Űrvilág.hu űrkutatási hírportál
Navigáció és térképészet

Ókori erődök

2024.04.17. 07:15
A kémműholdak által a hidegháború idején készített, és most a titkosítás alól feloldott felvételeken közel 400, eddig ismeretlen ókori erődítményt sikerült felfedezni.
Tovább

Új kínai SuperView

Új kínai SuperViewNagyfelbontású kereskedelmi földmegigyelő műholdat indítottak hétfőn Csiucsüanból.

Ősi vulkán a Marson

Ősi vulkán a MarsonBár maga a vulkán ősi, a felfedezés új. Több űreszköz felvételeit összevetve bukkantak rá a tudósok a hatalmas alakzatra.

Jégörvények a Távol-Keleten

Jégörvények a Távol-KeletenAz örvények a világűrből megörökíthető látványos jelenségek közé tartoznak. A tenger örvényeit néha a plankton rajzolja ki, mostani képünkön viszont a jég.

USSF-62

USSF-62Egy Falcon-9 rakétával indult alacsony Föld körüli pályára egy amerikai katonai meteorológiai műhold.

A sötét égboltért (1. rész)

A sötét égboltért (1. rész)Az ENSZ is tárgyalni fog arról, mit lehet tenni a sötét és rádiócsendes égbolt megóvása érdekében. Pontosabban folytatja a kérdés tárgyalását.

CanSat Hungary 2024 – döntő

CanSat Hungary 2024 – döntőPénteken és szombaton zajlott a CanSat Hungary 2024 középiskolás csapatverseny nemzeti döntője.

Az első Bandwagon

Az első BandwagonA SpaceX tavaly bejelentett újfajta költségmegosztásos indításai közül az elsőn 11 különféle műhold állt pályára Floridából.

A dátumválasztó két oldalán

A dátumválasztó két oldalánFöldrajzilag egyetlen szigetcsoport, politikailag és naptár tekintetében azonban kettő, mert ott vannak, ahol a dátumválasztó térben és időben a legfurcsább kanyarokat teszi.

REJTVÉNY: Mikor készült a kép?

REJTVÉNY: Mikor készült a kép?A páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét, és jutalmat is felajánlott. Kezdődjön a sorozat!

A sötét égboltért (2. rész)

A sötét égboltért (2. rész)Az ENSZ is tárgyalni fog arról, mit lehet tenni a sötét és rádiócsendes égbolt megóvása érdekében. Pontosabban folytatja a kérdés tárgyalását.

Angara nehézakéta, először Vosztocsnijból

Angara nehézakéta, először VosztocsnijbólKözel egy évtizede próbálták ki először az orosz Angara-A5 rakétát, most volt a negyedik tesztrepülés – de a távol-keleti starthelyről az első.

Az utolsó Delta

Az utolsó DeltaNem csak a Delta-4 Heavy típus, de az egész Delta rakétacsalád utolsó indítása volt az NROL-70 küldetés, egy titkos amerikai felderítő műholddal.

Felszínsüllyedés Sopron és Balf között

Felszínsüllyedés Sopron és Balf közöttÉvtizedes süllyedő trend, szezonális hullámzással – így változik a felszín Sentinel-1 műholdradar-interferometriás mérések alapján Sopron és Balf között félúton.

Tenger alatti vulkánkitörés

Tenger alatti vulkánkitörésIsmét kitört a Csendes-óceáni-kéreglemez délnyugati peremén fekvő egyik tűzhányó. A kitörés azért szokatlan, mert bár a víz alatt történt, mégis látszik a világűrből.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024