Az Európai Űrügynökség Johannesburgban

Az ESA (European Space Agency - Európai Űrügynökség) szervezett formában van jelen a johannesburgi Fenntartható Fejlődés Csúcstalákozón, melyen kétszáz ország mintegy húszezer döntéshozója tanácskozik. Az ESA a csúcstalálkozóhoz kapcsolódó kiállításon egy 72 nm-es pavilonban mutatja be témához kapcsolódó tevékenységét.

Modellek és videófilmek mutatják be azokat az európai együttműködésben megvalósított működő, illetve készülő mesterséges holdakat, melyek segítenek a mezőgazdasági termésbecslésben, az óceánok megfigyelésében, az időjárás előrejelzésében, az El-Nino és a La-Nina jelenségek nyomonkövetésében, az erdőtüzek és árvizek megfelelő időben történő észlelésében. Már több éve kerültek pályára az ERS-1 és ERS-2 radar-műholdak, illetve a Meteosat meteorológiai műholdak (ez utóbbi "család" felvételeit mi is naponta élvezhetjük a TV-ben). Mindössze néhány hónapja van pályán a mintegy busznyi méretű Envisat környezetvédelmi és környezeti-monitoring műhold és hamarosan indul az MSG-1 jelű új generációs meteorológiai hold. Ez utóbbi startját - a tervek szerint - a csúcstalálkozó résztvevői egyenes adásban nézhetik végig augusztus 27.-én! Az ESA több mint egy tucat európai országot fog össze, és hazánk euroatlanti csatlakozási folyamatának részeként, egyértelmű szakmai és politikai cél a szervezethez történő magyar csatlakozás.


Ábránkon felül a csúcstalálkozó főépületének utcafrontja látható, alul pedig az, hogy milyennek látta a konferencia-központot és annak környezetét az akár 1 méter felbontásra is képes amerikai IKONOS térképészeti műhold.

Kapcsolódó linkek:
Európai Űrügynökség

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024