Űrvilág.hu űrkutatási hírportál
Távoli világok kutatói

Pingvin és tojás – újratöltve

2024.07.17. 07:15
Népszerű űrtávcső-fotótéma a kölcsönható galaxispáros, a James Webb-űrteleszkóp üzembe állásának második évfordulóját is velük ünnepelték.
Tovább

A Project TELLER hírei

A Project TELLER híreiHogy halad a magyar hallgatók kísérlete a Svéd és a Német Űrügynökség programjában?

Ha még nem lenne elég az űrszemétből...

Ha még nem lenne elég az űrszemétből......a nemrég felbocsátott kínai Hosszú Menetelés-6A rakéta utolsó fokozata is szaporítani látszik a darabok számát.

Rájár a rúd a Hyperbolára

Rájár a rúd a HyperboláraImmár negyedik kudarcát szenvedte el a Hyperbola-1 kínai kereskedelmi hordozórakéta.

Szoftveres feljesztéssel a holdi jég nyomában

Szoftveres feljesztéssel a holdi jég nyomábanTérinformatikai eszközökkel a holdi sarkvidéki leszállóhelyek és a vízjég nyomában – magyar kutatási eredmények.

Az Ariane-6 bemutatkozása

Az Ariane-6 bemutatkozásaAz új európai rakéta régóta várt munkába állásától a kontinens hordozórakéta-válságának enyhülését remélik. Fontos magyar vonatkozású műhold is volt a hasznos teherben.

A Reszursz-P1 sorsáról

A Reszursz-P1 sorsárólKis erejű robbanás vagy ütközés okozhatta a már használaton kívüli orosz Reszursz-P1 távérzékelő műhold szétdarabolódását alacsony Föld körüli pályán.

Két Tienhui-5

Két Tienhui-5Kínai földmegfigyelő műholdpáros indult Tajjüanból egy Hosszú Menetelés-6A rakétával.

A Falcon-9 anomália hatása

A Falcon-9 anomália hatásaA rakéta második fokozatának legutóbbi hibája miatt 20 Starlink műhold elveszett, de az incidensnek rövid távon ennél súlyosabb következményei is lehetnek.

Starliner: visszatérés július vége felé?

Starliner: visszatérés július vége felé?A NASA és a Boeing folytatja az emberes berepülését végző, jelenleg a Nemzetközi Űrállomásnál tartózkodó űrhajó problémáinak részletes vizsgálatát.

Ma hibázott a Falcon-9

Ma hibázott a Falcon-9A hír azért szokatlan, mert a SpaceX hordozórakétája 2015 óta, számtalan start alkalmával hibátlanul teljesítette feladatát.

Szaporodó fóliasátrak Kínában

Szaporodó fóliasátrak KínábanAz egész világon gyorsan nő a fóliasátrakban történő növénytermesztés. Különösen gyors és feltűnő a változás Kínában.

Türksat-6A

Türksat-6AEgy Falcon-9 rakétával indították Törökország első hazai építésű geostacionárius távközlési holdját.

A Dragonok hulladéka

A Dragonok hulladékaA SpaceX részben újra felhasználható űrhajóinak van egy része, amely a visszatérő kabin leválása után belép a légkörbe – és nem semmisül meg teljesen.

Közelítés, hallgatózás?

Közelítés, hallgatózás?Egy tavaly óta aktív orosz kémműhold következő célpontja az Intelsat egyik geostacionárius távközlési holdja lehet.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024