Űrvilág.hu - Leszállt az Endeavour

Leszállt az Endeavour

Az eredeti tervekhez képest ugyan több napos csúszással, de mindenképpen eredményesnek mondható útról tért vissza az amerikai űrrepülőgép-flotta legfiatalabb tagja.

Az eredeti tervekben szereplő indítási időpont 2002 november 22, 20:15:30 (helyi időben), a tervezett landolás - a 11 napos expedíció végén - a floridai leszállópályán december 3.-án 15:07:00 (helyi időben). A mostani utat azonban alapvetően befolyásolta az időjárás. A több mint 24 órás indulási késés oka a spanyol kényszerleszálló-hely feletti rossz idő, a többször elhalasztott visszatérés oka pedig a floridai űrrepülőtér feletti folyamatos esős, viharos idő volt. Az Endeavour végül november 23.-án helyi időben 18:50-kor indult és december 7.-én, helyi időben 14:37-kor (közép-európai idő szerint 20:37-kor) szállt le.
Az STS-113 jelű repülés során a cél a Nemzetközi Űrállomás (ISS) volt, ahová feljuttatják az "Expedition 6" legénységét (vagyis a 6. állandó személyzetet), és ahonnan visszahozták a június eleje óta fent tartozkodó Expedition 5 triót.Az űrhajósok másik fontos feladata volt egy újabb rácsos tartóelem (S1) feljuttatása, és egy már korábban feljuttatott elemhez (S0) történő csatlakoztatása, összesen három űrsétával. November 26.-án Wetherbee a Shuttle robotkarjával kiemelte a raktérből a P1-et, majd átadta azt az ISS robotkarjának, melyet Bowersox üzemeltetett. Ez utóbbi űrhajós feladata volt a 14 tonnás, és 15 méter hosszú P1 megfelelő pozícióba juttatása. Ezután Lopez-Alegria és Herrington asztronauták az első űrséta során biztosították az elemek közötti elektromos és folyadék kapcsolatokat. A két nappal későbbi űrsétán (november 28.-án) folytatták a megkezdett munkát, és úgy tűnt, hogy a harmadikon (november 30.-án) simán végeznek.Az utolsó űrséta viszont jelentősen elhúzodott, miután váratlanul egy kisebb hibát kellett elhárítani. A rácsos szerkezeten szállító-targoncaként funkcionáló MT (Mobile Transporter - mobil szállítóegység) ugyanis megmakacsolta magát. A javítást viszonylag gyorsan sikerült végrehajtani, így az eredetileg kb. 6 órásra tervezett űrséta ugyan több mint 7 órát vett igénybe, de végülis eredményes volt.
Az űrsétákban nem érintett űrhajósok eközben kicserélték a felszállított rakományt, valamint a visszahozandó eszközöket és anyagokat, így a Shuttle december 2.-án lekapcsolódhatott az ISS-ről. Ezután nem sokkal két parányi műholdat állítottak pályára az amerikai DARPA megbízásából, majd megkezdődött a cikkünk bevezetőjében említett leszállási kálvária, amely végül több napig húzodott.
Az új állandó személyzet a tervek szerint négy hónapig fog a világűrben dolgozni, ezalatt 20 kisebb-nagyobb kisérletsorozat, valamint (december elején) egy 6,5 órás űrséta vár rájuk. Ezalatt az idő alatt a jelenlegi elképzelések szerint csak két űrjármű csatlakozna az ISS-hez. Az orosz Progressz 10 teherűrhajót februárra, az amerikai Atlantis űrrepülőgépet pedig vállalkozásuk végére - azaz márciusra - várják. Ez utóbbi űrjármű vinné fel a váltószemélyzetet és szállítaná vissza a most fent dolgozó állandó legénységet.
A mostani volt a 16. Shuttle-repülés a Nemzetközi Űrállomáshoz, egyben az 5. űrrepülőgépes vállalkozás ebben az évben. Az STS-113 volt az Endeavour 19., egyben a teljes űrrepülőgép-flotta 112. útja.
Az STS-113 repülés legfontosabb pillanatai:
* Indulás: 2002 november 23. (Florida)
* Dokkolás a Nemzetközi Űrállomással: 2002 november 25. (Ausztrália felett)
* Űrséták: 2002 november 26, 28 és 30.
* Lekapcsolódás a Nemzetközi Űrállomásról: 2002 december 2. (Ausztrália felett)
* Leszállás: 2002 december 7. (Florida)

Az STS-113 legénysége

oda-vissza:
James Wetherbee parancsnok,
Paul Lockhart pilóta,
Michael Lopez-Alegria és John Herrington küldetés specialisták

csak oda (Expedition 6):
Kenneth Bowersox parancsnok (USA)
Donald Pettit kutató űrhajós (USA)
Nyikoláj Budárin fedélzeti mérnök (Oroszo.)


(Balról-jobbra: Pettit, Bowersox és Budárin)

csak vissza (Expedition 5):
Valerij Korzun parancsnok (Oroszo.)
Peggy Whitson kutató űrhajós (USA)
Szergej Trescsev fedélzeti mérnök (Oroszo.)


Kapcsolódó cikkek:
Világűrkongresszus - Houston: Florida szenátora harcban a hétszemélyes Űrállomásért
Világűrkongresszus - Houston: Nemzetközi Űrállomás: élhető, de nem komfortos...
A magyar Pille másfél éve a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó linkek:
NASA

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024