A magyar Pille másfél éve a Nemzetközi Űrállomáson

A KFKI Atomenergia Kutatóintézetben kifejlesztett Pille'97 dózismérő NASA-nak felajánlott példányát 2001 márciusában juttatták a Discovery űrrepülőgéppel az ISS nevű Nemzetközi Űrállomás amerikai kutatómoduljára, a Destiny-re.

A Pille alapverzióját még a Szaljut-6 űrállomáshoz fejlesztették ki, és Farkas Bertalan használta is annak fedélzetén 1980-ban. Pár évvel később a Pille egy másik változata már az egyik amerikai űrrepülőgépen működött, majd a kilencvenes években az orosz Mír űrállomáson is működött. Az ISS-hez fejlesztett Pille alapfeladata, hogy információt szolgáltasson az élettani kutatások számára a kísérleti objektumok sugárdózis-terheléséről.
Sajnálatos módon a NASA röviddel a Pille felbocsátása után, az ISS költségvetésének jelentős kurtítása miatt a fedélzeti biológiai kutatólaboratórium kiépítését hosszabb időre felfüggesztette... A Pille ennek megfelelően sajnos a Destiny kutatólaboratórium eleddig egyetlen feljuttatott mérőműszere. Szerencsére azonban a Destiny-n lévő Pillével résztvehettünk az ESA egyik első, az ISS fedélzetén végrehajtott, átfogó kísérleti programjában: az űrállomás dozimetriai feltérképezését célul kitűző DOSMAP programban. Ennek keretében, 2001. április eljétől augusztus végéig több, mint 1700 sikeres mérést végeztek a Pille berendezéssel; a tudományos eredmények hamarosan megjelennek a nemzetközi szakfolyóiratokban. Újra és újra napirendre kerül, hogy űrséták alatt a NASA a Pille segítségével mérje az űrhajósokat érő többletdózist, konkrét mérésekre azonban még nem került sor. Ennek előkészítése során űrhajón kívüli használatra is minősíteni kell majd a Pille dózismérőt.
A Magyar Űrkutatási Iroda (MÜI) az ISS orosz szegmensén történő használatra is felajánlotta a magyar dózismérő rendszer egy példányát; az orosz űrhajósokat már hónapok óta tanítják annak kezelésére. Az orosz szegmensen a Pille nem(csak) kísérleti eszköz, hanem az ún. szolgálati rendszer része; folyamatosan méri majd az űrhajósok személyi dózisát, ill. az űrállomás egyes pontjain a dózis-értékeket. Az orosz Pille-változatot ki kellett egészíteni egy speciális interfész-kártyával, melyen keresztül a fedélzeti adatgyűjtő rendszerhez csatlakozik, és ennek megfelelően módosítani kellett a működtető szoftvert is. Az Enyergijá-nál a rendszer-összemérés már sikeresen befejeződött. Amennyiben a minősítő vizsgálatok is pozitívan zárulnak, a Pille "orosz" változatát 2003 januárjában egy Progressz teherűrhajóval juttatják majd fel az ISS Zvezda moduljára.


A fotón az ISS-re felszállított Pille látható védőcsomagolásában.

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Űrkörkép 2021/2022