Az emberi élet védelme

Segítség fogyatékosoknak

2017.04.28 07:15.
A portugál cég technológiáját az ESA-űrhajósok segítésére fejlesztették ki, de földi változata segítheti a súlyosan fogyatékos betegek kommunikációját.
Tovább

Az űrszemétről az ENSZ-ben

Az űrszemétről az ENSZ-benSokan foglalkoznak az űrszeméttel, de tavaly alig változott valami, rendkívüli esemény nem történt. Az egyik Sentinel megúszott egy apró ütközést.

Meteorológiai műholdak

Meteorológiai műholdakFél évszázada dolgoznak geoszinkron pályán meteorológiai műholdak. Jelenleg hét ország és öt szervezet végez meteorológiai megfigyeléseket az űrből.

Indiai helyzetkép

Indiai helyzetképSikeres évet tudhat maga mögött India. Sikeres startok, technológiai projektek és új tervek a közeljövőre.

Orosz–magyar műhold készül!

Orosz–magyar műhold készül!Magyarország és Oroszország legújabb közös űrkutatási programjainak egyike a készülő Trabant (Kísérő) nevű műhold.

Szojuz MSZ-04

Szojuz MSZ-04Ezúttal csak két ember, egy orosz és egy amerikai tart a Nemzetközi Űrállomásra a legújabb Szojuz űrhajó fedélzetén.

Kína rakétái és új tudományos műholdjai

Kína rakétái és új tudományos műholdjaiKína hordozórakétái egyre sikeresebbek, tervezik az új óriásrakétát is. Öt új tudományos műhold fejlesztésén dolgoznak, az egyiket az ESA-val közösen tervezik.

Földközeli égitestek

Földközeli égitestekAz ENSZ-ülések napirendjén továbbra is önálló pontként szerepelnek a földközeli égitestek. Elsősorban nemzetközi szervezetek foglalkoznak a kérdéssel.

A Vajdaság – színesben

A Vajdaság – színesbenA mezőgazdasági táblák különös, festményszerű látványt nyújtanak a Sentinel-2A műhold „sokszínű” képén.

Az Antarktisz digitális terepmodellje

Az Antarktisz digitális terepmodelljeHat év alatt 250 millió mérést végzett a CryoSat. Ebből már el lehetett készíteni az Antarktisz 3D digitális terepmodelljét.

A Húsvét-sziget két arca

A Húsvét-sziget két arcaA nevezetes csendes-óceáni sziget egy optikai és egy radaros műholdfelvételen.

Úton a kínai teherűrhajó

Úton a kínai teherűrhajóA Hosszú Menetelés-7 rakétával Vencsangból indított Tiencsou-1 az ázsiai ország első automata teherűrhajója.

Cygnus OA-7

Cygnus OA-7Az Orbital ATK teherűrhajója a NASA megbízásából fontos kísérleti berendezésekkel indult útnak a Nemzetközi Űrállomás felé.

Kozmikus húsvéti tojás

Kozmikus húsvéti tojásAkár ez is eszünkbe juthat az európai Gaia űrcsillagászati szonda 14 hónapnyi működése után készített lefedettségi térkép láttán.

Svédország űrtevékenysége

Svédország űrtevékenységeSaját távközlési és kis tudományos holdak mellett részt vesznek az ESA programjaiban. Műholdplatformjuk a következő tudományos holdjukkal 2019-ben debütálhat.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus