Űrvilág.hu űrkutatási hírportál

Masat-1 Cikkek: 1 - 20

A SMOG-P „vesszőfutása”

A SMOG-P „vesszőfutása”Már a start utáni napokban feltűnt, analizálva a SMOG-P-ről érkező telemetriát, hogy néhány alegység – akkor még talányos okból – a biztonságot szolgáló tartalék egységre váltott.

Kitüntetések az űrhajózás napján

Kitüntetések az űrhajózás napjánA Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban ma átadták a Bay Zoltán-díjat és a Magyar Űrkutatásért Érdemérmet.

A Masat–1 visszatért a Föld légkörébe

A Masat–1 visszatért a Föld légkörébeAz első magyar műhold „Goodbye World!” üzenettel köszönt el mindenkitől, aki a rádiójeleit vette.

Hallgassa a Masat-1 utolsó jeleit!

Hallgassa a Masat-1 utolsó jeleit!Még van pár nap a 2012. február 13-án felbocsátott első magyar műhold Föld körüli pályafutásának végéig, de addig bárki meghallgathatja a műhold adását.

PROGRAMAJÁNLÓ: A Masat-1 a Nemzeti Múzeumban

PROGRAMAJÁNLÓ: A Masat-1 a Nemzeti MúzeumbanAz első magyar műhold november 10-én (hétfőn) a Magyar Nemzeti Múzeum tudománytörténeti állandó kiállítására kerül.

PROGRAMAJÁNLÓ: Tavaszi előadások az Urániában

PROGRAMAJÁNLÓ: Tavaszi előadások az UrániábanÁprilis 11-én a Masat-1-ről, május 9-én érdekes légköroptikai jelenségekről hallgathatnak előadást a budapesti Uránia bemutató csillagvizsgálóban.

PROGRAMAJÁNLÓ: Műegyetemi fiatalok az űrben

PROGRAMAJÁNLÓ: Műegyetemi fiatalok az űrbenA BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar és a Magyar Asztronautikai Társaság közös rendezvénye a Masat-1 műhold második születésnapja alkalmából, február 13-án.

PROGRAMAJÁNLÓ: A világűr emberközelben – kiállítás Székesfehérváron

PROGRAMAJÁNLÓ: A világűr emberközelben – kiállítás SzékesfehérváronA MANT új űrkutatási vándorkiállítása október 18. és november 3. között lesz látható Székesfehérváron, váltott helyszíneken!

Egy éves és jól van!

Egy éves és jól van!Tavaly február 13-án állt pályára Magyarország első műholdja, amely azóta is kifogástalanul üzemel. A születésnapot tegnap jó hangulatban ünnepelték a Műegyetemen.

Ilyen volt 2012

Ilyen volt 2012A lassan végéhez érő év szubjektív összefoglalója, az Űrvilág idei híreinek tükrében.

MEGFEJTÉS: Egy emlékezetes tárgy

MEGFEJTÉS: Egy emlékezetes tárgyFolytatódott űrkutatási bélyegekhez kapcsolódó rejtvénysorozatunk. Ma megtudhatják a helyes választ a második kérdésre, és az is kiderül, ki nyerte a Bélyegmúzeum ajándékát.

PROGRAMAJÁNLÓ: A Masat-1-ről Székesfehérváron

PROGRAMAJÁNLÓ: A Masat-1-ről Székesfehérváron15 ezerszer a Föld körül címmel tart előadást Horváth Gyula, a Masat-1 projektvezetője március 10-én (kedden) 17 órakor.

Búcsú a Masat–1-től

Búcsú a Masat–1-tőlKözeleg a vég az első magyar műhold számára. A légköri fékeződés napokon belül megpecsételi a sorsát. De még mindig működik, ami óriási eredmény!

A Masat-1 végnapjai

A Masat-1 végnapjaiAz egyik szemem sír, mert sajnálom, hogy élete végéhez közeledik. A másik nevet, mert halálában nem lesz némaságba burkolózó űrszemét. Egy a sok tízezer között.

PROGRAMAJÁNLÓ: Kisműholdas missziók hazai lehetőségei

PROGRAMAJÁNLÓ: Kisműholdas missziók hazai lehetőségeiEzzel a címmel szerveznek ismeretterjesztő rendezvényt Miskolcon, április 9-én.

Masat és műegyetemi fiatalok

Masat és műegyetemi fiatalokAz első magyar műhold felbocsátásának második évfordulóját a BME fiatal hallgatói és oktatói űrvonatkozású kutatásait bemutató előadásokkal ünnepelték.

Tízezerszer a Föld körül

Tízezerszer a Föld körül2014. január 10-én, pénteken helyi idő szerint este fél hét körül tette meg a tízezredik kört a Föld körül a Masat-1, az első magyar fejlesztésű műhold.

Masat-1 USB vevő

Masat-1 USB vevőElkészült és már előjegyezhető egy kedvező árú, a magyar műhold jeleinek vételére alkalmas, a számítógéphez USB csatlakozó segítségével kapcsolható vevőberendezés.

PROGRAMAJÁNLÓ: Egy éves a Masat-1

PROGRAMAJÁNLÓ: Egy éves a Masat-1A Masat-1, az első magyar kisműhold sikeres pályára állításának 1 éves évfordulóját a Műegyetemen ünneplik február 13-án (szerdán).

Megúszta a Masat-1

Megúszta a Masat-1Amikor a kínaiak 2007 elején szétlőtték egyik elhasznált műholdjukat, még nem is sejtettük, hogy a Föld körüli pályán maradó űrszemétfelhő egyszer majd egy magyar műholdat is veszélyeztethet...
Oldalak: 1 2 3
Összesen 50 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024