A Columbia utolsó útja Cikkek: 41 - 60

Csillagok hamvainak titka

Csillagok hamvainak titkaValószínűleg újra kell gondolnunk a "Nagy Bumm" utáni néhány százmillió évet - állítják európai szakemberek a Hubble űrtávcsővel végzett vizsgálataik alapján.

Megjelent a Columbia-bélyegblokk

Megjelent a Columbia-bélyegblokkA Magyar Posta a világon elsőként bocsátott forgalomba emlékbélyeget a Columbia katasztrófájában életüket veszett űrhajósok emlékére. Bemutatjuk a bélyeget és röviden beszámolunk az április 9-i ünnepi eseményről.

KÉT HÓNAPPAL A TRAGÉDIA UTÁN: Tervezési hibák? (3. rész)

KÉT HÓNAPPAL A TRAGÉDIA UTÁN: Tervezési hibák? (3. rész)Cikksorozatunkban arra kerestük a választ, hogy a hetvenes évek végének technikai színvonalához mérten - a lehető legjobb megoldás-e a ma ismert Space Shuttle rendszer? Sorozatunkban néhány pillantást vetettünk a tervezésre: a tényekre és a miértekre, lehetőség szerint megvizsgálva az érveket és az ellenérveket. Most, a harmadik - befejező - részben bemutatunk egy lehetséges alternatívát.

KÉT HÓNAPPAL A TRAGÉDIA UTÁN: Tervezési hibák? (1. rész)

KÉT HÓNAPPAL A TRAGÉDIA UTÁN: Tervezési hibák? (1. rész)14 ember életének és 2 űrrepülőgépnek az elvesztése után egyre többen kérdezik: vajon a rendszer tervezésekor minden lehetőséget számba vettek-e az illetékesek? Tényleg - a hetvenes évek végének technikai színvonalához mérten - a lehető legjobb megoldás a ma ismert Space Shuttle rendszer? Sorozatunkban néhány pillantást vetünk a tervezésre: a tényekre és a miértekre, lehetőség szerint megvizsgálva az érveket és az ellenérveket. Az első részben a tényeket vesszük szemügyre.

STS-107 Columbia: Lejátszották az adatrögzítő szalagját

STS-107 Columbia: Lejátszották az adatrögzítő szalagjátCsütörtökön a Kennedy Űrközpontban lejátszották a Columbia fedélzeti adatrögzítőjének szalagját. Az elemzések alapján a rögzítő pillanatokkal az űrrepülőgép szétesése előtt állt csak le.

STS-107 Columbia: Megtalálták az adatrögzítőt

STS-107 Columbia: Megtalálták az adatrögzítőtAz űrrepülőgép több ezer, eddig összegyűjtött darabja közül a legnagyobb szerephez a most megtalált darab juthat, ha a szakértőknek sikerül kiolvasniuk a tartalmát.

STS-107: Olvadt alumínium a Columbia szárnyában

STS-107: Olvadt alumínium a Columbia szárnyábanA Columbia bal szárnyából származó elemeken vékony, olvadt aluminium réteget találtak. Ezzel párhuzamosan a Vizsgálóbizottság döbbenetes fotókat publikált az egyik baloldali kerékről.

STS-107 Columbia: Bemutatjuk a visszetérés videóját

STS-107 Columbia: Bemutatjuk a visszetérés videójátAz elmúlt néhány nap fejleményeinek egyike, hogy megtalálták a Columbia pilótafülkéjében elhelyezett egyik videokamera szalagját is. A kamera rögzítette a kabinban utazókat a visszatérés közben. Cikkünkben a filmből közlünk néhány kockát.

STS-107: Az igazi hi-tech fotók a Columbiáról

STS-107: Az igazi hi-tech fotók a ColumbiárólA NASA nyilvánosságra hozta azokat a felvételeket, amelyeket az Amerikai Légierő egyik földi állomása készített az orbitális pályán keringő Columbiáról. A képek részletessége megdöbbentő.

Űrrepülőgépek - az új generáció

Űrrepülőgépek - az új generációA NASA február 19-én nyilvánosságra hozta a Space Shuttle rendszer utódának tekinthető új generációs űrrepülőgépekkel szemben támasztott legfontosabb követelményeket.

Az első személyzetes űrrepülés a Columbia tragédiája óta

Az első személyzetes űrrepülés a Columbia tragédiája ótaSzombaton kora reggel egy-egy asztronauta és kozmonauta indul a Nemzetközi Űrállomásra, hogy leváltsa a november óta fent dolgozó két amerikai és egy orosz kollégáját.

Magyar Columbia-emlékbélyeg

Magyar Columbia-emlékbélyegA Magyar Posta április 9-én “In memoriam Columbia” néven 500 Ft névértékű bélyegblokkot bocsát forgalomba.

KÉT HÓNAPPAL A TRAGÉDIA UTÁN: Tervezési hibák? (2. rész)

KÉT HÓNAPPAL A TRAGÉDIA UTÁN: Tervezési hibák? (2. rész)14 ember életének és 2 űrrepülőgépnek az elvesztése után egyre többen kérdezik: vajon a rendszer tervezésekor minden lehetőséget számba vettek-e az illetékesek? Tényleg - a hetvenes évek végének technikai színvonalához mérten - a lehető legjobb megoldás a ma ismert Space Shuttle rendszer? Sorozatunk második részében megvizsgáljuk a miérteket.

KÉT HÓNAPPAL A TRAGÉDIA UTÁN: Azt már tudjuk, hogyan történt...

KÉT HÓNAPPAL A TRAGÉDIA UTÁN: Azt már tudjuk, hogyan történt...Mindig is csodálatra méltó volt, ahogy repülőgép balesetek, vagy a ritkább űrbalesetek után a széthullott alkatrészekből a szakemberek kitalálták a hiba okát. A Columbia esetében sincs ez másként. A szétszóródott roncsdarabokból, telemetriai adatokból, véletlen készült fénykép és filmfelvételekből úgy tűnik a NASA lassan el tudja mesélni a tragédia lefolyását.

STS-107 Columbia: Használhatónak tűnik az adatrögzítő

STS-107 Columbia: Használhatónak tűnik az adatrögzítőA NASA hétfői bejelentése szerint a múlt héten megtalált adatrögzítő szalagja használható állapotban van.

STS-107 Columbia: Már máskor is estek le csempék

STS-107 Columbia: Már máskor is estek le csempékSokan támadták az utóbbi időkben a NASA-t, hogy miért nem "rettent meg jobban" attól a lehetőségtől, hogy esetleg csempék estek le a Columbiáról felszállás közben. Nos - ahogy azt mostani fotóink is bizonyítják - ilyesmi már korábban is többször történt, és ebből soha, semmi komolyabb probléma nem adódott...

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrtevékenység a Columbia után

Hétfőn a Kossuth Rádió Tudósfórum c. műsorában kerekasztal beszélgetés lesz a világ űrtevékenységének helyzetéről a Columbia tragédiájának okán.

STS-107 Columbia: Egy hónappal a tragédia után - ütközésre utaló jelek

STS-107 Columbia: Egy hónappal a tragédia után - ütközésre utaló jelekA Columbia balesetét vizsgáló független bizottság az elmúlt napokban bemutatott néhány képet egy, a Columbiáról származó hővédő csempéről. A csempén narancsszínű elszíneződés látható, ami a szakértők szerint egyértelműen arra utal, hogy a jármű valamivel ütközött repülés közben. Egy hónappal a katasztrófa után ismét összefoglaljuk a legfontosabb fejleményeket, és bemutatunk néhány Magyarországon még nem publikált fotót és ábrát is.

PROGRAMAJÁNLAT: Kuiper-öv és Columbia

PROGRAMAJÁNLAT: Kuiper-öv és ColumbiaA következő napokban Tisztelt Olvasóink Székesfehérváron két érdekfeszítő előadást is élvezhetnek. Az egyik a Kuiper-öv objektumairól, a másik az űrhajózási katasztrófákról szól.

STS-107/Columbia: Az elmúlt két hét

STS-107/Columbia: Az elmúlt két hétAz elmúlt két hétben igyekeztünk nyomon követni a Columbia katasztrófájával kapcsolatos történéseket. A következőkben megpróbáljuk áttekinteni a legfontosabb eseményeket, és a hihetetlenül nagyméretű információözönből kiemelni azt, ami szerintünk lényeges.
Oldalak: 1 2 3 4 5 6
Összesen 104 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019