Mars Express és Beagle-2 Cikkek: 41 - 60

A HRSC dícsérete, avagy a Mars Express, mint Európa büszkesége (2. rész)

A HRSC dícsérete, avagy a Mars Express, mint Európa büszkesége (2. rész)Az utóbbi évek űrkutatásának vitathatatlan csúcsterülete a Mars felderítése. Miközben két-két amerikai szonda kutat a felszínen illetve a bolygó körül keringve, az első európai szondának is jut hely a felfedezésekben.

Mars Express: hosszabbítás egy marsi évvel

Mars Express: hosszabbítás egy marsi évvelAz ESA 23 hónappal megnyújtotta a sikeres európai marsszonda tudományos programját.

Marsi víz, bolygóméretekben

Marsi víz, bolygóméretekbenA korábbi időkben csak feltételezhető volt a víz egykori kiterjedt jelenléte bolygószomszédunkon. A Spirit és Opprtunity eredményi mellé most újabb bizonyítékokat szolgáltatott a Mars Express, ezúttal bolygóméretekben.

Jeges marsi kráter a napsütésben

Jeges marsi kráter a napsütésbenEzzel a címmel látták el a Nature folyóirat legfrissebb számában közölt szép Mars Express-felvételt.

A Mars-kutatás európai eredményei

A Mars-kutatás európai eredményeiEzzel a címmel jelent meg egy részletes összefoglaló az Origo hírportálon. A beszámoló az ESA Mars Express szondájának első évéről rendezett nemzetközi konferenciáról készült.

A Phobos nagyfelbontású képe

A Phobos nagyfelbontású képeAz ESA Mars Express szondája csodálatos közelképeket készített a vörös bolygó nagyobbik holdjáról.

Mars Express: a metán és a víz ugyanott van

Mars Express: a metán és a víz ugyanott vanÉs ismét Mars... A bolygó körül keringő európai szonda mérései alapján a metán és a vízgőz jellemző előfordulási területei a vörös bolygó légkörében jórészt egybeesnek.

A Beagle–2 kudarca

A Beagle–2 kudarcaElkészült a Beagle-2 kudarcának lehetséges okait vizsgáló jelentés, amelyből részleteket hoztak csupán nyilvánosságra. A brit készítésű leszállóegység az élet nyomai után is kutatott volna a vörös bolygón.

Mars-vulkán térhatású képe

Mars-vulkán térhatású képeAz ESA Mars Express szondájának egyik legújabb képén a Hecates Tholus vulkán látható - a megfelelő piros-kék szemüveggel rendelkezőknek térhatással!

Mars Express: van vízjég a Vörös Bolygón!

Mars Express: van vízjég a Vörös Bolygón!A 2003. december végén Mars körüli pályára állt európai űrszonda, a Mars Express a napokban megkezdte a műszeres vizsgálatokat, és megerősítette, hogy a vörös bolygón vízjég van! Szerdán az űrszonda elfoglalja végső pályáját.

A HRSC dícsérete, avagy a Mars Express, mint Európa büszkesége (1. rész)

A HRSC dícsérete, avagy a Mars Express, mint Európa büszkesége (1. rész)HRSC, azaz High Resolution Stereo Camera, magyarul nagyfelbontású sztereo fényképezőgép. A Mars Express egyik műszere. 2005 eredményeinek fényében pedig lassan főműszere. A tavalyi év leglátványosabb Marsot érintő eredményeit ez a műszer szállította.

Munkában a Mars Express radarja

Munkában a Mars Express radarjaA Mars Express június 17-én kibontott MARSIS nevű radarja visszaküldte első méréseit a Földre – jelentette július 27-én a New Scientist. Még hónapokig is eltarthat, mire sikerül értelmezni az adatokat.

Kinyílt a Mars Express második antennája is

Kinyílt a Mars Express második antennája isA Mars kutatásával foglalkozó szakemberek és a vörös bolygó titkaira kíváncsi érdeklődők már a Mars Express pályára állása óta várták az európai űrszonda radarantennájának kinyitását. Június 14-én a darmstadti irányítók jelentették: a második 20 méteres antenna is sikerrel kinyílt!

Mars Express-hírek

Mars Express-hírekAz első európai Mars-szonda tudományos sikersorozata folytatódik: sarki fényt fedezett fel a vörös bolygón. Hamarosan újabb eredmények várhatók, kinyitják a második radarantennát is. Eközben megoldódni látszik a marsi metán rejtélye.

Felszín alatti „fagyott tengerre” utaló jelek a Marson

Felszín alatti „fagyott tengerre” utaló jelek a MarsonEgy kutatócsoport szerint az ESA Mars Express szondájának mérései arra utalnak, hogy a marsi egyenlítő közelében, a felszín alatt nagy mennyiségű víz található.

Első Magyar Marstalálkozó

Első Magyar MarstalálkozóTegnap - 2004. november 6-án - lezajlott az Első Magyar Marstalálkozó. A Mars Soicety Magyar Tagozata és a Magyar Asztronautikai Társaság által rendezett "bulin", közel kétszázan vettek részt, a kisiskolásoktól az akadémikusokig. Tekintsék meg pillanatképeinket!

Újabb lehetséges életjel a Mars légkörében

Újabb lehetséges életjel a Mars légkörébenA vörös bolygó kerül keringő Mars Express valószínűleg ammónia nyomaira bukkant a légkörben, ami baktériumoktól is származhat.

Aktív vulkáni tevékenység vagy élet a Marson?

Aktív vulkáni tevékenység vagy élet a Marson?Az európai Mars Express szonda mérései igazolták, hogy a vörös bolygó légkörében metán található.

A Mars leghatalmasabb völgye a Mars Express szemével

A Mars leghatalmasabb völgye a Mars Express szemévelA Mars Express 275 km-es keringési magasságból készítette el azt a döbbenetes felvételt, melyen a Valles Marineris látható. A képen (a valószínűleg víz által okozott) eróziós nyomok láthatók.

Lenyűgöző a Mars Express első közelképe

Lenyűgöző a Mars Express első közelképeA 2003. december 25-én Mars körüli pályára állt európai keringőegység kiváló minőségű színes felvételén a Valles Marineris részlete látható.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 78 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019