Az elmúlt két évtizedben jelentősen megnőtt a szója termőterülete Dél-Amerikában, ami űrfelvételek alapján könnyen azonosítható.
A legújabb, űrfelvételek alapján készített gazdasági térképek tanúsága szerint az elmúlt két évtizedben jelentősen nőtt a világon a mezőgazdasági termőterület. Bár a legtöbb kontinensen a vetésterület növekedése mérsékelt ütemű, és nagyjából a népesség növekedését tükrözi, addig Dél-Amerikában kiugróan magas a növekedés tempója. A kontinensen a megművelt terület 2000 és 2019 között csaknem megkétszereződött, ami világviszonylatban a legjelentősebb növekedés.
Eközben Dél-Amerika lakossága csak mérsékelt ütemben nőtt, így a termőterület jelentős növekedésének köszönhetően ez a világ egyetlen olyan régiója, ahol az egy főre jutó mezőgazdasági termőterület is nőtt. A termőterület elsősorban Brazíliában, Argentínában, Paraguayban, Bolíviában és Uruguayban nőtt számottevő mértékben, amint azt a Marylandi Egyetem földhasznosítási kérdéseket vizsgáló laboratóriumának (Global Land and Discovery Lab, GLAD) munkatársai kimutatták. Publikációjuk a Nature Food folyóiratban jelent meg.
A mezőgazdasági területek nettó növekedése Dél-Amerikában 2003–2019 között. (Kép: NASA Earth Observatory, Lauren Dauphin; adatok: Potapov et al. 2022)
A GLAD másik projektje keretében azt is kimutatták, hogy az elmúlt két évtizedben Dél-Amerikában kétszeresére nőtt az a földterület, amelyen szóját termesztenek. Az új szójaföldek többségében szavannai és száraz erdős területeken találhatók, ilyenek Brazíliában a Cerrado terület, Argentínában, Paraguayban és Bolíviában pedig a Gran Chaco alföld. Sajnálatos fejlemény azonban, hogy egyes új szójaföldeket az esőerdők rovására hoztak létre. Brazíliában, az Amazonas-medencében például az új földek körülbelül 32%-át elsődleges trópusi esőerdők helyén alakították ki, gyakran olyan területeken, ahol az erdőt már korábban kiirtották, és azóta a területet legelőként használták. A GLAD egyik kutatója ezt is sajnálatosnak tartja, hogy a művelt területek növekedése nem a helyi lakosság élelmezését szolgálja, hanem elsősorban olyan nagy gazdaságok növelik a termőterületüket, amelyek állatok takarmányozására termelik a szóját, hogy ki tudják elégíteni Kína és Európa egyre nagyobb húsigényét.
Kapcsolódó cikkek: Kapcsolódó linkek:
Dél-amerikai aszály
Szavannából szójaföld
A szója terjedése Dél-Amerikában (NASA EO)
A termőterület növekedése a világon (NASA EO)
A termőterület növekedése Afrikában (NASA EO)