Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Korszerű oktatás Cikkek: 41 - 60

Szavazás a Hubble célpontjára

Szavazás a Hubble célpontjáraA NASA a csillagászat nemzetközi éve alkalmából szavazást hirdetett. A nagyközönség választhatja ki, hogy mit figyeljenek meg a Hubble-űrtávcsővel. A magyar diákoknak pedig itt egy sokban hasonló, hazai pályázat!

Diák-távérzékelés az űrállomásról

Diák-távérzékelés az űrállomásrólAz Endeavour űrrepülőgép mostani útján egy olyan kamerát is magával vitt, amelynek képeit majd mezőgazdasági, környezetvédelmi és oktatási célokra is hasznosítják Amerikában.

DIÁKPÁLYÁZAT: Konzultáció január 7-én

DIÁKPÁLYÁZAT: Konzultáció január 7-énA Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) az új év első hétfőjén várja azokat az érdeklődő diákokat és felkészítőiket, akik többet szeretnének megtudni a 2008-as űrkutatási esszépályázatról.

„Űrhajósképzés” tanároknak

„Űrhajósképzés” tanároknakJanuár 3-ig lehet jelentkezni arra a nemzetközi pályázatra, amelynek segítségével Huntsville-be eljutva űrhajósképzésben részesülhetnek a kiválasztott tanárok.

A Mars-verseny

A Mars-versenyA Discovery Channel Canada megkezdte a „Race to Mars” produkció forgatását. A jelenlegi Mars-utazási terveket felhasználó, szakemberek segítségével forgatott filmet 2007-ben mutatják be.

Startol az első ruha-műhold!

Startol az első ruha-műhold!Mára virradó éjjel indulhat a SuitSat, az első „ruha-műhold”. Mai űrsétájuk során a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai ugyanis pályára állítják a következő rádióamatőr műholdat, amely ezúttal egy űrruhában (!) került elhelyezésre.

Barangoljuk be a Holdat!

Barangoljuk be a Holdat!Egy interaktív szoftver segítségével bejárhatjuk a Hold egész felszínét.

PROGRAMAJÁNLÓ: Újra indul az űrrepülőgép

PROGRAMAJÁNLÓ: Újra indul az űrrepülőgépA TIT Fejér Megyei Egyesületének Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya, valamint a Magyar Asztronautikai Társaság Székesfehérvári Csoportja tisztelettel meghívják Önt következő rendezvényükre.

Programajánló: Asztrobiológia - Az új szintézis

Programajánló: Asztrobiológia - Az új szintézisMindentudás Főiskolája - II. szemeszter - Az élet, a világmindenség, meg minden

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrszimulátor-avatás és előadássorozat

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrszimulátor-avatás és előadássorozatA budapesti Uránia Csillagvizsgálóban a november az űrkutatás hónapja lesz!

Űrállomásos naptár

Űrállomásos naptár  A NASA egy 2009-es képes naptárral is ünnepli a Nemzetközi Űrállomást, amely nemrég múlt 10 éves.

Gyerekek veszik át a parancsnokságot

Gyerekek veszik át a parancsnokságotA NASA egy napra, június 10-ére átengedi a kezdeményezést amerikai iskolásoknak, akik meghatározhatják, hogy pontosan mit figyeljen meg a Szaturnusz körül a Cassini-űrszonda.

Csillagászati-űrkutatási szakkör indul

Csillagászati-űrkutatási szakkör indul2007. szeptember 20-tól minden csütörtökön várja a Polaris Csillagvizsgáló a csillagászat és űrkutatás iránt érdeklődő diákokat, elsősorban a középiskolás korosztályból.

Csillagászati szakkör indul

Csillagászati szakkör indulIdén is indít csillagászati szakkört az óbudai Polaris Csillagvizsgáló. A szakkör szeptember 21-én kezdődik, s csütörtökönként este 6 órakor kezdődnek a foglalkozások. A szakkörre elsősorban a középiskolás diákokat várják a szervezők.

Parabolarepülés – magyar érdekeltséggel

Parabolarepülés – magyar érdekeltséggelHelyszíni beszámoló az április 10-én kezdődött megbeszélésről és szakmai műhelyről, amely a 9. diák parabolarepülésre (Student Parabolic Flight Campaign) készíti fel a nyertes kísérleteket kidolgozó csapatok képviselőit.

A Plútó felé száguld az első
atomhajtású űrszonda!

A Plútó felé száguld az első <br>atomhajtású űrszonda!...röpítette világgá pénteken az egyik hírtelevízió az információt (melyet valószínűleg a jereváni rádiótól vett át). Nos (a Kádár-korszakban divatos viccek második mondatát idézve) a HÍR IGAZ, DE... Ugyanis NEM ATOMHAJTÁSÚ, és ha már atom, akkor NEM AZ ELSŐ...

Közös matematika-előadások indiai és francia diákoknak

Közös matematika-előadások indiai és francia diákoknakA franciaországi Toulouse és az indiai Bangalore egyetemeinek hallgatói közös alkalmazott matematikai kurzusokon vettek részt - miközben egyikük sem utazott el otthonról.

A Titan-rajzpályázat eredménye

A Titan-rajzpályázat eredményeNovemberben mi is közöltük az amerikai Planetary Society rajzpályázatának felhívását. Most bemutatjuk a győztes munkát.

Norvég műhold – NCUBE

Norvég műhold – NCUBEA norvég egyetemisták által 2001 és 2004 között kifejlesztett és épített kísérleti műhold, az NCUBE a tervek szerint novemberben kezdi meg működését.

Vosztok-tó – az utolsó érintetlen világ

Vosztok-tó – az utolsó érintetlen világAz Antarktisz belső területein, több ezer méterre a jég alatt található a Vosztok-tó. A kutatók úgy gondolják, évezredek óta nem befolyásolta külső hatás a tó vizét. A tóban, az azt takaró vastag jégpáncél miatt, elszigetelten fejlődhettek a mikroorganizmusok, számos elgondolásra adva okot, milyenek lehetnek ma a Vosztok-tó lakói?
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 78 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024