Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

A Pille Cikkek: 1 - 20

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrkorszak szemináriumok

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrkorszak szemináriumokIdén ősszel is folytatódik a MANT és a BME előadás-sorozata. Most egy októberi és egy novemberi alkalmat ajánlunk. A témák: kisműholdas sikerek és űrbeli sugárdózismérés.

Bekapcsolták az új Pillét is

Bekapcsolták az új Pillét isAz MTA Energiatudományi Kutatóközpont új Pille kiolvasóját, amely nemrég a Szojuz MSZ-09 fedélzetén jutott fel, sikeresen beüzemelték a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Új sugárzásmérő az űrállomáson

Új sugárzásmérő az űrállomásonJúliusban a Dragon teherűrhajóval az ESA újfajta sugárzásmérőt küldött a Nemzetközi Űrállomásra. Az eszközt Thomas Pesquet francia ESA-űrhajós novemberben kezdődő küldetése alatt próbálják ki.

Űrrobotikai workshop a Gateway to Space kiállításon

Űrrobotikai workshop a Gateway to Space kiállításonMilyen az emberközpontú robotika és hogyan mérte az űrbeli sugárzást Farkas Bertalan és Charles Simonyi?

Tíz éve szolgál a Pille az ISS/Zvezdán

Tíz éve szolgál a Pille az ISS/Zvezdán2003. augusztus 29-én indult a Progressz M-48 teherszállító űrhajó fedélzetén a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetben a BL-Electronics Kft. közreműködésével fejlesztett Pille-MKSz dózismérő rendszer.

Újra AEKI-hegemónia a Nemzetközi Űrállomáson

Újra AEKI-hegemónia a Nemzetközi ŰrállomásonMájus 1-jén csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz a már úton lévő Progressz M-05M (37P) jelű teherűrhajó, fedélzetén újabb magyar dozimetriai eszközökkel.

GYORSHÍR: Simonyi első mérési eredményei

Charles Simonyi e-mailben küldte tegnapi első Pille-méréseinek eredményeit az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetébe.

Charles Simonyi újra mér a Pillével (1. rész)

Charles Simonyi újra mér a Pillével (1. rész)Március 25-re tervezik a Szojuz TMA-14 űrhajó startját, melynek fedélzetén a Nemzetközi Űrállomás (ISS) 19. állandó legénységének két tagja mellett második űrturista-útjára indul Charles Simonyi is.

Simonyi Pille-mérései az űrállomáson (1)

Simonyi Pille-mérései az űrállomáson (1)Charles Simonyi, a második magyar űrhajós és az első magyar űrturista a közelmúltban négy tudományos kísérletben is részt vett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén.

Tiszteletbeli magyar űrkutató lesz az
Űrállomás harmadik állandó lakója?

Tiszteletbeli magyar űrkutató lesz az <br>Űrállomás harmadik állandó lakója?Orosz és európai szakemberek szerint – amennyiben minden a tervek szerint halad – a nyár derekától Thomas Reiter német űrhajós lehet az ISS ismét három fősre duzzasztott állandó legénységének új tagja. Az európai asztronauta sok hazai szakember személyes ismerője, a magyar Pille műszer egyik legrutinosabb használója.

Űrkutatás a sátorban

Űrkutatás a sátorbanA tegnapi budapesti rendvédelmi családi napon a hőséget jól bíró látogatók az űrkutatással is ismerkedhettek.

Három űrhajós és egy csomag Pille

Három űrhajós és egy csomag PilleBajkonurból egy orosz, egy amerikai és egy német űrhajóssal elindult a Nemzetközi Űrállomás felé a Szojuz MSZ-09 űrhajó. Magyar sugárdózismérő műszert is visznek magukkal.

Pille az ISS-re: 15 éve

Pille az ISS-re: 15 éve15 évvel ezelőtt indult útjára az első magyar műszer a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére.

Pille kiállítás a Zipernowsky Házban

Pille kiállítás a Zipernowsky Házban2013. szeptember 23-án három eseményt ünnepelt a Zipernowsky Tudományok és Művészetek Háza, Budapest XI. kerületében.

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terhe

Az utolsó űrsikló Pille-könnyű magyar terheA Nemzetközi Űrállomás (ISS) kiépítésének még aránylag kezdeti fázisában elkészült, és Magyarország hozzájárulásaként úgy a NASA-nak, mint az RSA-nak (Orosz Űrügynökség) felajánlásra került a Miren korábban már sikeresen használt, új generációs Pille dózismérő rendszer ISS-re adaptált változata.

Charles Simonyi Pille-méréseinek eredményei

Charles Simonyi Pille-méréseinek eredményeiCharles Simonyi magyar származású űrturista második útja során is igen értékes méréseket végzett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda modulján 2003 óta folyamatosan működő Pille dózismérő rendszerrel.

Charles Simonyi újra mér a Pillével (2. rész)

Charles Simonyi újra mér a Pillével (2. rész)Charles Simonyi elsődleges feladata ezúttal négy új Pille dózismérő feljuttatása az űrállomásra, majd ezek segítségével az immár öt éve fent működő 10 dózismérő újrakalibrálása.

Simonyi Pille-mérései az űrállomáson (2)

Simonyi Pille-mérései az űrállomáson (2)A Columbia űrrepülőgép katasztrófája óta (2003) a közelmúltig a Nemzetközi Űrállomáson állandó jelleggel csak két űrhajós tartózkodott. Idejük nagy részét annak karbantartásával töltötték; érdemi munkára, kísérletezésre alig jutott lehetőségük.

Charles Simonyi Magyarországon

Charles Simonyi Magyarországon2007. február 15-én jeles látogató járt a KFKI Atomenergia Kutatóintézetében. Charles Simonyi, a világ ötödik (egyben az első magyar nemzetiségű) űrturistája a magyar kísérletekkel ismerkedett.

Jubiláltunk: egy éve működik üzemszerűen az ISS / Zvezdán a Pille

Jubiláltunk: egy éve működik üzemszerűen az ISS / Zvezdán a PilleMint arról még az elmúlt évben beszámoltunk, tavaly augusztus végén szállította a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) egy Progressz teherűrhajó a KFKI Atomenergia Kutatóintézetben (KFKI AEKI) kifejlesztett Pille-MKSz termolumineszcens dózismérő rendszert: tíz dózismérőt és egy kiolvasó / kiértékelő berendezést. Ez utóbbit Jurij Malencsenko, a 7. expedíció parancsnoka az ISS Zvezda nevű orosz modulján múlt szeptemberben sikeresen üzembe helyezte, de a rendszeres, szolgálatszerű mérések csak októberben kezdődtek meg, és a 8. expedíció fedélzeti mérnökének, Alexander Kalerinek a nevéhez fűződnek.
Oldalak: 1 2
Összesen 29 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024