Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

ELTE műholdvevő állomás Cikkek: 1 - 20

Újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán

Újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásánTöbb hónapos üzemszünet után tegnap újraindult a MODIS-adatvétel az ELTE műholdvevő állomásán.

Köd a Vattern-tavon – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Köd a Vattern-tavon – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz alacsony, teljesen földhöz tapadó felhőzet, a sekély köd sík vidékeken is érdekes formákat tud létrehozni, amint a kép szerint Svédország déli részén is.

Jégtáblák Szentpétervár körül – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Jégtáblák Szentpétervár körül – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólÉszakon még tart a tél: Szentpétervár térségében még mindent hó és jég borít. A Ladoga és a Finn-öböl jege azonban már nem összefüggő: óriási jégtáblákat mutat a műholdkép.

Összefüggő hótakaró hazánk nagy részén – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Összefüggő hótakaró hazánk nagy részén – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólFebruár közepének havazásai összefüggő hótakarót hoztak létre a Kárpát-medence legnagyobb részén. Felvételünkön Magyarország és a Felvidék tájait láthatjuk.

Tavasz és tél Magyarországon – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Tavasz és tél Magyarországon – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz utóbbi napokban kétarcú volt hazánk időjárása: a köd és a napfény, a tél és a tavasz változatos térbeli eloszlásban van jelen.

Az Odera vidéke – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Az Odera vidéke – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólMűholdképünkön a Balti-tenger mellékére, Pomerániába látogatunk. A német-legyel határ és az Odera folyó által kettéosztott terület az űrből egységesnek látszik.

Ipari hó, befagyó Balaton – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Ipari hó, befagyó Balaton – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA kemény tél érdekes jeleket hagy a hómentes, vagy alig havas tájakon is. A befagyó tavak mellett az ipari üzemek által generált hófoltok jelentenek igazi különlegességet e felvételen.

Porvihar a Szentföldön – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Porvihar a Szentföldön – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA Karácsony előtti napokban a felhők nagy része eltűnt a Szentföld egéről, azonban a derűt hozó front jelentős mennyiségű szaharai port is hozott.

Késő ősz a Dél-Dunántúlon – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Késő ősz a Dél-Dunántúlon – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólDecember elején délnyugati áramlással enyhe levegő érkezett térségünkbe. Műholdképünkön a Dél-Dunántúl egy ritka, felhőtlen, kissé ködös délelőttjét mutatjuk be.

Hóvihar rajzolta csík Ukrajnában – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Hóvihar rajzolta csík Ukrajnában – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA hómentes tájon átviharzó egyetlen hófelhő gyakran rajzol fehér csíkot a tájra. Ezek a formák igazán csak a műholdképeken élvezhetők.

A Kaszpi-tó színei – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Kaszpi-tó színei – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA Kaszpi-tó, a Föld legnagyobb, a Világtengertől elzárt vízfelülete természetesen sóstó. Medencéjének sekélyebb északkeleti részén a bejutó hordalékon gyakori a planktonvirágzás.

Főnfelhőzet Rijeka mellett – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Főnfelhőzet Rijeka mellett – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA hegyeken átbukó, a leszálló oldalon szárító és meleg szél, a főn különös felhőalakzatokat kelt. Ezúttal a horvát tengerpart északi részén láthatunk ilyent.

Felhőutak Zala felett – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Felhőutak Zala felett – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólFebruár utolsó hetének közepén már olvadt a kiterjedt hótakaró hazánkban. Nyomait még látjuk a délnyugati határszélen, miközben az északi szél gyönyörű felhőutakat varázsol a tájra.

Árvíz és tengeri hordalék – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Árvíz és tengeri hordalék – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz elmúlt hetekben Dél-Franciaországra hulló hótakaró gyorsan elolvadt, az űrből is látható árvizeket okozva.

Kondenzcsíkok Németalföld felett – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Kondenzcsíkok Németalföld felett – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólNyugat-Európa forgalmas légikikötői környékén nem ritkaság a kondenzcsík. Az űrből azonban csak akkor láthatunk sok ilyent, ha kedvezőek a légköri viszonyok.

A Márvány-tenger felhőjátéka – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Márvány-tenger felhőjátéka – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólMiközben térségünket kemény tél sújtotta, délebbre kicsit enyhébb az idő. A Márvány-tenger és a tengerszorosok vidékén kevesebb a hó, és a színes táj felett érdekes felhőalakzatokat láthatunk.

A Chalkidiki-félsziget – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

A Chalkidiki-félsziget – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz óév utolsó napjaiban pillantsunk kicsit délebbre térségünktől: az Égei-tenger északi partján is tél van, viszont az idő lényegesen enyhébb errefelé.

Téli árnyékok és fények Norvégiában – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Téli árnyékok és fények Norvégiában – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA téli napforduló közeledtével a sarkkörön túl már nincs nappal, de kissé délebbre is igen rövid a világos napszak, a napsugarak pedig szinte vízszintesen érkeznek.

Ködös völgyek az Appenninekben – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Ködös völgyek az Appenninekben – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólA téli hegyvidékek képe általában az, hogy a gerincek fehérlenek a hótól, míg a köztük húzódó völgyek színe a csupasz talaj miatt sötétebb. De menjünk csak délebbre, ahol a hegyeken nem feltétlenül találunk havat, engedjünk ködöt a völgybe, és ez a színrend mindjárt meg is fordul.

Havas Fríz-szigetek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásáról

Havas Fríz-szigetek – Űrfelvétel az ELTE műholdvevő állomásárólAz Európát elöntő hideghullám kontinensszerte érdekes műholdképeket eredményezett. Látogassunk az Elba torkolatához és az Északi-tenger partvidékére.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 107 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024