Mars Express és Beagle-2 Cikkek: 61 - 78

A Mars Express sem vette a Beagle-2 jeleit

A Mars Express sem vette a Beagle-2 jeleitTöbb napos várakozás után a Mars Express végre megfelelő pozícióba került ahhoz, hogy a Beagle-2 jeleit vegye, ám a leszállóegység továbbra is néma.

A Mars Express sikeresen áttért a poláris pályára!

A Mars Express sikeresen áttért a poláris pályára!December 30-án reggel, közép-európai idő szerint 09:00-kor a Vörös Bolygó körül keringő európai mars-szonda áttért a poláris (sarkvidékek felett húzódó), térképező pályára.

Szakértő-csapat elemzi a Beagle–2 sorsát

Szakértő-csapat elemzi a Beagle–2 sorsátA legutóbbi kapcsolatfelvételi próbálkozás sem járt sikerrel, az angol irányítóközpontban pedig egy mérnökökből álló csoport keresi a Beagle-2 hallgatásának magyarázatát.

Továbbra is hallgat a marsszonda - halványul a remény

Továbbra is hallgat a marsszonda - halványul a reményEurópa megérkezett a Marshoz, ám egyelőre felemás eredménnyel: a Mars Express pályára állásának fő manővere sikerült, de a Beagle 2 leszállóegységgel sajnos a második lehetséges alkalommal sem sikerült felvenni a kapcsolatot.

Mars Express - percről percre
7:35: A Beagle 2 hallgat, a Mars Express pályán van a bolygó körül!

Mars Express - percről percre<br>7:35: A Beagle 2 hallgat, a Mars Express pályán van a bolygó körül!A Beagle 2 leszállóegység az első lehetséges alkalommal nem jelentkezett be a Mars Odyssey űrszondán keresztül. Mindeközben a Mars Express telemetriájának elemzése azt mutatja, hogy az orbiter rendben Mars körüli pályára állt.

Mars Express - percről percre
4:18: A fékezés vége

Mars Express - percről percre<br>4:18: A fékezés végeHa minden a tervek szerint halad, a Beagle 2 már a Marson, a Mars Express pedig Mars körüli pályán van.

Mars, itt jön Európa! - Az európai űreszközök menetrendje

Mars, itt jön Európa! - Az európai űreszközök menetrendjeDecember 25-én az Európai Űrügynökség Mars Express űrszondája megkezdi a pályára állást a vörös bolygó körül, a brit Beagle 2 leszállóegység pedig landol a felszínen. A fontosabb események tervezett időpontjai.

Döntő lépés előtt az európai marsszondák

Döntő lépés előtt az európai marsszondákA vörös bolygó felé tartó Mars Express december 19-én "elengedi" a Beagle 2 leszállóegységet, amely a tervek szerint december 25-én landol a Marson. Képes beszámolónk a küldetés szempontjából kritikus műveletről.

Támad a Föld - úton a flotta

Támad a Föld - úton a flottaA 2003. évi Mars-indítási ablakban indítani tervezett utolsó Mars-szonda is elhagyta Földünket. Kedden hajnalban sikeresen Mars felé vezető pályára állt a NASA Opportunity névre keresztelt második marsjárója is.

Szerdán bejelentkezhet az elveszett európai marsszonda

Szerdán bejelentkezhet az elveszett európai marsszondaMiközben az amerikai Spirit pazarul landolt a Guszev-kráterben, a bolygó körül december 25-e óta keringő európai szonda, a Mars Express újabb sikeres pályamódosítást hajtott végre. A brit leszállóegység, a Beagle 2 még mindig hallgat, de a remények szerint már csak január 7-ig.

Európa első Mars-orbitere a siker küszöbén

Európa első Mars-orbitere a siker küszöbénAz Európai Űrügynökség (ESA) darmstadti irányítóközpontjának december 27-én kiadott közleménye szerint a Mars Express "jól van", és "megfelelő pályán kering". A következő lépés a végleges poláris pálya kialakítása december 30-án.

Ismét sikertelen a kapcsolatfelvétel...

Ismét sikertelen a kapcsolatfelvétel...A 2001 Mars Odyssey kísérlete a kapcsolatfelvételre ismét eredménytelen volt: a Beagle–2 még mindig néma. A következő napokban több lehetőség is lesz arra, hogy megkíséreljék venni a leszállóegység rádiójeleit.

Mars Express - percről percre
9:55: Hivatalos bejelentés: pályán a Mars Express

Mars Express - percről percre<br>9:55: Hivatalos bejelentés: pályán a Mars ExpressAz ESA szakemberei végül hivatalosan is bejelentették: Európa első marsszondája sikeresen eljutott úticéljához.

Mars Express - percről percre
5:31: Bíztató jelek

Mars Express - percről percre<br>5:31: Bíztató jelekAz S-sávon érkező jelek szerint a Mars Express pályára állt a vörös bolygó körül!

Mars Express - percről percre
2:31: Megszűnt a kapcsolat

Mars Express - percről percre<br>2:31: Megszűnt a kapcsolatA Mars Express űrszonda egy perccel fél három után a terveknek megfelelően elkezdett a fékezéshez szükséges irányba fordulni, majd megszűnt vele a telemetriai kapcsolat. Ezzel az űrszonda megkezdte a Mars körüli pályára állás műveletét.

Sikeresen levált a Beagle-2!

Sikeresen levált a Beagle-2!Kritikus lépésen jutott túl az európai űrszonda-páros: ma reggel útjára bocsátotta a Mars Express leszállóegységét, a Beagle 2-t.

A Mars Express a boncasztalon

A Mars Express a boncasztalonMint pár napja olvashattuk, a Mars Express és a Beagle-2 – köszönik szépen – rendben működnek. A lezárult teszt-sorozat jó ok arra, hogy kicsit közelebbről is megismerkedjünk kontinensünk első mars-szondájával.

Európa úton a Marshoz!

Európa úton a Marshoz!Az első európai Mars-robotok (a Mars Express (ME) és a Beagle-2) immár a Mars felé száguldanak.
Oldalak: 1 2 3 4
Összesen 78 cikk.

Gyorskereső

Rovatok

Támogatóink

játékbolt ahol gyerekjáték a vásárlás

Tetszik / Like

Kiemelt partnerünk

Űrkörkép 2019