Szakmapolitika Cikkek: 81 - 100

Az Űrnapon történt

Az Űrnapon történtTegnap sikeresen lezajlott az idei Űrnap. Akik nem tudtak elmenni, azok számára röviden összefoglaljuk az eseményeket.

Miniszteri gratuláció

Miniszteri gratulációKovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter levélben gratulált a Foton-M2 projektben részt vevő magyar szakembereknek.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2004

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2004Idén október 15-én kerül sor a hagyományos űrnapi rendezvényre.

Egyes űrkutatási ismeretterjesztő helyek fejlesztéséről - 2. rész

Egyes űrkutatási ismeretterjesztő helyek fejlesztéséről - 2. részAz IHM részére készített szakértői tanulmány egyik leghangsúlyosabb eleme a TIT Budapesti Planetáriumának fejlesztési és átalakítási koncepcióját tartalmazta. Sorozatunk második részében ezzel ismerkedhetnek meg.

Űrtevékenységünk az EU küszöbén - Űrnap 2003

Űrtevékenységünk az EU küszöbén - Űrnap 2003Mint arról már korábban beszámoltunk, a Magyar Űrkutatási Iroda és a Magyar Asztronautikai Társaság ebben az évben október 16-án rendezi meg a szokásos Űrnapot. Az alábbiakban közöljük az Űrnap programját.

Kovács Kálmán sajtótájékoztatója

Kovács Kálmán sajtótájékoztatójaKovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter szeptember 12-én kihelyezett sajtótájékoztatót tartott a Földmérési és Távérzékelési Intézetben (FÖMI). A következő esztendőkben lényegesen nagyobb forrásokat kell űrkutatásra, űrtevékenységre fordítani, hisz az idei – rekordnak számító - fél milliárd forinttal is az ESA-ba törekvő országok sereghajtói vagyunk, – szögezte le a területet felügyelő miniszter.

Együttműködési szerződés a Magyar Űrkutatási Irodával

Együttműködési szerződés a Magyar Űrkutatási IrodávalÁprilis hónaptól az ŰRVILÁG megjelenését a Magyar Űrkutatási Iroda (MÜI) is támogatja. A szerződés létrejötte bizonyítja, hogy a hazai űrtevékenység irányítói számára valóban fontos munkájuk megismertetése a nagyközönséggel.

Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhöz

Egy lépéssel közelebb Európához és a világűrhözMagyarország csatlakozott az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS). A program célja, hogy a résztvevők a lehető leghatékonyabban készüljenek fel a jövőbeli ESA tagságukra.

Az európai űrtevékenység (13. rész): AZ ELSŐ MAGYAR LÉPÉSEK

Az európai űrtevékenység (13. rész): AZ ELSŐ MAGYAR LÉPÉSEKHazánk várhatóan 2004-ben az Európai Unió tagja lesz, s a tárgyalások jelenlegi állása szerint néhány éven belül az Európai Űrügynökséghez (ESA) is csatlakozhatunk. Sorozatunkban az európai űrkutatás történetével ismerkedhetnek meg az ŰRVILÁG Olvasói. Most az első hazai lépéseket és eredményeket mutatjuk be.

Az ESA új főigazgatója

Az ESA új főigazgatójaAz Európai Űrügynökség (ESA) Tanácsának ülése december 11-én úgy döntött, hogy 2003. július 1-jétől Jean-Jacques Dordain lesz az ESA új főigazgatója. A kinevezés négy éves időtartamra szól. Az ESA jelenlegi főigazgatója az olasz Antonio Rodotá, akinek jövő nyáron jár le a mandátuma.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2005

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap 2005Idén október 18-án kerül sor a hagyományos űrnapi rendezvényre.

Űrnap 2004

Űrnap 2004Az ENSZ Közgyűlés 1999-ben hozott határozata óta minden évben október első két hetében az egész világon események sorát rendezik Űrkutatási Világhét (World Space Week, WSW) elnevezéssel. A cél az űrtevékenység fontosságának és a mindennapi életre való hatásának tudatosítása a társadalomban. A hazai szakemberek legfontosabb éves eseménye is erre a napra esik, ez az Űrnap.

A magyar űrkutatás aktuális kérdései – sajtótájékozató

A magyar űrkutatás aktuális kérdései – sajtótájékozatóA magyar űrkutatás aktuális kérdéseiről tartott sajtótájékoztatót az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban (IHM) Kovács Kálmán, a magyar űrkutatás felügyelő minisztere és Dr. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda (MŰI) igazgatója szeptember 8-án.

Egyes űrkutatási ismeretterjesztő helyek fejlesztéséről - 1. rész

Egyes űrkutatási ismeretterjesztő helyek fejlesztéséről - 1. részA TTTC Kft. a közelmúltban fejezte be azt a szakértői tanulmányt, melyben a megrendelő - és a hazai űrtevékenységet felügyelő - IHM részére a hazai csillagászati és űrkutatási ismeretterjesztés legfontosabb „elemeinek” (planetáriumok és bemutató csillagdák) fejlesztésére, illetve fejlesztési koncepciójára tett javaslatot.

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap’2003

PROGRAMAJÁNLÓ: Űrnap’20032003. október 16-án kerül megrendezésre az idei űrnap. Ezzel a rendezvénnyel kapcsolódik be hazánk az október első két hetében zajló rendezvénysorozatba szerte a világon, amelynek célja a Világűr és a társadalom kapcsolatának erősítése. A szervező MÜI és MANT minden érdeklődőt szerettel vár.

Beszélgetés az ESA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjével

Beszélgetés az ESA nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetőjévelAz ESA PECS csatlakozási szerződés aláírása kapcsán a közelmúltban lehetőségünk nyílt arra, hogy rövid interjút készítsünk Giuseppe Giampalmoval, az Európai Űrügynökség nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatójával.

Beszélgetés az ESA stratégiai igazgatójával

Az ESA PECS szerződés aláírása jó alkalom volt arra, hogy pár kérdést tegyünk fel Jean-Pol Poncelet úrnak, az Európai Űrügynökség stratégiai igazgatójának.

Egy újabb lépéssel közelebb az ESA-hoz

Egy újabb lépéssel közelebb az ESA-hozReményeink szerint a mai nap kisebb "történelmet" ír a hazai űrtevékenységben. Ma délelőtt 11:30-kor ugyanis J.-P. Poncelet az ESA stratégiai igazgatója és Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter aláírja hazánknak az Európai Űrügynökség (ESA) Európai Együttműködő Államok programjához (PECS) történő csatlakozásáról szóló dokumentumot.

Magyar űrkutatás 2003-ban, - sajtótájékoztató az Informatikai és Hírközlési Minisztériumban

Magyar űrkutatás 2003-ban, - sajtótájékoztató az Informatikai és Hírközlési MinisztériumbanA Columbia tragédiája nem érinti közvetlenül a magyar űrkutatást, tovább haladunk az ESA tagság felé. (Az ESA - European Space Agency - az Európai Űrügynökség.)

Ünnepeltek a magyar űrtevékenység szakemberei

Ünnepeltek a magyar űrtevékenység szakembereiSzámos űrkutatással foglalkozó szakember, valamint a téma iránt érdeklődők részvételével zajlott az idei űrnap, amelynek központi témája az Európai Űrügynökséghez való csatlakozás volt.
Oldalak: 1 2 3 4 5
Összesen 100 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019