Űrvilág.hu - Kína távérzékelő műholdat állított pályára

Kína távérzékelő műholdat állított pályára

Október 27-én egy 45 méter magas, 250 tonna induló tömegű, CZ-4B (Hosszú Menetelés-4B) kínai rakéta sikeresen startolt az egyik kínai űrközpontból, fedélzetén a ZY-2B (Erőforrás-2B) jelű mesterséges holddal. Az egyik kínai hírügynökség jelentése szerint a műhold tizenkét perccel a rakéta indítása után sikeresen levált a hordozóeszközről.

Ez volt a CZ-4B rakéták ötödik indítása 1999 májusa óta. A CZ rakéták különböző változataival pedig összesen 26 sikeres indítást végeztek 1996 októbere óta. Ugyanakkor hírügynökségek azt is jelentették, hogy a rakéta egyik fokozatának földre visszahulló 19 darabja közül az egyik megsebesített egy kilenc éves gyereket.

Az 1360 kg tömegű ZY-2B egy ún. napszinkron műhold (melyről az azonos felszíni területek mindig azonos megvilágítás mellett látszanak), keringési magassága nagyjából 480 km, egy Föld körüli keringése 94,1 percig tart. Az elképzelések szerint a műhold - mely a 2000 szeptemberében indított ZY-2A utódja - a Föld erőforrásainak térképezését, környezetvédelmi megfigyeléseket, várostervezést, termésbecslést, katasztrófa elhárítást és különféle űrtechnikai teszteket tesz lehetővé, illetve azokban nyújt segítséget.

A kínai ZY távérzékelő műholdsorozat a kínai-brazil közös építésű ZY-1-el (CBERS) kezdődött. Ez a műhold 1999 októberében került 774 km magas, 98,4 perce keringési idejű pályára. A műhold abból a magasságból mintegy 20 méter felbontású képeket készített bolygónk felszínéről. Igazi ujdonsága azonban az volt, hogy digitális felvételeket készített, és küldött a Földre. (A korábbi kínai műholdak erre nem voltak képesek.) Ezt követően a Kínai Tudományos Akadémia szakemberei már teljesen saját erőből építették a ZY-2A-t és a ZY-2B-t, melyek szintén digitális képeket állítanak elő, és alacsonyabb pályájuknak, valamint új optikai rendszerüknek köszönhetőn a felbontásuk mintegy duplája a ZY-1-ének. A ZY-2A kétéves működése alatt több száz képet küldött a Földre, és az ázsiai ország szakemberei hasonlókat várnak a ZY-2B-től is.


Képünkön a ZY-2B-t pályára állító CZ-4B rakéta látható nem sokkal az indítóasztalról történő felemelkedés után.

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024