Mars Express és Beagle-2 Cikkek: 21 - 40

Káoszterület a Marson

Káoszterület a MarsonA bolygó számos helyén láthatók olyan felszíni részletek, ahol látszólag nagy összevisszaságban találhatók különféle méretű sziklák és sík felületű alakzatok.

A Phobos közelében

A Phobos közelébenŰreszköz még sosem jutott olyan közel a Mars nagyobbik holdjához, mint most az ESA Mars Express űrszondája.

Közönséges kamerák különleges helyeken (1. rész)

Közönséges kamerák különleges helyeken (1. rész)Ha minden jól működik egy űreszközön, akkor nem könnyű fenntartani a nagyközönség folyamatos érdeklődését. Ebben is segíthetnek a kis kamerák.

Bonyolult felszíni alakzat a Marson

Bonyolult felszíni alakzat a MarsonAz európai Mars Express szonda által készített látványos kép a Kasei Valles és a Sacra Fossae közötti területet ábrázolja.

A Phobos közelről

A Phobos közelrőlAz ESA Mars Express szondája július 23-án 100 km-en belüli távolságból fényképezte a Mars nagyobbik holdját.

A Mars digitális terepmodellje

A Mars digitális terepmodelljeA Mars Express mérései alapján elkészült a bolygó felszínének digitális terepmodellje.

Klímakatasztrófák a Naprendszerben

Klímakatasztrófák a NaprendszerbenValószínű, hogy bolygószomszédaink, a Vénusz és a Mars is hasonlóképpen keletkeztek, mint a Föld. Vajon a földi klíma fejlődése melyikőjükét utánozza majd?

Marsi turistatérképek

Marsi turistatérképekKirándulást tervez a szomszéd bolygóra? Egy kicsit korainak hangzik, de az ESA már készíti a hozzá való térképeket...

Bridget első naplóbejegyzése

Bridget első naplóbejegyzéseNem Miss Jones kezd új naplóba, hanem az ESA 2011-re tervezett ExoMars expedíciójának legfontosabb mérföldkövét mutatták be a minap: a Bridget névre keresztelt Mars-rovert.

„Mosolygós” kráter a Marson

„Mosolygós” kráter a MarsonA Mars Express képei közül most egy olyat mutatunk be, amely egy sokat fényképezett kráterről készült, s akár a mi arcunkra is mosolyt csalhat...

A legjobb közelképek a Phobosról

A legjobb közelképek a PhobosrólAz ESA tegnap hozta nyilvánosságra azokat a képeket, amelyeket a Mars Express szonda március 7-én készített a Mars nagyobbik holdjáról.

Közönséges kamerák különleges helyeken (2. rész)

Közönséges kamerák különleges helyeken (2. rész)A Mars Express fedélzetén levő kihasználatlan kis kamerából három év elteltével egy „marsi webkamerát” csináltak, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend.

Úttörő jelentőségű felvételek a Mars mindkét holdjáról

Úttörő jelentőségű felvételek a Mars mindkét holdjárólA Mars holdjai, a Phobos és a Deimos most először kerültek együtt, egyidejűleg egy kamera látókörébe.

A Phobos egy törmelékhalom

A Phobos egy törmelékhalomA Mars Express legutóbbi mérései alapján pontosították a Mars nagyobbik holdjának méretét. A sűrűségéből ítélve az égitest egy laza törmelékhalom, ami kisbolygó-eredetre utalhat.

Randevúk a Phobosszal

Randevúk a PhobosszalAz európai Mars Express szonda a következő hetekben többször megközelíti a Mars nagyobbik holdját. A legnagyobb közelség idején, július 23-án 100 km-nél is közelebbről fényképezi majd az égitestet.

A Phoenix és a Mars Express

A Phoenix és a Mars ExpressA Mars körül keringő európai űrszondának is jut majd szerep az amerikai Phoenix odaérkezésekor.

Sok fagyott víz van a Marson

Sok fagyott víz van a MarsonA Mars Express radarmérései alapján megbecsülték a déli pólus környékét fedő jégrétegben tárolt víz mennyiségét.

Hírek a Marsról

Hírek a MarsrólAz Opportunity egy nagy kráter peremére ért, az MRO nagyfelbontású kamerája készen áll a felszín fényképezésére, valamint egyéb friss hírek a Marsról!

Hol keressünk életnyomokat a Marson?

Hol keressünk életnyomokat a Marson?A Mars Express OMEGA műszerével a felszín ásványi összetételét térképezték fel. Megjelölték azokat a helyeket, ahol valaha esetleg nagyobb állóvizek lehettek.

PROGRAMAJÁNLÓ: Radarral a felszín alatti marsi jég nyomában

PROGRAMAJÁNLÓ: Radarral a felszín alatti marsi jég nyomábanEzzel a címmel szervez előadást minden érdeklődőnek a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) DATA szakosztálya a TIT budapesti Kossuth Klubjában, március 8-án este.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 78 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019