galileo életeket mentAz ESA infografikája az európai Galileo műholdas navigációs rendszer keresési és mentési funkcióját mutatja be.

Már csak egy lépés a Mars?

Már csak egy lépés a Mars?A holdraszállás már valóban karnyújtásnyira van, a világűr emberi szervezetre gyakorolt káros hatásait egyre jobban megismerve azonban kétséges, mikor következhet a marsutazás.

A fejünkre eshet

A fejünkre eshetA visszahulló hordozórakéta-fokozatok veszélyére hívja fel a figyelmet kanadai kutatók tanulmánya.

Űr-mentőszolgálatra lehet szükség

Űr-mentőszolgálatra lehet szükségMinél több ember jár a világűrben, annál valószínűbb, hogy valakinek baja eshet. Egy új tanulmány szerint egy űr-mentőszolgálat létrehozása segíthet.

Hatóanyag csontvesztés ellen

Hatóanyag csontvesztés ellenAmerikai kutatók az ISS-en egy mesterségesen előállított vegyülettel kezeltek egereket, az állatoknál jelentősen csökkent a csontok súlytalanság okozta degradációja.

REJTVÉNY: Orvos a fedélzeten

REJTVÉNY: Orvos a fedélzetenEzen a héten zárul ötfordulós rejtvénysorozatunk. A kérdésre adott helyes válasszal a Zrínyi Kiadó nemrég megjelent kötetét, Az űrorvostan alapjait lehet megnyerni!

MEGFEJTÉS: Megnyúló űrhajósok

MEGFEJTÉS: Megnyúló űrhajósokTartós súlytalanságban az űrhajósok testmagassága 3–7 cm-rel is megnövekedhet a gerinccsigolyáik eltávolodása miatt.

MEGFEJTÉS: Edzőterem a Föld körül

MEGFEJTÉS: Edzőterem a Föld körülA Nemzetközi Űrállomás lakóinak naponta két–két és fél órás edzésprogramot kell végrehajtaniuk. Megvan második rejtvényfordulónk nyertese.

MEGFEJTÉS: Öntsünk tiszta vizet a pohárba

MEGFEJTÉS: Öntsünk tiszta vizet a pohárbaAz ISS 19. számú állandó személyzetének tagjai fogyaszhattak először a fedélzeten izzadságból és vizeletből előállított vizet. Megvan első rejtvényfordulónk nyertese.

KÖNYVAJÁNLÓ: Az űrorvostan alapjai

KÖNYVAJÁNLÓ: Az űrorvostan alapjaiNemrég jelent meg magyar nyelven az Az űrorvostan alapjai című, átfogó, mégis olvasmányos és közérthető kötet.

Hibernált ürgék

Hibernált ürgékSarki ürgéken kísérletezik ki azokat a módszereket, amelyek jövőben a hosszú időtartamú űrutazások résztevői hibernálására is alkalmasak lehetnek.

Sugárvédelem hibernációval

Sugárvédelem hibernációvalÁllatkísérletek eredményéből arra következtetnek, hogy az űrhajósok mesterséges hibernálása védelmet nyújthat a kozmikus sugárzás káros hatásai ellen.

Biztonságos lehet-e a marsutazás?

Biztonságos lehet-e a marsutazás?Egy nemzetközi kutatócsoport megállapítása szerint igen, de legfeljebb akkor, ha a küldetés időtartama nem haladja meg a négy évet.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Összesen 205 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024