Mars Express és Beagle-2 Cikkek: 1 - 20

Szlovén adatbányászok sikere

Szlovén adatbányászok sikereSzlovén csapat nyerte az ESA első adatbányász versenyét. Eredményeik segítenek meghosszabbítani a Mars Express küldetését.

Marsi üstökös: nagy tűzijáték lehetett

Marsi üstökös: nagy tűzijáték lehetettA vártnál több, sok tonnányi por jutott a Mars légkörébe a C/2013 A1 (Siding Spring) üstökös közeli elrepülésekor.

A Mars Express és következő évei

A Mars Express és következő éveiNemrég múlt a tizedik évfordulója, hogy az európai űrszonda elindult a Marshoz. Mit csinált, és milyen feladat vár még ott rá?

Köszönjük, magnetoszféra!

Köszönjük, magnetoszféra!Nem meglepő, űreszközökkel mégis most először kimutatott eredmény, hogy a napszélnek ugyanaz a „lökése” a Mars légköréből sokszorta több oxigént „fúj el”, mint a Földéből.

Újabb közeli felvételek a Phobosról

Újabb közeli felvételek a Phobosról2011. január 9-én az Európai Űrügynökség (ESA) Mars Express szondája újabb közeli képeket sugárzott vissza a Mars nagyobbik, Phobos holdjáról. A felvételek mintegy 100 km távolságból mutatják meg az égitest kráterekkel is szabdalt felszínét.

Káoszterület a Marson

Káoszterület a MarsonA bolygó számos helyén láthatók olyan felszíni részletek, ahol látszólag nagy összevisszaságban találhatók különféle méretű sziklák és sík felületű alakzatok.

A Phobos közelében

A Phobos közelébenŰreszköz még sosem jutott olyan közel a Mars nagyobbik holdjához, mint most az ESA Mars Express űrszondája.

Közönséges kamerák különleges helyeken (1. rész)

Közönséges kamerák különleges helyeken (1. rész)Ha minden jól működik egy űreszközön, akkor nem könnyű fenntartani a nagyközönség folyamatos érdeklődését. Ebben is segíthetnek a kis kamerák.

Bonyolult felszíni alakzat a Marson

Bonyolult felszíni alakzat a MarsonAz európai Mars Express szonda által készített látványos kép a Kasei Valles és a Sacra Fossae közötti területet ábrázolja.

A Phobos közelről

A Phobos közelrőlAz ESA Mars Express szondája július 23-án 100 km-en belüli távolságból fényképezte a Mars nagyobbik holdját.

Előkerült a Beagle-2

Előkerült a Beagle-2Emlékeznek még a Mars Express szonda brit „utasára”, a 2003 karácsonyán a bolygó felszínére küldött, de elveszett Beagle-2-re?

Körös-körül a Phobos körül

Körös-körül a Phobos körülDecember 29-én az európai Mars Express az eddigi legszorosabb közelségbe jut a Mars nagyobbik holdjához. Mivel képeket most nem várhatunk, kárpótlásul egy videó, amely az eddigi felvételek alapján készült.

Születésnapi sapka

Születésnapi sapkaA tíz éve startolt Mars Express kerek évfordulóját egy a vörös bolygó északi jégsapkájáról készült mozaikképpel köszöntötte az ESA.

A Phobos és a Jupiter együttállása

A Phobos és a Jupiter együttállásaAhogy a Mars körül keringő európai Mars Express űrszonda nagyfelbontású kamerája látta.

Phobos: egy darab a Marsból?

Phobos: egy darab a Marsból?A Mars két kis holdját 1878-ban fedezte fel Asaph Hall. Utána közel egy évszázadig nem sokat tudhattunk meg róluk.

A legjobb közelképek a Phobosról

A legjobb közelképek a PhobosrólAz ESA tegnap hozta nyilvánosságra azokat a képeket, amelyeket a Mars Express szonda március 7-én készített a Mars nagyobbik holdjáról.

Közönséges kamerák különleges helyeken (2. rész)

Közönséges kamerák különleges helyeken (2. rész)A Mars Express fedélzetén levő kihasználatlan kis kamerából három év elteltével egy „marsi webkamerát” csináltak, ami azóta is nagy népszerűségnek örvend.

Úttörő jelentőségű felvételek a Mars mindkét holdjáról

Úttörő jelentőségű felvételek a Mars mindkét holdjárólA Mars holdjai, a Phobos és a Deimos most először kerültek együtt, egyidejűleg egy kamera látókörébe.

A Phobos egy törmelékhalom

A Phobos egy törmelékhalomA Mars Express legutóbbi mérései alapján pontosították a Mars nagyobbik holdjának méretét. A sűrűségéből ítélve az égitest egy laza törmelékhalom, ami kisbolygó-eredetre utalhat.

Randevúk a Phobosszal

Randevúk a PhobosszalAz európai Mars Express szonda a következő hetekben többször megközelíti a Mars nagyobbik holdját. A legnagyobb közelség idején, július 23-án 100 km-nél is közelebbről fényképezi majd az égitestet.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 69 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus