Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Simonyi űrrepülése Cikkek: 1 - 20

MEGFEJTÉS: Egy csipetnyi magyar föld

MEGFEJTÉS: Egy csipetnyi magyar földA páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban tette próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét. Itt a válasz az utolsó kérdésre – és most nincs nyertes...

Csúcsteljesítmény az űrturizmusban

Csúcsteljesítmény az űrturizmusbanMiközben újabb és újabb tervek látnak napvilágot arra vonatkozóan, hogy hogyan válhatnának az űrutazások/űrugrások az egyszerű állampolgárok életének részévé is, az első űrturisták Nemzetközi Űrállomásra tett utazásai lassan a történelem lapjaira kerülnek.

Egy nagyszerű találkozó

Egy nagyszerű találkozó2009. április 16. egy olyan nap az életemben, amit nagy valószínűség szerint egyhamar nem fogok elfelejteni.

Charles Simonyi a Puskásban járt

Charles Simonyi a Puskásban jártÁprilis 16-án a "Kétszer a világűrben, másodszor a Puskásban – találkozó Charles Simonyival" rendezvény keretében a Puskás Tivadar Távközlési Technikumba látogatott a második űrutazásáról hazatérő Charles Simonyi.

Kétszer a világűrben, másodszor a Puskásban

Kétszer a világűrben, másodszor a PuskásbanNyilvános találkozót szerveznek Charles Simonyival Budapesten, április 16-án.

Plusz egy nap Simonyiéknak

Plusz egy nap SimonyiéknakA Szojuz TMA-13 űrhajó a kazahsztáni időjárás miatt a tervezettnél egy nappal később, április 8-án, és nem is az eredetileg kijelölt helyen ér majd földet.

GYORSHÍR: Egy órán belül kapcsolják élőben a Nemzetközi Űrállomást

Az elmúlt napok során több alkalommal is kapcsolatba léptek rádióamatőrök a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartozódó Charles Simonyival. Április 3-án 17 összeköttetésre került sor, április 4-én mozgó eszközökről próbálták meg elérni az űrhajóst. A mai napon diákok kérdései adnak lehetőséget arra, hogy magyar szavakat hallhassunk az űrből.

Az április 3-i rádióamatőr-beszélgetések szövegváltozata

A 15 tervezett rádióklubból kettőnek nem sikerült bejelentkeznie, de további két helyszínnek igen. A majdnem 10 perces rádiókapcsolat alatt összesen 17 összeköttetésre került sor. Ismerje meg a beszélgetés szövegét!

Hétvégén élőben a Nemzetközi Űrállomás

Rádióamatőrök és az űrkutatás iránt érdeklődő fiatalok lépnek kapcsolatba a hétvégén a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival.

Magyar szavak a világűrből

Március 29-én délután az első magyar műhold építői a Műegyetemről rádiókapcsolatba léptek Charles Simonyival. Az űrturista minden magyarul beszélőt üdvözölt egy Madách-idézettel.

REJTVÉNY: Egy csipetnyi magyar föld

REJTVÉNY: Egy csipetnyi magyar földA páratlan űrgyűjteménnyel rendelkező Schuminszky Nándor öt fordulóban teszi próbára az Űrvilág olvasóinak rejtvényfejtő képességét, és jutalmat is felajánlott. Itt az utolsó kérdés!

Simonyi-csarnok Seattle-ben

Simonyi-csarnok Seattle-benWashington állam fővárosának repülési múzeuma Charles Simonyiról nevezi el új, modern űrkutatási kiállítócsarnokát.

Charles Simonyi Pille-méréseinek eredményei

Charles Simonyi Pille-méréseinek eredményeiCharles Simonyi magyar származású űrturista második útja során is igen értékes méréseket végzett a Nemzetközi Űrállomás (ISS) Zvezda modulján 2003 óta folyamatosan működő Pille dózismérő rendszerrel.

Kérdezünk Charles Simonyitól

Április 16-án a Kétszer a világűrben, másodszor a Puskásban: találkozó Charles Simonyival rendezvényen a sajtó kérdéseire is válaszolni fog az űrturista. Az Űrvilág a legjobb olvasói kérdést fogja feltenni Simonyinak. Javasoljanak kérdést!

Charles Simonyi újra a Földön

Charles Simonyi újra a FöldönFöldet ért a Szojuz TMA-13 űrhajó kapszulája, benne a magyar származású amerikai űrturistával és az ISS 18. legénységének két visszatérő tagjával.

Charles Simonyi magyar diákok kérdéseire válaszolt

Charles Simonyi magyar diákok kérdéseire válaszoltÁprilis 3-án 17 rádióklub beszélt röviden Simonyival, április 4-én mozgó eszközökről próbálták meg elérni az űrhajóst. Ma a budapesti Puskás Technikumban levő diákok kérdéseire érkeztek válaszok az űrből.

A Balatont fényképezte és Ady Endrétől idézett Charles Simonyi

Április 4-én délután egy mozgó rekordkísérlet részeként beszéltek rádióamatőrök a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén tartózkodó Charles Simonyival. Simonyiék a Balaton felett repültek, és képeket is készítettek a magyar tengerről.

Sikeres rádiókapcsolat Simonyival

Sikeres rádiókapcsolat SimonyivalAz első hírek szerint a pénteki eseményen 15-ből 13 rádióamatőr klubnak sikerült kapcsolatba lépnie a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén felettünk átrepülő Charles Simonyival.

GYORSHÍR: Simonyi első mérési eredményei

Charles Simonyi e-mailben küldte tegnapi első Pille-méréseinek eredményeit az MTA KFKI Atomenergia Kutatóintézetébe.

Dokkolt a Szojuz TMA-14

Dokkolt a Szojuz TMA-14Gennagyij Padalka, Michael Barratt és Charles Simonyi elérték a Nemzetközi Űrállomást.
Oldalak: 1 2 3
Összesen 58 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024