Egyszerre 18 műhold veszett el

A Dnyepr hordozórakéta tegnapi startja nem sikerült, a páyára állítandó holdak az indítás utáni pillanatokban megsemmisültek.

Az orosz-ukrán Dnyepr hordozórakétának, amelyet R-36M (SS-18) ballisztikus rakéták átalakításával 1999 óta használnak kereskedelmi műholdindítási célokra, a legutóbbi hat startja sikeresen lezajlott. (Utoljára két héttel ezelőtt állították pályára az amerikai Bigelow Aerospace cég Genesis-1 felfújható űrmodulját.)

A később a földre zuhant rakéta Bajkonurból, egy föld alatti rakétasilóból indult, július 26-án, közép-európai idő szerint 21:43-kor. Az első feltételezések szerint az első fokozat hibásodott meg 86 másodperc elteltével. A veszteséglistán különböző orosz és külföldi megrendelők összesen 18 kisebb holdja szerepel. Poláris napszinkron pályára kellett volna kerülnie orosz és olasz diákok által épített mikroholdaknak, 14 apró CubeSat holdnak, valamint Belarusz első saját mesterséges holdjának. Ez utóbbi volt a legnagyobb méretű „áldozat”. A 9 millió dollár értékű fehérorosz BelKA hold látható és infravörös tartományban működő távérzékelő berendezéseket vitt magával.

Kapcsolódó cikkek:
Felfújható űrmodul Föld körüli pályán
Hat parányi távközlési, technológiai és oktatási műhold
Norvég műhold – NCUBE

Kapcsolódó linkek:
A SpaceflightNow.com híre a Dnyepr kudarcáról

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024