Kínai rakéták

Magán űripar Kínában

Magán űripar KínábanKínában az elmúlt években több mint 100 űripari magáncég jött létre. Az első magánfejlesztésű rakéta startja csak félsiker volt, mégis bíznak abban, hogy a teljes sikerek sem váratnak sokáig magukra.

Kis kínai műhold

Kis kínai műholdA 2013-ban bemutatkozott Kuajcsou-1A rakétával most a CentiSpace-1-S1 nevű műholdat állították pályára Csiucsüanból.

Kína rakétái és új tudományos műholdjai

Kína rakétái és új tudományos műholdjaiKína hordozórakétái egyre sikeresebbek, tervezik az új óriásrakétát is. Öt új tudományos műhold fejlesztésén dolgoznak, az egyiket az ESA-val közösen tervezik.

Kereskedelmi műholdindítás Kínából

Kereskedelmi műholdindítás KínábólKína (és a világ) idei második startja alkalmával három űreszközt állított pályára a Kuajcsou rakéta.

Bemutatkozott a kínai nehézrakéta

Bemutatkozott a kínai nehézrakétaSikeresnek tűnik az új, Hosszú Menetelés-5 (LM-5, CZ-5) nehéz asztronautikai hordozórakéta mai, első repülése. A start megnyithatja az utat a 20-as évek modul-űrállomásához!

A starthely felé tart az első Hosszú Menetelés-7 rakéta

A starthely felé tart az első Hosszú Menetelés-7 rakétaA júniusban bemutatkozó új kínai hordozórakéta hajón jut el Tiencsinből Hajnan szigetére.

Új kínai rakéta, húsz műholddal

Új kínai rakéta, húsz műholddalBemutatkozott a Hosszú Menetelés-6 jelzésű, új típusú hordozórakéta. Egyszerre húsz kisebb műholdat állított alacsony Föld körüli pályára.

2014: két évtizede a legtöbb start

2014: két évtizede a legtöbb startTöbb sikeres űrindítás volt az elmúlt évben a világon, mint 1994 óta bármikor.

24 órán belül másodszor

24 órán belül másodszorKínából újabb műhold indult, méghozzá egy napon belül ugyanabból az űrközpontból.

Sikeres rakétateszt Kínában

Sikeres rakétateszt KínábanA készülő Hosszú Menetelés-5 hordozórakéta teszi majd lehetővé a közeljövőben nagyobb tömegű űreszközök, így az „igazi” kínai űrállomás moduljainak pályára állítását.

Kínai magánrakéta kudarca

Kínai magánrakéta kudarcaA Landspace cég Csucsüe-1 (Zhuque-1) rakétájának szombati első repülése a harmadik fokozat hibájából sikertelenül végződött.

Készül a kínai magánrakéta

Készül a kínai magánrakétaA kínai Landspace magánvállalat első indítását már az idei év utolsó negyedére tervezi. A hasznos teher az állami tévétársaság kis műholdja lesz.

Titkos start, új kínai rakétával

Titkos start, új kínai rakétávalCsütörtökről péntekre virradóra startolt először a szilárd hajtóanyagú Kajtuocsö-2 (Kaituozhe-2, KT-2) rakéta, rajta egy kísérleti műholddal.

2016: Kína nagy éve az űrben

2016: Kína nagy éve az űrbenRekordszámú start, új fejlesztésű hordozórakéták, új starthely, új űrállomásmodul, az eddigi leghosszabb emberes repülés – ilyen volt a kínai űrkutatás elmúlt éve.

Bemutatkozott Kína új rakétája

Bemutatkozott Kína új rakétájaA Hosszú Menetelés-7 első indításával egyúttal a Hajnan szigetén épült új déli űrközpontot is felavatták.

Hosszú Menetelés-11

Hosszú Menetelés-11Egy héten belül másodszor mutatkozott be egy vadonatúj fejlesztésű kínai hordozórakéta.

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (3. rész)

Kiemelt kínai űrtervek 2015–2030 (3. rész)Sorozatunk mostani, befejező részében a kínai hordozórakéta- és űrkikötő-fejlesztési projekteket vesszük sorra.

Szilveszteri meglepetés az égből

Szilveszteri meglepetés az égbőlEgy kínai falu melletti erdőbe hullott vissza december 31-én egy Hosszú Menetelés-3A hordozórakéta kiégett első fokozata.

Kína lehet a fő vetélytárs

Kína lehet a fő vetélytársAz amerikai SpaceX magáncég szerint a gyors ütemben fejlődő kínai űrprogrammal kell majd igazán versenyezniük a nemzetközi indítási piacon.

Jönnek a „túlméretes” kínai űreszközök

Jönnek a „túlméretes” kínai űreszközökA következő kínai űrállomás moduljai mellett nagyméretű távérzékelő kémműholdak gyártására is igénybe vehetik a Tiencsinben most épülő új üzemcsarnokot.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus