ExoMars Cikkek: 21 - 40

A TGO nekigyürkőzik

A TGO nekigyürkőzikAz ESA Mars körül keringő TGO szondája megkezdte az áttérést a tudományos vizsgálatokhoz alkalmas pályára. Néhány lökés a hajtóművel, a többi a légkör dolga.

A TGO első felvétele a Phobosról

A TGO első felvétele a PhobosrólAz ExoMars október 19-én Mars körüli pályára állt keringőegysége, a TGO a tudományos mérések második sorozatának kezdeteként elkészítette első felvételeit a Phobosról.

Schiaparelli: hogy veszett oda?

Schiaparelli: hogy veszett oda?Az ExoMars 2016 kíséreti leszállóegysége a Mars felszínébe csapódott. Az adatok elemzése után egyre világosabb, hogy miért.

Hírek a Schiaparelli leszállásáról

Hírek a Schiaparelli leszállásárólA leérkezés utolsó percében megszakadt a rádióadás, és azóta sem adott életjelet magáról Marsra szálló európai szonda. Az MRO közben felvételeket készített a helyszínről.

GYORSHÍR: Önállósult a Schiaparelli

GYORSHÍR: Önállósult a SchiaparelliA Marsra október 19-én leszálló egység levált az eddig vele együtt utazó, a Mars körüli pályára szánt Trace Gas Orbiter űrszondáról.

Az októberi érkezésre készülve

Az októberi érkezésre készülveAmikorra az ExoMars 2016 két űrszondája megérkezik a Marshoz, a kritikus manőverekhez nagyon pontosan kell ismerni a helyzetüket.

GYORSHÍR: Elindult az ExoMars 2016

GYORSHÍR: Elindult az ExoMars 2016Az európai és orosz együttműködésben készült űrszonda egy keringő- és egy leszállóegységet visz a Marshoz.

ExoMars 2016: közeleg a start

ExoMars 2016: közeleg a startBajkonurban összeillesztették a Mars felé márciusban induló szonda keringő- és leszállóegységét.

Csúszik az ExoMars startja

Csúszik az ExoMars startjaA jó hír az, hogy már csak két hónapot. Így az ESA eredetileg 2009-re, majd 2011-re, 2013-ra, végül 2016. januárra tervezett marskutató szondája 2016. márciusban végre elindulhat.

Az első közös NASA-ESA Mars Orbiter műszerei

Az első közös NASA-ESA Mars Orbiter műszereiA 2016-ra tervezett ExoMars Trace Gas Orbiter keringőegységére öt műszert választottak ki a közelmúltban a két űrügynökség szakemberei.

Összevont ESA Bulletin

Összevont ESA BulletinVégre megjelentek az ESA Bulletin új, újabb és legújabb számai – egy kötetben a négy 2016-os beszámoló, közelebbről a 165., a 166., a 167. és a 168. szám.

A TGO már látja a Marsot

A TGO már látja a MarsotA bolygó körül nemrég pályára állt űrszonda első adatai biztatóak. A fedélzeti kamerarendszer (CaSSIS) fontos magyar vonatkozással is rendelkezik!

A Schiaparelli leérkezési helye

A Schiaparelli leérkezési helyeA Mars felszínébe csapódott európai űrszonda leérkezési helyét az amerikai Mars Reconnaissance Orbiter nagy felbontással fényképezte.

GYORSHÍR: Landolt a Schiaparelli

GYORSHÍR: Landolt a SchiaparelliAz ExoMars 2016 leszállóegysége elérte a Mars felszínét a Meridiani-síkságon. Állapota egyelőre nem pontosan ismert, valószínűleg működésképtelen.

Hová érkezik a Schiaparelli?

Hová érkezik a Schiaparelli?Az ESA és a Roszkoszmosz közös ExoMars űrszondája útja nagyobb részét már megtette. A Schiaparelli október közepén leszáll a vörös bolygóra. De hová?

ExoMars: rover csak 2020-ban...

ExoMars: rover csak 2020-ban...A közös európai–orosz Mars-program következő nagy lépése nem 2018-ban, csak 2020-ban kezdődik.

Indításra kész az ExoMars, magyar szoftver a fedélzeten!

Indításra kész az ExoMars,  magyar szoftver a fedélzeten!Első eset a Mars kutatásában, amikor az Európai Űrügynökség (ESA) és az orosz Roszkoszmosz közösen indít űrszondát.

ExoMars 2018: itt szállhat le

ExoMars 2018: itt szállhat leAz európai és orosz együttműködésben készülő marsi leszálló űrszonda és rover számára az Oxia Planum nevű síkság jöhet szóba.

Az oroszok beszállnak az ExoMarsba

Az oroszok beszállnak az ExoMarsbaAz év végéig aláírhatják azt a megállapodást, amely szerint az amerikaiakat az oroszok váltják az Európai Űrügynökség partnereként a Mars kutatására az évtized második felében induló programban.

Az ExoMars műszereinek kiválasztása

Az ExoMars műszereinek kiválasztásaAz ESA és a NASA a világ minden tájáról hív kutatókat, hogy a közösen létrehozandó Mars-küldetésükhöz, az ExoMars szonda keringőegységéhez javasoljanak fedélzeti műszereket.
Oldalak: 1 2 3
Összesen 45 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019