Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Az Enyergija és a Burán Cikkek: 1 - 12

Igor Volk (1937–2017)

Igor Volk (1937–2017)Bulgáriai látogatása során, január 3-án elhunyt Igor Petrovics Volk szovjet űrhajós.

A halva született űrhajó: 20 éve repült a Burán (1. rész)

A halva született űrhajó: 20 éve repült a Burán (1. rész)Minden idők legfurcsább űrhajója, a kémkedés gyanújától körüllengett, fájóan rövid karriert befutott utolsó szovjet űrhajó egyetlen repülésére emlékezünk.

A nagy rakétaprogram (8. rész): A hozadék

A nagy rakétaprogram (8. rész): A hozadékBefejező részéhez érkezett a nyolcvanas évek nagy szovjet űrprogramját bemutató sorozatunk. Az utolsó részben bemutatjuk, hogy ma mit használunk az Enyergija-Burán programból.

A nagy rakétaprogram (6. rész): Hóvihar a világűrben

A nagy rakétaprogram (6. rész): Hóvihar a világűrben1988 őszére elérkezett az idő, hogy a szovjet űrrepülőgép megtegye első próbaútját.

A nagy rakétaprogram (4. rész): A szovjet űrcsónakok

A nagy rakétaprogram (4. rész): A szovjet űrcsónakokA Szovjetunióban is kísérleteztek újrafelhasználható eszközökkel…

A nagy rakétaprogram (2. rész): Az Enyergija hordozórakéta

A nagy rakétaprogram (2. rész): Az Enyergija hordozórakétaSorozatunk második részében bemutatjuk a nyolcvanas évek legerősebb hordozórakétáját.

A halva született űrhajó: 20 éve repült a Burán (2. rész)

A halva született űrhajó: 20 éve repült a Burán (2. rész)A Burán, ha volt is benne „koppintás”, mindenképpen önálló fejlesztésű űrhajó volt, nem is beszélve a tőle elválaszthatatlan Enyergija rakétáról. A Szovjetunió nagyszerűt alkotott az űrrepülőgépes műfajban, ám a politikai változás menthetetlenül elsöpörte.

Újabb képek a szovjet űrrepülőről

Újabb képek a szovjet űrrepülőrőlA Burán szovjet űrrepülőgép honlapján egyre csak sokasodnak az űrrepülőgép-programmal kapcsolatos színes, nagyfelbontású képek. Érdemes őket megtekinteni.

A nagy rakétaprogram (7. rész): Bevégeztetett

A nagy rakétaprogram (7. rész): BevégeztetettBurán és Columbia. Első hallásra talán furcsának tűnhet, ha egyszerre említjük a két űrrepülőgépet. Sajnos azonban ma már mindketőre csak emlékezhetünk…

A nagy rakétaprogram (5. rész): A szovjet űrrepülőgép

A nagy rakétaprogram (5. rész): A szovjet űrrepülőgépA nyolcvanas évek közepére elkészült a szovjet űrrepülőgép. A felületes szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ez a gép az amerikai „testvér” szakasztott mása. Ám ez csak a látszat...

A nagy rakétaprogram (3. rész): Zenyit, Enyergija-M és Enyergija-T

A nagy rakétaprogram (3. rész): Zenyit, Enyergija-M és Enyergija-TFolytatjuk a szovjet nagyrakéta-program bemutatását. Ebben a részben bemutatjuk, hogy születtek meg az Enyergija kis testvérei, és miért nem született meg a nagy(obb) testvér.

A nagy rakétaprogram (1. rész)

A nagy rakétaprogram (1. rész)Új sorozatot indítunk az Űrvilág webmagazin hasábjain. Bemutatjuk a néhai szovjet űrrepülőgép és a hozzá készített nagyrakéta programját.

Összesen 12 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024