Űrvilág.hu - Az olcsó magánrakéta első startja nem sikerült

Az olcsó magánrakéta első startja nem sikerült

A SpaceX vállalat Falcon-1 hordozórakétája röviddel a felemelkedés után a Csendes-óceánba zuhant.


Az indítási kísérletre közép-európai idő szerint március 24-én (pénteken) 23:30-kor került sor, az amerikai fennhatóság alá tartozó csendes-óceáni Kwajalein-atoll egyik kis szigetéről. A hordozóeszköz kifejlesztése három évbe telt. A célja, hogy a jelenleg elérhetőnél sokkal olcsóbban (mintegy harmadakkora áron) juttathassanak kisebb mesterséges holdakat Föld körüli pályára, ezzel forradalmasítva a hordozórakéták piacát. A SpaceX cég távolabbi terveiben természetesen nagyobb teljesítményű rakéták is szerepelnek (Falcon-5 és -9).

A most szerencsétlenül járt Falcon-1 rakéta hasznos terhe az amerikai haditengerészeti akadémia hallgatói által épített FalconSat-2 miniműhold volt. A kocka alakú űreszköz a rádióhullámok plazmabeli terjedését vizsgálta volna.

A mostani startra több halasztás, különféle technikai problémák kiküszöbölése után került sor. Az események azonban azt mutatják, hogy nem sikerült minden gondot megoldani. A folyékony oxigén hajtóanyag felmelegedését a trópusi indítóhelyen például úgy próbálták kivédeni, hogy egy hőszigetelő „köpennyel” borították be az indítóálláson tartózkodó első rakétafokozatot. A borításnak a startkor le kellett volna válnia, de a fedélzeti videokamera képeinek tanúsága és a helyszíni beszámolók szerint mégis fenn maradt. Hogy ez volt-e a kudarc fő oka, vagy valami más hiba, azt egyelőre vizsgálják. Mindenesetre az indítást követő 41 másodperccel a hordozórakéta a tengerbe zuhant.

Az újabb hírek szerint a kudarcot a hajtóanyag szivárgása okozta, a hőszigetelő burkolat a startnál rendben levált.

A következő Falcon-1 indítását eredetileg fél év múlva tervezték, egy kísérleti haditengerészeti távközlési holddal. Ez az esemény valószínűleg késni fog.

Kapcsolódó cikkek:
Cooper utolsó űrutazása?

Kapcsolódó linkek:
Az első Falcon-1 startjának kudarcáról (SpaceflightNow.com)
SpaceX honlap

Cikk nyomtatása
A rovat archívuma

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

Űrvilág a Faceboookon

Partnerünk

Űrkörkép 2023/2024