Japán a világűrben Cikkek: 141 - 159

Űr-VLBI (1. rész) – születésnap!

Űr-VLBI (1. rész) – születésnap!Pontosan 7 évvel ezelőtt, 1997. február 12-én bocsátották Föld körüli pályára Japánból a HALCA rádiócsillagászati mesterséges holdat. A „születésnap” alkalmából induló sorozatunkban először bemutatjuk az űr-VLBI technikát.

Eljárt az idő a Nozomi felett!

Eljárt az idő a Nozomi felett!Feladták a reményt: a sikertelen kapcsolatfelvétel miatt kudarccal zárul a japán Mars-kutató űrszonda programja.

GYORSHÍR: Indítás közben megsemmisült két japán felderítőműhold

Két japán kémműhold megsemmisült tegnapról mára virradó éjjel. A műholdak feladata Észak-Korea tevékenységének megfigyelése lett volna.

Elveszett japán földmegfigyelő hold

Elveszett japán földmegfigyelő holdJapánban bejelentették, hogy használhatatlanná vált a mindössze 10 hónapja működő Midori-II földmegfigyelő mesterséges hold, az egyik legfontosabb tudományos űreszköz. Az ok egyelőre nem ismert, de esetleg a Nap megnövekedett aktivitása is felelős lehet a meghibásodásért.

Megsérült egy japán űrrepülőgép-modell

Megsérült egy japán űrrepülőgép-modellEgy leszállási próba végén megsérült a tervezett Hope-X űrrepülőgép modellje. Az embert nem szállító űrrepülőgép Svédországban zuhant le.

Új űrügynökség alakul Japánban

Új űrügynökség alakul JapánbanAz érintett szervezetek a közelmúltban sajtóközleményben jelentették be, hogy október 1-jei hatállyal új űrügynökség alakul Japánban. Az új szervezet a területen eddig működő három szervezet egyesülésével jön létre.

A Nemzetközi Űrállomás új moduljai

A Nemzetközi Űrállomás új moduljaiElkészült a Nemzetközi Űrállomás második összekötő modulja, melyet Európában gyártottak. A japán Kibo kísérleti modul pedig már úton van a Kennedy Űrközpontba.

Japán űrszonda vesz mintát egy kisbolygóból (1. rész)

Japán űrszonda vesz mintát egy kisbolygóból (1. rész)Május 9-én egy japán hordozórakétával indult kozmikus útjára a japán fejlesztésű MUSES-C űrszonda. A mintegy négy és fél évig tartó űrkisérlet célja: mintavétel egy kisbolygónál és annak visszaszállítása a Földre!

Egy japán rakéta három potyautasa

Egy japán rakéta három potyautasaA szombat reggel saját hordozórakétával pályára állt legújabb japán távérzékelő műhold társaságában három mikroműhold is utazott. Ebben a cikkben a két japán és az ausztrál potyautast mutatjuk be.

880 ezer név egy földközeli kisbolygóra

880 ezer név egy földközeli kisbolygóraNem a NASA az egyetlen olyan űrügynökség, amelyik fontosnak tartja tevékenységének széles körű megismertetését. Japán űrkutatási intézete, az ISAS 880 ezer önként jelentkező nevét küldi majd egy kisbolygóra a jövő májusban induló MUSES-C jelű űrszondája segítségével.

Elveszett a Remény

Elveszett a ReményA japán Nozomi (Remény) nevű Mars-szonda öt éve kezdte kudarcokkal teli odüsszeiáját, melynek utolsó akkordja a múlt hét végén zajlott le.

Információk a megsemmisült japán kémműhold-párról

Információk a megsemmisült japán kémműhold-párrólTegnap magyar idő szerint éjfél előtt nem sokkal a H-2A hordozórakéta hibájából a japánok elvesztettek egy kémműhold-párt, mert a hordozórakéta nem érte el a szükséges magasságot. A kémműholdak feladatairól és a H-2A hordozórakétáról szóló írásunk a Spaceflight Now cikke alapján készült.

Fertőzésveszély a Marson?

Fertőzésveszély a Marson?A japán Nozomi űrszonda megfertőzheti a Marsot, ugyanis ha továbbra is a jelenlegi pályáján marad, akkor december 14-én becsapódik a Vörös Bolygóba - állítja egy japán napilap.

Japán első mesterséges holdja “visszatért”

Japán első mesterséges holdja “visszatért”1970 óta keringett a Föld körül Japán első, saját hordozórakétával pályára állított mesterséges holdja, az Ohsumi. Augusztus elsején Líbia és Egyiptom fölött belépett a légkörbe és megsemmisült.

A japán USERS visszatért

A japán USERS visszatért2003. május 30-án, nyolc és fél hónapos Föld körüli utazása után Japán közelében leszállt egy visszatérő kapszula, fedélzetén műszaki kísérleti eredményekkel.

Földközelben a Nozomi – öt éve úton a Mars felé

Földközelben a Nozomi – öt éve úton a Mars feléA 2003-as űrszondás Mars-invázió még a Mars Express előtt, 1998-ban kezdetét vette. A japán Nozomi űrszondánál felmerült problémák miatt azonban útja a szokásosnál jóval hosszabbra sikeredett, s csupán 2004 elején éri el a Marsot. Mielőtt azonban végleg a vörös bolygó felé indulna, Földünk mellett is elrepül.

Japán űrszonda vesz mintát egy kisbolygóból (2. rész)

Japán űrszonda vesz mintát egy kisbolygóból (2. rész)A MUSES-C űrszonda célja: mintavétel egy kisbolygónál és annak visszaszállítása a Földre. Sorozatunk második részében bemutatjuk a japán aszteroida-szonda újszerű hajtóművét, és a vállalkozás menetrendjét.

Néhány héten belül indulhat az első japán felderítőműhold

Információink szerint Japán március utolsó napjaiban pályára állítja első katonai felderítő műholdjait. A holdakat elsősorban az észak-koreai katonai fejlesztések miatt kezdték már több évvel korábban fejleszteni.

Pályán a legújabb óriás távérzékelő műhold

Pályán a legújabb óriás távérzékelő műholdSzombatra virradó éjszaka saját hordozórakétával pályára állt Japán legújabb nehéz távérzékelő műholdja. Az ADEOS-2 ma az egyik legnagyobb ilyen rendeltetésű űreszköz a Föld körüli pályán, egyben a valaha saját rakétával indított legnehezebb japán űreszköz. Az ADEOS-2 mellett egyébként három potyautas is helyet foglalt: két japán és egy ausztrál mikro-műhold. Ebben a cikkben az ADEOS-2 holdat és a H-IIA rakétát ismertetjük.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8
Összesen 159 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019