Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Értékeink védelme Cikkek: 1 - 15

A Finn-öböl zárógátja

A Finn-öböl zárógátjaImmár egy évtizede védi Szentpétervárt a korábban átlagosan évente pusztító árvizektől a 25 kilométeres gátrendszer.

Kozmikus veszélyek

Kozmikus veszélyekAz ESA egyelőre legkisebb, de lendületesen fejlődő programja a kozmikus veszélyeket vizsgálja, amelyek életünket vagy földi és űrbe telepített eszközeinket fenyegetik.

Radarműholdas régészet

Radarműholdas régészetA Föld körüli pályáról végzett távérzékelés hasznos módja lehet történelmi helyszínek megfigyelésének – főleg távol eső vagy politikailag instabil helyszíneken –, sőt új régészeti felfedezésekhez is hozzásegíthet.

Műholdak „radarszeme” a holland gátakon

Műholdak „radarszeme” a holland gátakonHollandiában az országot a tengervíztől biztonságosan elzáró gátakért felelős hatóságok műholdradaros méréseket is felhasználnak munkájukhoz.

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (3. rész)

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (3. rész)Évi 1-2 cm-es elmozdulás egy gát esetén nem túl kicsi? Mit mutatnak az állandó szórópontú műholdradar-interferometriát alkalmazó vizsgálatok Hollandiában, a gátak országában?

Műholdak is segítenek a Fülöp-szigeteken és Kolumbiában

Műholdak is segítenek a Fülöp-szigeteken és KolumbiábanKülönféle távérzékelő műholdakat is bevonnak a Fülöp-szigeteken december 1-én tombolt tájfun, illetve a 3-án Kolumbiában pusztító trópusi esőzések és áradások okozta károk enyhítésébe. Az űreszközök által nyert információk is javítják a segélycsomagok hatékony elosztását.

Életmentő űrtechnika

Nem sokkal azután, hogy az INSAT-3 műholdat pályára állították, máris 28 ember köszönheti neki az életét! Az indiai űrügynökség műholdjának egy speciális fedélzeti berendezését kihasználva a fő feladat mellett egy nemzetközi rendszer részeként arra is használják, hogy bajbajutott hajókon, repülőgépeken segítsen – a jelek szerint sikeresen.

Műholdcsere - azaz Satellite Exchange

Holnap Kaliforniában egy vadonatúj konferencia és kiállítás debütál. Címe International Satellite and Communication exchange (ISCe - Nemzetközi Műholdas és Távközlési csere). Célja, hogy felhívja a figyelmet a legelterjedtebb és az emberiség számára mindennapi életében legnagyobb hasznot hajtó műholdas technológiák használatára, és lehetőségek szerinti KOMBINÁLT használatára.

Kisbolygók helyett a Hold

Kisbolygók helyett a HoldA mostani szabályozás szerint egyformán illegális, de talán kevésbé gazdaságtalan. Az űrbányászati tervek új célpontja a Hold lehet.

Műholdas adatok ábrázolása, berlini példán

Műholdas adatok ábrázolása, berlini példánEgy jó kép többet ér minden szövegnél – a távérzékeléssel gyűjtött információ esetén is.

Űrfelvételek a biztosítóknak

Űrfelvételek a biztosítóknakAhogy szaporodni látszanak az extrém időjárási események, a biztosító és viszontbiztosító társaságoknál egyre inkább kezdik felismerni a földmegfigyelő műholdakról származó adatok jelentőségét.

Öregedő űridőjárás-jelző szonda

Öregedő űridőjárás-jelző szondaOlyan esetekben, mint a héten lezajlott hatalmas napkitörés, a Földi hatásra vonatkozó előrejelzések egyik legfontosabb eszköze az amerika ACE űrszonda.

GPS-szel az autótolvajok ellen

GPS-szel az autótolvajok ellenBrazíliában augusztustól minden új autót felszerelnek lopás elleni védelemmel, amelynek része a műholdas GPS helymeghatározó berendezés.

Húsz perccel a mentőlopás után őrizetben

Egy ellopott norvég mentőautó tolvaja mindössze tizenkét kilométernyire jutott hétfőn az eltulajdonított járművel, mert húsz perccel az Oslo belvárosában elkövetett bűntett után a rendőrség elfogta a tettest a gépkocsiban levő GPS-es rendszernek köszönhetően.

250.000 INMARSAT terminál!

250.000 INMARSAT terminál!A műholdas (elsősorban mobil) távközlési szolgáltatásokat nyújtó INMARSAT szervet szeptember 20-án sajtóhírben jelentette be, hogy különféle termináljainak száma elérte a negyedmilliót.

Összesen 15 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024