Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Földmérési és Távérzékelési Int. Cikkek: 1 - 20

Kozmikus Geodéziai Obszervatórium

Kozmikus Geodéziai ObszervatóriumA KGO a hazai űrkutatás egyik fontos centruma, elsődleges feladata a műholdas geodéziai technológiák megismerése és hazai adaptációja a földmérés és a földtudományok területein.

PROGRAMAJÁNLÓ: 40 éves a Kozmikus Geodéziai Obszervatórium

PROGRAMAJÁNLÓ: 40 éves a Kozmikus Geodéziai ObszervatóriumA FÖMI Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma 2016-ban ünnepli épülete átadásának 40. évfordulóját. Ebből az alkalomból ünnepi előadóülésre hívják az érdeklődőket.

Magyarország első radaros műholdképe

Magyarország első radaros műholdképeElkészült Magyarország első teljes, országos lefedettségű műholdradaros amplitúdóképe.

A Pannon-medence első háromdimenziós űrgeodéziai kéregmozgástérképe (2. rész)

A Pannon-medence első háromdimenziós űrgeodéziai kéregmozgástérképe (2. rész)A GPS geodinamikai vizsgálataink másik célja – a pontsűrűség növelésével – a kisebb kéregblokkok, vetők, vető szerkezetek jelenkori mozgásviszonyainak, aktivitásának feltérképezése.

Reflektorfényben a Sentinel-1A

Reflektorfényben a Sentinel-1AA ma felbocsátandó Sentinel-1A európai földmegfigyelő műholdat Magyarországon is várják!

Hogy mozogtak a vörösiszap-tározó gátjai?

Hogy mozogtak a vörösiszap-tározó gátjai?Újabb műholdradaros adatok bevonásával még pontosabban sikerült meghatározni az ajkai vörösiszap-tározó 2010 októberében átszakadt gátjainak térbeli mozgását, a katasztrófát megelőző nyolc éven át!

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (1. rész)

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (1. rész)Mi nem éreztük, de a műholdak „látták” a hatalmas márciusi japán földrengés hatását Magyarország területén.

Így mozog a földkéreg alattunk: az oroszlányi földrengés háttere

Így mozog a földkéreg alattunk: az oroszlányi földrengés háttereHihetetlennek tűnhet, hogy a Földtől több mint 20 ezer km-re lévő és közel 14 ezer km/óra sebességgel száguldó műholdak azok, amelyekkel közvetlenül a talpunk alatt lévő földkéreg számunkra érzékelhetetlenül lassú mozgásai kimutathatók és feltérképezhetők, de így van!

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (1. rész)

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (1. rész)Nemrég egy olyan tudományos eredményről adtunk hírt, amely az átszakadt ajkai vörösiszap-tározó elmúlt közel nyolc évi folyamatos mozgását bizonyította utólag, műholdradaros mérések alapján. Miről is van szó? Mennyire megbízható ez a technika? Hol tart az alkalmazása? Lehetne-e hasonló vizsgálatokat végezni máshol? A felmerült kérdéseket igyekszünk megválaszolni.

Időutazás a vörösiszap-tározónál

Időutazás a vörösiszap-tározónálVajon a műholdak láthatták-e előre az ajkai timföldgyár tározójának esetleges mozgását? Egyáltalán hogyan lehet olyan adatokhoz jutni, amelyek alapján ezt el lehet dönteni?

Ingyenesen letölthető Copernicus felszínborítás adatbázisok

Ingyenesen letölthető Copernicus felszínborítás adatbázisokAz Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) koordinációjával valósul meg a Copernicus földmegfigyelési program, melyben a FÖMI kulcsszerepet vállal.

Sarki fény és GPS

Sarki fény és GPSA keddi geomágneses vihar nem csak Magyarországról ritkán látható sarki fényt okozott, de megnehezítette a műholdas helymeghatározásban az ionoszféra hatásának modellezését is.

Felszínborítási változások térképezése

Felszínborítási változások térképezéseA magyarországi CORINE felszínborítási térképezés hatékonyságának növelése érdekében kifejlesztett új eljárásról.

A Pannon-medence első háromdimenziós űrgeodéziai kéregmozgástérképe (1. rész)

A Pannon-medence első háromdimenziós űrgeodéziai kéregmozgástérképe (1. rész)Az űrgeodéziai technikák, elsősorban a GPS megjelenésével először vált lehetővé a jelenkori kéregmozgások, deformációk közvetlen megmérése és feltérképezése globálisan, három dimenzióban.

PROGRAMAJÁNLÓ: Obszervatórium-látogatás Pencen

PROGRAMAJÁNLÓ: Obszervatórium-látogatás PencenA MANT szakmai kirándulásainak következő állomása a FÖMI penci Kozmikus Geodéziai Obszervatóriuma lesz. Az időpont március 23. (szombat) délután.

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (2. rész)

Az utóbbi évtizedek legnagyobb földmozgása itthon (2. rész)Az epicentrumtól 9000 km-re, a hazai GPS állomáshálózat mérései alapján sikerült kimutatni a márciusi japán földrengés okozta deformációkat Magyarország területén.

Űr-VLBI az 1980-as években (3. rész)

Űr-VLBI az 1980-as években (3. rész)Magyarország különleges összekötő szerepet játszott a készülő szovjet rádiócsillagászati műhold fejlesztői és a nyugati együttműködő partnerek „összehozásában”.

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)

Műholdradaros vizsgálatok: létezik ilyen? (2. rész)Az ajkai vörösiszap-tározó mozgástörténetének megállapítására is használt állandó szórópontú műholdradar-interferometria módszerét vajon alkalmazzák-e máshol is? A válasz: igen! Példaként bemutatjuk az európai Terrafirma programot, amelynek keretében mozgástérkép-atlasz is készült az európai nagyvárosokról.

Évek óta süllyedt az ajkai vörösiszap-tározó gátja

Évek óta süllyedt az ajkai vörösiszap-tározó gátjaMűholdas radarfelvételek feldolgozása során feltárult a vörösiszap-tározó október 4-én átszakadt gátjának múltja – egyelőre 7 és fél évre visszamenően.

Magyarország 2000-2006 közötti felszínborítás-változás térképe (2. rész)

Magyarország 2000-2006 közötti felszínborítás-változás térképe (2. rész)Az elkészült leltár szerint a 2000 és 2006 közötti időszakban Magyarország területének 2,68%-án változott meg a földfelszín borítása.
Oldalak: 1 2 3
Összesen 56 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024