Űrvilág.hu - Űrturizmus és repülés súlytalanságban

Űrturizmus és repülés súlytalanságban

Miközben jó esély van arra, hogy egy orosz vetélkedő győztese jövőre a világűrbe jut, amerikai cégek súlytalansági parabolarepüléseket ajánlanak az érdeklődőknek.

Az orosz TV1 csatorna megállapodott az Orosz Űrügynökséggel, hogy egy TV-vetélkedő győztesét 2003 októberében feljuttatják egy Szojuz rakétával a világűrbe. A vetélkedő segíthet az űrhajózás népszerűsítésében. Állítólag nyugati producer van a háttérben, aki fedezné a nem csekély költségeket. Az amerikai CBS már korábban a Mirre szeretett volna űrturistát küldeni, akit a Survivor vetélkedővel választottak volna ki.

Eközben az USA-ban a Space Adventures cég amerikaiaknak csak az oroszok IL-76 és a franciák Airbus A300 parabolarepüléseit árulja 5400 dollárért személyenként. (Képünkön egy IL-76 belseje látható.) Ehhez jönnek még az odautazás nem csekély költségei.


Hamarosan megjelenik azonban az USA fölött is több Boeing 727-200 gép, amelyekkel 25-30 másodperces súlytalanságot hoznak létre, egy egy repülés során akár 20-60-szor is.


A „Zero Gravity Corporation” gépein 30 utasnak lesz hely. A súlytalanságban kísérletező, vagy egyszerűen a lebegést élvező turisták tömegeire számítanak. A nappali parabolarepülések 2003 elején kezdődnek, ugyanezeket a repülőgépeket éjszakánként teherszállításra használnák.


Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024