Cassini

További hírek a Panról

További hírek a PanrólÚjabb képek, animációk és információk a Szaturnusz furcsa alakú, apró holdjáról, a Panról.

Az utolsó felvonás

Az utolsó felvonásNovember 29-én a Cassini 125., utolsó előtti alkalommal elrepült a Titán mellett. A Szaturnusz legnagyobb holdjának lendítő hatása áttérítette majdnem végső pályájára.

Már csak egy év…

Már csak egy év…...van hátra a Cassini több mint egy évtizedes küldetéséből. Ebből az alkalomból adjuk közre a küldetés legfontosabb eseményeit összefoglaló infografikát.

Gyűrűkereszteződés

GyűrűkereszteződésMeghökkentő felvételt tettek közzé a Cassini űrszondától. Csaknem egymásra merőleges sávok látszanak a Szaturnusz gyűrűjében.

Tíz éve a Szaturnusz körül

Tíz éve a Szaturnusz körül2004. július 1-jén fékezett le és állt pályára a gyűrűs óriásbolygó körül a Cassini-űrszonda.

Titáni tó

Titáni tóTöbb szénhidrogén van benne, mint a Föld teljes ismert készlete, hullámai legfeljebb 1 mm-es magasságig „csapnak fel”. Mi az?

Miért nem hullámzanak a Titan tavai?

Miért nem hullámzanak a Titan tavai?Miért? Nem hullámzanak? A Cassini 2004 óta rendszeresen végzett radarmérései alapján legalábbis így tűnik.

A Titan térképe

A Titan térképeA Cassini radaros mérései – és egy nagy adag becslés – alapján elkészítették a Szaturnusz legnagyobb holdjának globális domborzati térképét.

Meteorok a Szaturnusz gyűrűinél

Meteorok a Szaturnusz gyűrűinélA Cassini-űrszonda felvételei jelentik az első közvetlen bizonyítékot, hogy az óriásbolygó gyűrűibe időnként „beleszaladnak” a meteorok.

Villám a Szaturnuszon

Villám a SzaturnuszonElőször figyeltek meg a látható fény tartományában villámlást az óriásbolygó nappali féltekéjén.

Pan: hold karimával

Pan: hold karimávalA Cassini-űrszonda friss közeli képein szokatlan látványt nyújt a Szaturnusz Pan nevű holdacskája.

Rádiókapcsolati rekord

Rádiókapcsolati rekordAz ESA egyik követőállomásán több mint 1,4 milliárd kilométer távolságból vették a Cassini-űrszonda jeleit.

Elárasztott kanyonok a Titánon

Elárasztott kanyonok a TitánonA Cassini-szonda radarmérései folyékony metánnal elárasztott árokrendszert találtak a Szaturnusz legnagyobb holdján.

Látja? Nem látja? Na, látja!

Látja? Nem látja? Na, látja!2013 végén egyes kutatók gejzírek kitörését vélték látni a Jupiter Europa holdján. Azóta hiába keresik, nem tűnnek fel újra.

Felszín alatti tenger az Enceladuson

Felszín alatti tenger az EnceladusonA feltételezéshez újabb bizonyítékkal szolgáltak a Cassini-űrszondára a hold mellett való elhaladásai alkalmával végzett rádiómérések.

Plasztikhold

PlasztikholdA Cassini infravörös színképi mérései szerint a Szaturnusz legnagyobb holdján, a Titanon propilén is található a légkörben.

Aktív Dione?

Aktív Dione?Egy új tanulmány szerint a Szaturnusz holdjának kérge alatt akár folyékony óceán is húzódhat(ott).

Szaturnuszi hurrikán

Szaturnuszi hurrikánA Szaturnusz körül keringő Cassini-szonda látványos új képeket készített az óriásbolygó északi pólusánál levő hatalmas légörvényről.

A Vénusz a Szaturnusz mellől

A Vénusz a Szaturnusz mellőlA Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda felvételén, a gyűrűk mögött jól látszik a Vénusz fényes pontja.

Az Enceladus közelében – egy darabig utoljára

Az Enceladus közelében – egy darabig utoljáraA Szaturnusz rendszerében keringő Cassini-űrszonda ismét megközelítette a jeges holdat, de most 2015-ig szünet következik.
Még több cikk a rovat archívumában

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Magyar űrkatalógus