Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Titan hordozórakéták Cikkek: 1 - 10

Régi-új indítóállás

Régi-új indítóállásAz első Falcon-9 rakéta felszállásával új életre fog kelni egy korábban sokat használt, ám a közelmúltban mellőzött indítópad.

40 éve történt: Az első
amerikai űrséta (1. rész)

40 éve történt: Az első <br>amerikai űrséta (1. rész)A Gemini-3 sikerére alapozva és Leonov űrsétájától felpaprikázva a Gemini-4-re hatalmas technikai ugrás várt: meg kellett mutatnia, hogy az amerikaiak is tudnak valamit az űrhajózásról. A NASA elhatározta, hogy az ő űrhajósai is űrsétát tesznek.

Hogyan? Tovább! - 40 éve startolt az első Gemini űrhajó (1. rész)

Hogyan? Tovább! - 40 éve startolt az első Gemini űrhajó (1. rész)A NASA-ra nehezedő iszonyatos nyomás (a szovjetek minden áron való megelőzésének igénye) ellenére az űrhivatal vezetése hideg fejjel gondolkodott. A Hold elérése érdekében vettek egy nagy lélegzetet és belevágtak egy látszólag felesleges programba, a Geminibe.

Csillagközi űrszondák (1. rész)
175 évenként csak egyszer

Csillagközi űrszondák (1. rész)<br>175 évenként csak egyszerA Szaturnusz-rendszert vizsgáló Cassini űrszonda az úttörő Pioneer-11 és a méltán híres Voyager-ikrek utazását idézi fel bennünk. Milyen eredményeket értek el a gyűrűs bolygót korábban vizsgáló bolygókutató szondák és mi most a feladatuk? Négyrészes sorozatunk ezekre a kérdésekre próbál válaszolni. Az első részben az űrszondák születését, indítását és Szaturnuszig való utazásukat tekintjük át.

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a Coriolis

Újévi indulás: 2003-ra csúszott át a CoriolisHatodszorra próbálták meg elindítani a Coriolis katonai műholdat, szerencsére ez alkalommal nem szólt közbe az időjárás és sikeres volt a start. A katonai célú óceanológiai és meteorológiai vizsgálatokat végző űreszköz közép-európai idő szerint hétfőn 15:19-kor startolt, és egy óra múlva elérte a keringési pályát.

Búcsú a Titan hordozórakétáktól

Búcsú a Titan hordozórakétáktólKözel fél évszázados szolgálat után végleg kivonták a használatból az amerikai Titan hordozórakéta-családot.

Újabb titkos felderítő hold a pályán

Újabb titkos felderítő hold a pályánCape Canaveral végleg elköszönt a Titan hordozórakéta-családtól, melynek rakétahajtóművei 168-szor remegtették meg a floridai mocsárvilágot. Pénteken a Titan rakéták legnagyobbika állította pályára az NRO egyik titkos felderítő műholdját.

Karácsonyi nehézrakéta-nagyüzem?

Az év utolsó két hetében komoly “nehézrakéta-nagyüzemre” van kilátás. A tervek szerint 2-3 naponta indul egy-egy a világ legerősebb hordozórakétáiból különböző űrközpontokból.

Űrtechnika a háborúban: a Milstar

Űrtechnika a háborúban: a MilstarAz iraki háború folyamatába az április elején indított Milstar katonai távközlési műhold már nem igazán tudott beleszólni, ám pályán lévő elődeinek sok hasznát vette az amerikai haderő.

Szembenállásban a Szaturnusz – 5 éve a világűrben a Cassini űrszonda

Szembenállásban a Szaturnusz – 5 éve a világűrben a Cassini űrszondaKedd éjjel a Szaturnusz a Szíriusz és a Vénusz mellett (a Holdat leszámítva) a legfényesebb objektum az égen. Felé tart a Cassini űrszonda (a hozzákapcsolt Huygens leszállószondával), amely 5 éve indult, s eddigi sikeréhez magyar műszerek is hozzájárultak.

Összesen 10 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024