Lássuk és halljuk egymást

Hosszabb életű műholdak

Hosszabb életű műholdakA geostacionárius pályán keringő távközlési műholdak közel harmada marad működőképes tervezett élettartamán túl, ami jelentősen javuló arány.

Az űrtávközlés frekvenciaszabályozása: aktualitás és jövőbetekintés (1. rész)

Az űrtávközlés frekvenciaszabályozása: aktualitás és jövőbetekintés (1. rész)A nemzetközi szabályozás különböző „felhasználási kategóriákat”, rádiószolgálatokat különböztet meg.

Még több Starlink – és három másik

Még több Starlink – és három másikEzúttal 58 taggal bővült a SpaceX szélessávú műholdas internetszolgáltatásra tervezett rendszere, s velük utazott három SkySat földmegfigyelő hold is.

CarpathiaSat

CarpathiaSatA ma alapított vállalat célja, hogy 2024-ben geostacionárius pályára állítsa és üzemeltesse Magyarország első kereskedelmi, valamint kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas távközlési műholdját.

Az űrtávközlés műszaki oldalai (3. rész)

Az űrtávközlés műszaki oldalai (3. rész)Sorozatunk folytatásában a műholdas műsorszóró szolgáltatás fejlődéséről olvashatnak.

Starlink: 57, utastársakkal

Starlink: 57, utastársakkalÚjabb adaggal bővült a SpaceX internetszolgáltatásra készülő műholdrendszere. Ezúttal két BlackSky Global földmegfigyelő hold is utazott a Falcon-9 rakétával.

Dupla Ekszpressz

Dupla EkszpresszKét orosz geostacionárius távközlési holdat indítottak Bajkonurból, egy Proton-M hordozórakétával.

APStar-6D

APStar-6DA név egy új kínai kereskedelmi távközlési műholdat takar, amely egy Hosszú Menetelés-3B rakétával indult a geostacionárius pálya felé.

Az űrtávközlés műszaki oldalai (2. rész)

Az űrtávközlés műszaki oldalai (2. rész)A fejlődési tendenciákból látható, hogy a műholdas távközlés megvalósításának két kritikus műszaki alapja van: a pályapozíciók és a frekvenciák.

Az űrtávközlés kezdetei (2. rész)

Az űrtávközlés kezdetei (2. rész)Az űrtávközlés korai történetét bemutató sorozatunkat az 1963-ban megtartott Űrértekezlettel folytatjuk.

Kvantumkommunikációs eredmények

Kvantumkommunikációs eredményekA néhány éve folyó kínai műholdas kísérletek nagy előrelépést jelentenek a kvantumkommunikáció kutatásában.

Starlink, szünet nélkül

Starlink, szünet nélkülÚjabb 60 „katona” indult a SpaceX alacsony pályás, szélessávú internetszolgáltatásra készülő műholdseregébe.

Az űrtávközlés műszaki oldalai (4. rész)

Az űrtávközlés műszaki oldalai (4. rész)A technológia fejlődése szükségessé tette a szabályozási elvek kidolgozását is.

Ariane-5, három műholddal

Ariane-5, három műholddalAz európai nehézrakéta ez akalommal három, geostacionárius pályára szánt űreszközzel – két távközlési holddal és egy újabb „műholdjavítóval” – emelkedett a magasba.

Az űrtávközlés kezdetei (3. rész)

Az űrtávközlés kezdetei (3. rész)Űrtávközlés-történeti sorozatunk 1971-től, a genfi Űrtávközlési Rádió-világértekezlet felidézésével folytatódik.

Izrael űrprogramja (2. rész)

Izrael űrprogramja (2. rész)Háromrészes cikksorozatunk első részében az ország hordozórakétáit és katonai űrprogramját mutattuk be. Most a polgári műholdas programokat ismertetjük.

Anasis-2

Anasis-2Dél-koreai katonai műhold indult Floridából, és a Falcon-9 rakétával újrahasznosítási időrekordot is felállítottak.

Újjáéledhet a OneWeb

Újjáéledhet a OneWebA brit kormány július elején bejelentette, hogy felvásárolja a márciusban csődbe jutott brit–amerikai OneWeb céget.

Az űrtávközlés műszaki oldalai (1. rész)

Az űrtávközlés műszaki oldalai (1. rész)Az űrtávközlés kezdeti lépéseinél a műszaki haladás eredményei és egy óriási ütemű fejlődés tanúi lehetünk, ahol az egyik fő mozgatórugó a világrendszerek versenye.

Starlink: most csak 58...

Starlink: most csak 58......és még három másik kicsi „vendégműhold” állt pályára a SpaceX Falcon-9 rakétájával.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019