Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Japán: a Hayabusa űrszonda Cikkek: 1 - 20

Nedves múlt

Nedves múltA Ryugu kisbolygóról hozott minták elemzése az égitest nedves múltjára enged következtetni.

A Ryugu eredete

A Ryugu eredeteMég nem ért véget a Hayabusa–2 anyagmintáinak vizsgálata, de máris fontos, a Ryugu kisbolygó múltjára vonatkozó hipotézis született.

Gáz és törmelék a kisbolygó anyagából

Gáz és törmelék a kisbolygó anyagábólNemrég érkezett vissza a japán Hayabusa-2 űrszonda mintahozó tartálya a Ryugu kisbolygóról. Óvatosan kezdik kinyitni.

Megrázó lövés

Megrázó lövésA Hayabusa–2 szondából a Ryugu felszínébe lőtt lövedék a becsapódás helyének 30 méteres körzetében megrázta a sziklatömböket.

Ázsiai mozaik – 2020. augusztus (2. rész)

Ázsiai mozaik –  2020. augusztus (2. rész)Aktuális hírek az ázsiai országok űrtevékenységével kapcsolatban – folytatás.

Hayabusa-2: a második mintavétel

Hayabusa-2: a második mintavételÚjabb sikert jelentettek a japán szakemberek: másodszor is mintát vett a Hayabusa-2 szonda a Ryugu kisbolygó anyagából – ezúttal onnan, ahol korábban egy lövedékkel megbolygatták a felszínt.

Száraz Ryugu

Száraz RyuguA Ryugu kétségeket ébreszt a múltat és a jövőt illetően. Talán nem kisbolygók hozták a Föld vízkészletét, és talán a jövő űrhajósai sem a kisbolygókról szerzik a vizet.

Megvan a kisbolygópor

Megvan a kisbolygóporSikeresen mintát vett a Ryugu kisbolygó felszíni anyagából a japán Hayabusa-2 űrszonda.

Októberre tervezték, januárra halasztják

Októberre tervezték, januárra halasztjákA Ryugu kisbolygó felszíne annyira sziklás, hogy a japán Hayabusa-2 űrszonda irányítói óvatosságból januárig nem kísérlik meg a mintavételt.

MASCOT a kisbolygón

MASCOT a kisbolygónAkkora, mint egy cipősdoboz, Németországban épült, japán űrszondáról engedték le egy kisbolygó felszínére: ez a MASCOT.

A Ryugu anyaga

A Ryugu anyagaA Ryugu kisbolygóról származó anyag átfogó elemzését végző kutatók érdekes eredményekre jutottak a Naprendszer keletkezéséről és fejlődéséről.

A legősibb anyag

A legősibb anyagA Hayabusa–2 első eredményei: a Ryugu kisbolygóról hozott minták a Naprendszerben eddig talált legősibb anyagból állnak.

GYORSHÍR: Kisbolygó-mikuláscsomag érkezett

GYORSHÍR: Kisbolygó-mikuláscsomag érkezettAusztrál területen földet ért a japán Hayabusa-2 űrszonda kapszulája, benne a Ryugu kisbolygóról hozott anyagmintával.

A Hayabusa–2 új célpontja

A Hayabusa–2 új célpontjaA szonda decemberben érkezik meg a gyűjtött mintákkal, a tudományos csapat javaslatot tett két kisbolygó valamelyikének felkeresésére.

GYORSHÍR: Viszlát, Ryugu

GYORSHÍR: Viszlát, RyuguA japán Hayabusa-2 űrszonda megkezdte hazafelé vezető útját a Ryugu kisbolygó mellől.

A lövés nyoma

A lövés nyomaA japán Hayabusa–2 szonda felvételein jól láthatók annak a becsapódásnak a nyomai, amelyet áprilisban tudományos céllal hoztak létre a Ryugu kisbolygón.

Űrszemét és más érdekességek

Űrszemét és más érdekességekAz űrszemétről szóló szokásos, aktuális információk mellett az egyik ENSZ-es előadásba két látványos kép is bekerült, bár az űrszeméthez nincs sok közük.

E heti „kisbolygóbányászat”

E heti „kisbolygóbányászat”A japán Hayabusa-2 űrszonda egy apró lövedékkel meg fogja célozni a Ryugu nevű aszteroida felszínét, majd a lövedék becsapódása következtében felszálló törmeléket össze is fogja gyűjteni.

Az Itokawa története

Az Itokawa történeteEzt a kisbolygót kereste fel a Hayabusa űrszonda (az első). Az anyagából a Földre hozott porszemekből japán tudósok az égitest múltjára következtettek.

MASCOT – leszállás előtt, első kézből

MASCOT – leszállás előtt, első kézbőlA japán Hayabusa-2 űrszonda hamarosan lebocsátja az európai készítésű leszállóegységét is a Ryugu kisbolygó felszínére.
Oldalak: 1 2 3
Összesen 53 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024