Űrvilág.hu - MOST! Európai űrhajósok kerestetnek

MOST! Európai űrhajósok kerestetnek

Mindig is szeretett volna űrhajós lenni? Most magyarok számára is itt a lehetőség, jelentkezzen!

Mindenki izgatottan várta, hogy az Európai Űrügynökség (ESA) végre kihirdesse a 2021-es űrhajós-kiválogatás részleteit. Tizenegy év után ugyanis az ESA ismét űrhajósokat keres. 2021. március 31. és május 28. között válik elérhetővé az a hivatalos online felület, amelyen keresztül a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg feltölthetők lesznek a szükséges dokumentumok a potenciális űrhajósjelöltek számára.

A kiválogatás 2021 májusától 2022 októberéig tart. Ennek során a jelöltek átesnek pszichológiai és orvosi szűréseken, és sor kerül a szakmai interjúkra. Várhatóan 2022 utolsó negyedévében jelentik be a válogatáson sikeresen átesett űrhajósjelöltek nevét. Ők 2023-ban kezdik meg alapképzésüket a németországi Kölnben található Európai Űrhajós Központban (European Astronaut Centre, EAC).

Az űrhajósjelöltek számára az ESA kétféle foglalkoztatottsági lehetőséget biztosít a kiválogatás során felmért kompetenciák alapján:

  • Karrierasztronauta: teljes munkaidőben, hivatalos ESA alkalmazotti jogviszony keretein belül vesz részt a legkiemeltebb, komplex küldetésekben (pl. holdraszállás), akár parancsnoki szerepkörben. A karrierasztronauták az ESA-t képviselik hivatalos formában.
  • Projektasztronauta: a tartalékos állomány tagja, akinek nincs hivatalos ESA alkalmazotti jogviszonya, de sikeresen teljesítette a kiválogatás valamennyi szakaszát. A projektasztronauták számára akkor nyílik meg az űrrepülés lehetősége, amennyiben a karrierasztronauták nem képesek kielégíteni a repülési igényekhez szükséges emberi erőforrást. A tartalékos állomány tagjai leginkább a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) repülhetnek és egyéb kereskedelmi célú, rövid távú űrrepüléseken vehetnek részt. A tartalékos állomány tagjai tanácsadói szerepkörben, szerződéses jogviszonyban segítik majd az ESA munkáját. A repülési igények és a küldetések során nyújtott teljesítmény függvényében a tartalékos űrhajósoknak is lehetősége lehet csatlakozni a karrierasztronauta állományba.


Kiből lehet űrhajós?

Kritérium, hogy csak az jelentkezhet, aki az Űrügynökség egyik tagországának polgára. Magyarország 2015 óta tagja az ESA-nak, így bármelyik magyar állampolgárnak alkalma nyílik jelentkezni erre a vissza nem térő lehetőségre. Az űrügynökség kifejezetten hangsúlyozza és ezzel az idei kiválogatás egyik fő üzenete lett, hogy bárki bátran jelentkezhet, függetlenül a nemétől, etnikumától, szexuális beállítottságától vagy a vallásától.

Milyen diplomával érdemes jelentkezni?

Végzettség szempontjából a jelöltnek mester- vagy magasabb fokozattal kell rendelkeznie matematikából vagy bármilyen természettudományból, úgy mint az orvostudomány, biológia, földtudomány, légkör- illetve óceánkutatás, fizika vagy mérnöki diploma, informatika vagy tesztpilóta végzettség. Ezek mellett legalább 3 éves posztgraduális tapasztalattal kell rendelkeznie egy adott területen, amiből látszik, hogy a jelölt felelősségvállalása növekedett. Ezen kívül fontos, hogy képes legyen kísérletek elsajátítására és kivitelezésére, hiszen a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) rengeteg kísérletet kell véghez vinni nem hagyományos környezetben.


Ami a nyelvtudást illeti...

Nem meglepő módon angolból folyékony (minimum CEFR C1 szint) az elvárt, míg bármely más nyelvből a középfokú (B1-B2) szint. Az orosz nyelvtudás nem követelmény, de hasznos, hiszen az űrhajósoknak legkésőbb a felkészülés alatt meg kell tanulniuk oroszul. Ennek nem más az oka, mint hogy az orosz Szojuz űrhajó irányításához elengedhetetlen az orosz nyelv ismerete, illetve az orosz kozmonautákkal való beszélgetést is megkönnyíti ez a képesség.

Milyen egy ideális űrhajósjelölt?

A rendszertelen munkaidő, a rengeteg utazás, a családtól való hosszan tartó távollét és nem utolsósorban a rendszeres társasági élet hiánya egy rugalmas, igen erős motivációval és nagy küzdőképességgel rendelkező személyiséget igényel. Fontos, hogy nagy nyomás alatt is higgadt, hidegvérű tudjon maradni az űrhajósjelölt, különben a saját és társai életét veszélyezteti.

Egyéb jelentkezési feltételek

  • EU 1178/2011 Annex IV (Part-MED) Class 2 orvosi minősítés
  • Önéletrajz (EUROPASS formátumban)
  • Motivációs levél
  • Maximális életkor: 50 év
  • Testmagasság: 153–190 cm

Világon most először!

Ahogy korábban említettük, az idei kiválogatás során egy teljesen új, nyitott szemlélettel találkozhatunk, amely az elfogadást tükrözi. Ez az nemes szemlélet sugárzik az ESA új projektjéből, a paraűrhajósból (parastronaut). A világon először lehetőség adódik a fogyatékkal élő személyeknek is, hogy jelentkezhessenek űrhajósnak. Ennek a nem kevés kihívással rendelkező programnak a célja, hogy a hivatásos űrrepülés lehetőségét egyre szélesebb körre kiterjessze, illetve hogy megismerje és megoldja az ezzel járó problémákat. A kiválasztott paraűrhajósok azon dolgoznak majd, hogy a lehető legoptimálisabb munka- és élőhelyet alakítsanak ki az űrben a fogyatékkal élő űrhajósok számára. Az űrhajós kiválogatásában sem a pszichológiai, sem a végzettségi követelményben nem történik változtatás, szemben a fizikai követelményekkel. Több olyan könnyítést is tettek, amelyek így különböző testi fogyatékossággal élők jelentkezést is lehetővé teszik. Milyen fizikai fogyatékossággal lehet tehát jelentkezni paraűrhajósnak?

  • Alsóvégtaghiány alábbiak szerint: egy vagy kettős lábhiány bokától lefelé,
  • egy vagy kettős lábhiány térdtől lefelé,
  • kifejezett lábhosszkülönbség.
  • alacsony termet (130 cm testmagasság alatt).


(Képek: ESA)

Felhívjuk az érdeklődők figyelmét, hogy február 22-én (hétfőn) 18 órától a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) nyilvános online kerekasztal-beszélgetést szervez az űrhajós-kiválasztás témájában. A beszélgetés meghívott résztvevői: Ferencz Orsolya (az űrkutatásért felelős miniszteri biztos, Külgazdasági és Külügyminisztérium; a magyar ESA delegáció vezetője), Magyari Gábor (EASA hivatásos kereskedelmi pilóta oktató, az ESA emberes űrrepülési program tanácsadója) és Boross Katalin (SZTE hatodéves orvostanhallgató, Űrvilág szerkesztő).

Kapcsolódó cikkek:
JÖN! Idén új űrhajósokat toboroz az ESA
ESA évkezdet
Nyolc és félezren jelentkeztek európai űrhajósnak
Bemutatták az új európai űrhajósokat
Felmerülő űrhajós

Kapcsolódó linkek:
Tájékoztató a 2021. évi űrhajós-kiválasztásról (ESA)
Tudnivalók az űrhajósok kiválasztásáról (ESA)

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024