Az emberi élet védelme Cikkek: 101 - 120

Űrkutatással a szalmonella ellen

Űrkutatással a szalmonella ellen A súlytalanság hatására a szalmonella baktériumok megváltoztatják viselkedésüket. Az új ismeretek hasznosnak bizonyulhatnak a szalmonella elleni küzdelemben.

Az űrhajósok csontgyengülése

Az űrhajósok csontgyengülése A több hónapot az űrállomáson dolgozó űrhajósokat idősebb korukban könnyebben érheti csonttörés. A hatás nagyobb is lehet, mint eddig gondolták.

Miniatűr gázérzékelők alkalmazásai

Miniatűr gázérzékelők alkalmazásaiAz eredetileg űrkutatási célra kifejlesztett szenzoroknak a mindennapi élet számos területén is hasznát vehetik.

Kalózok ellen műholdakkal

Kalózok ellen műholdakkalAki azt hiszi, hogy a kalózkodás már csak a kosztümös történelmi kalandfilmekben létezik, nagyot téved.

A súlytalanság immunológiája

A súlytalanság immunológiájaSan Franciscoban történt egy immunológiai kongresszuson, hogy poszterünk előtt álldogálva egy elegáns úr lépett hozzám. A munkámról érdeklődött, és alig akart hinni a fülének, hogy Magyarországon egy űrélettani laboratóriumban dolgozom.

Magyar agykutatók kísérlete a Nemzetközi Űrállomáson

Magyar agykutatók kísérlete a Nemzetközi Űrállomáson A hamarosan induló Atlantis által szállított Columbus laboratóriumon októbertől magyar kísérleteket is végeznek az űrhajósok. Az űrrepülőgép startjáról élő internetes közvetítés lesz csütörtök este a Polaris Csillagvizsgálóból.

A Galileo a keresés és mentés szolgálatában

A Galileo a keresés és mentés szolgálatábanA következő évtized elejére kiépülő európai navigációs műholdrendszer egyúttal a bajba jutottakon is segít majd, állandó és globális lefedettséget nyújtva.

Jupiter, Mars, érelmeszesedés

Jupiter, Mars, érelmeszesedésA távoli bolygókról űrszondákkal kapott képek feldolgozására használt számítógépes algoritmusok legújabb alkalmazása a nyaki artériák elmeszesedésének mértékét megmérő orvosi műszer.

Tudományok találkozása

Tudományok találkozásaAz alapkutatás és az alkalmazott tudományok érdekes együttműködése révén orvosi képalkotó eljárásokat adaptálnak csillagászati objektumok háromdimenziós feltérképezésére.

Moszkitók űrszemmel

Moszkitók űrszemmelA francia SPOT-5 távérzékelő műhold nagyfelbontású képei alapján előre jelezhetők Afrikában a fertőző betegségeket terjesztő rovarok megjelenési területei.

Katonai kísérlet és gyógyszerteszt

Katonai kísérlet és gyógyszertesztAmerikából egyszerre indult a légierő kísérleti távérzékelő műholdja és a NASA kutatóholdja.

Ember a vízben!

Ember a vízben!Hogyan lehet életmentésre használni a műholdas helymeghatározást? Egy díjnyertes ötlet.

A súlytalanság hatása az élő szervezetre (1)

A súlytalanság hatása az élő szervezetre (1)Az élőlények evolúciója a gravitációs erő jelenlétében zajlott le, majd az élet évmilliókon át gravitációs körülmények között fejlődött.

Mobil egészségügyi mentőközpont

Mobil egészségügyi mentőközpont Űrtávközlési megoldásokra épül annak a balesetek helyszínén gyorsan felállítható mentőközpontnak a működése, amelyet Francia Guyanában teszteltek.

Mikrogravitációs kísérletek az Országos Epidemiológiai Központban

Mikrogravitációs kísérletek az Országos Epidemiológiai KözpontbanMiért foglalkoznak a Járványügyi Központban mikrogravitációval? Mi köze lehet a fertőző és nem fertőző betegségek epidemiológiájának a súlytalansághoz?

Mentés, távgyógyítás

Mentés, távgyógyításHeraklion, Kréta, 2007. november. Egy erős földrengés következtében használhatatlanná vált a földi távközlési rendszer... Szerencsére mindez csak egy szimulált helyzet volt!

Tiszta vizet a pohárba

Tiszta vizet a pohárbaTiszta ivóvíz nélkül legfeljebb néhány napig maradhatunk életben. A NASA közreműködésével kifejlesztett víztisztító technológia a Földön is igen hasznos lehet.

Australopithecus és űrkutatás

Australopithecus és űrkutatásTöbb mint kétmillió éves ősemberleleteket francia kutatók a legmodernebb diagnosztikai eszközzel vizsgáltak.

Lenyelhető hőmérő

Lenyelhető hőmérőAmikor John Glenn 77 éves korában újra az űrben járt, testének belső hőmérsékletét egy újfajta eszközzel mérték. Azóta a lenyelhető hőmérő a Földön is alkalmazásokra talált.

Műtét súlytalanságban

Műtét súlytalanságbanFrancia sebészek ma a világon elsőként operálnak embert súlytalanságban, parabolarepülések sorozata alatt.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Összesen 180 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019