Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az Űrvilágnak nyilatkoztak Cikkek: 21 - 34

Riccardo Nadalini az európai Mars-kutatásról…

Riccardo Nadalini az európai Mars-kutatásról…Riccardo Nadalini korábban az európai Mars NetLander, ma pedig a BepiColombo Merkúr-szonda egyik mérnökeként, a Német Űrkutatási Központ munkatársaként dolgozik. Az európai Mars-kutatás jövőjéről beszélgettünk.

A Mars és a külső bolygók vizsgálatának jövője (1. rész)

A Mars és a külső bolygók vizsgálatának jövője (1. rész)Beszélgetés Bálint Tiborral, a JPL munkatársával.

Beszélgetés és interjú a kínai emberes űrprogram egyik vezetőjével

Beszélgetés és interjú a kínai emberes űrprogram egyik vezetőjévelAz IAF 55., Vancouverben megrendezett kongresszusának második napján, október 5-én Zhou Jianping (Csou Dzsa-ping) és Yang Liwei (Jang Li-vej) tartott sajtótájékoztatót. Az esemény után Zhou Jianping rövid interjút adott az Űrvilágnak. Az interjút hosszabb beszélgetés követte.

Magyarok a Naprendszer kutatásában (1. rész)

Magyarok a Naprendszer kutatásában (1. rész)Szegő Károly neve ismerősen cseng a magyarországi űrtevékenységet figyelemmel kísérők számára. A közelmúltban a Rosetta űrszonda új programja és a készülő Venus Express okán készítettünk vele interjút.

Egy tiszteletbeli magyar űrkutató

Egy tiszteletbeli magyar űrkutatóMa 45 éves Thomas Reiter német űrhajós, aki 1995-96-ban a Mir fedélzetén használta a Pille sugárdózismérőt. Születésnapja alkalmából - kissé rendhagyó módon - interjút adott az Űrvilágnak.

„Szerintem az űrtevékenység befolyással van a társadalomra…”

„Szerintem az űrtevékenység befolyással van a társadalomra…”Vágó István beszél arról, hogy miért kell kutatnunk a világűr titkait.

Boldog szülinapot ISS-Pille! (2. rész)

Boldog szülinapot ISS-Pille! (2. rész)Immár két éve, 2001. március 8-án indult a világűrbe a Discovery amerikai űrrepülőgép, fedélzetén többek között a hazai űrtevékenység egyik legsikeresebb produktumával – a Pille sugárzásmérővel. A Discovery két nappal később, március 10-én csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz, amely azóta a legújabb Pille lakóhelye. Apáthy Istvánt és Deme Sándort a KFKI AEKI munkatársait cikksorozatunk második (befejező részében) a közeli jövőről faggatjuk.

A Mars és a külső bolygók vizsgálatának jövője (2. rész)

A Mars és a külső bolygók vizsgálatának jövője (2. rész)Folytatjuk beszélgetésünket Bálint Tiborral, a NASA JPL magyar származású mérnökével, ezúttal a tervezett Mars- és Jupiter-szondákról.

A kínai űrprogramról…

A kínai űrprogramról…Október 19-i cikkünk második - befejező - részében végre az igazi interjút közöljük Zhou Jianping-gel, a kínai emberes űrprogram helyettes tervezőjével.

Magyarok a Naprendszer kutatásában (2. rész)

Magyarok a Naprendszer kutatásában (2. rész)Szegő Károllyal készített kétrészes sorozatunk első részében bemutattunk néhány olyan űrprogramot, melyeknek aktív résztvevője volt. A mostani (befejező) részében egy kicsit közelebbről is szemügyre vesszük a Rosettát.

Beszélgetés az ESA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjével

Beszélgetés az ESA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjévelAz ESA PECS csatlakozási szerződés aláírása kapcsán a közelmúltban lehetőségünk nyílt arra, hogy rövid interjút készítsünk Giuseppe Giampalmoval, az Európai Űrügynökség nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójával.

Beszélgetés az ESA stratégiai igazgatójával

Az ESA PECS szerződés aláírása jó alkalom volt arra, hogy pár kérdést tegyünk fel Jean-Pol Poncelet úrnak, az Európai Űrügynökség stratégiai igazgatójának.

„Bátorság a tudományhoz”- Claudie Haigneré volt francia űrhajós látogatása Budapesten

„Bátorság a tudományhoz”- Claudie Haigneré volt francia űrhajós látogatása BudapestenMint egy korábbi hírünkben jeleztük, Budapestre látogatott Claudie Haigneré, akit 2002 júniusában Franciaország Kutatási és Új Technológiákért Felelős Miniszterévé neveztek ki. Korábban űrhajós volt, kétszer is járt a világűrben.

Boldog szülinapot ISS-Pille!

Boldog szülinapot ISS-Pille!Immár két éve, hogy a hazai űrtevékenység egyik legsikeresebb produktuma – a Pille sugárzásmérő – felkerült a Nemzetközi Űrállomásra. Ez az apró évfoduló volt az apropója annak, hogy beszélgetésre kértük Apáthy Istvánt és Deme Sándort, a projekt irányítóit, a KFKI AEKI munkatársait. Kétrészes cikksorozatunk első részében a múlt és a jelen keveredik.
Oldalak: 1 2
Összesen 34 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024