Katasztrófák ellen

Kén-dioxid Ausztrália fölött

2022.01.21 14:40.
A tongai vulkánkitörésből származó felhő terjedését a Copernicus program Sentinel-5P műholdjával követik.
Tovább

Kinyílt az IXPE

Kinyílt az IXPEJól halad a decemberben felbocsátott röntgencsillagászati űrtávcső beüzemelése.

49 Starlink

49 StarlinkMegint Florida, megint Falcon-9 rakéta, megint a SpaceX internetszolgáltató műholdrendszerének bővítése.

2022 első kínai startja

2022 első kínai startjaJanuár 17-én a rejtélyes Sijen-13 kísérleti műhold állt pályára Tajjüanból.

Vulkánkitörés élőben

Vulkánkitörés élőbenA Csendes-óceánban történt hatalmas vízalatti kitörést követő hamu- és gázfelhő terjedését műholdas képek sorozatán is lehet követni.

Egy Boeing 747 repülőgép szárnya alól indult...

Egy Boeing 747 repülőgép szárnya alól indult......a LauncherOne kétlépcsős hordozórakéta, és sikeresen pályára állított négy amerikai és egy-egy brit, lengyel és osztrák CubeSatot.

Műholdak milliárdjai

Műholdak milliárdjaiElfér-e LEO pályákon több tízmilliárd műhold? Erre a kérdésre keresnek választ a Space News véleménycikkének szerzői.

Tervezési hiba a koreai rakétakudarc oka

Tervezési hiba a koreai rakétakudarc okaBefejeződtek a vizsgálatok, sikerült kideríteni, mi volt a harmadik fokozat meghibásodásának hátterében.

Sentinel-1B: december óta bajban

Sentinel-1B: december óta bajbanAz európai Copernicus program egyik radaros földmegfigyelő műholdjának energiaellátó rendszere hibásodott meg.

Európai űrhajós-kiválasztás: az első kör lezárult

Európai űrhajós-kiválasztás: az első kör lezárultKözel 1400 jelentkezőt hívnak be hamarosan egy egynapos személyes tesztelésre.

Sarkköri táj

Sarkköri tájBár a NASA Suomi NPP műholdja nem Finnországról (finnül Suomi) kapta a nevét, korábban viszont látványos felvételeket készített az éjszakai Skandináv-félszigetről.

A holdi víz helyszíni kimutatása

A holdi víz helyszíni kimutatásaA kínai Csang'e-5 az első, amellyel víz jelenlétét mutatták ki valós időben a leszállási helyszínen, a Hold felszínén.

Transporter-3

Transporter-3Egy sereg kisebb-nagyobb műholddal – az egyiken pedig egy magyar berendezéssel – elindult a SpaceX Falcon-9 rakétája.

A legősibb anyag

A legősibb anyagA Hayabusa–2 első eredményei: a Ryugu kisbolygóról hozott minták a Naprendszerben eddig talált legősibb anyagból állnak.

Az űripar nem sci-fi!

Az űripar nem sci-fi!Az ESA BIC Hungary pályázatán innovatív ötleteket keres és sikeres üzleti vállalkozás építésében nyújt segítséget.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2021/2022